CHLEB PELNOZIARNISTY ZE SLONECZNIKIEM
/
4
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ZE SŁONECZNIKIEM
SKŁADNIKI:
na 1 bochenek
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania
- 2 łyżki mąki żytniej
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 płaskie łyżeczki drożdży instant
- 500ml letniej wody
- 2 łyżki maku do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Wszystkie mąki wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, miód, oliwę oraz sól morską, wlewamy wodę - wyrabiamy ciasto mikserem przez około 7 minut lub ręcznie przez 8-10 minut.
* ciasto jest luźne, więc, raczej, zalecam użycie miksera.
Krok 2.
Następnie do ciasta wsypujemy uprażone na suchej patelni i wystudzone ziarna słonecznika - chwilę wyrabiamy, aż słonecznik równomiernie rozłoży się w cieście. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Krok 3.
Formę do wypieku chleba smarujemy oliwą, przekładamy do niej ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości naszej formy), wierzch smarujemy wodą, posypujemy ziarnami słonecznika oraz maku, odstawiamy w miejsce bez przeciągów na około 60 minut - aż urośnie na wysokość formy.
Krok 4.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, delikatnie wkładamy do niego formę z ciastem (u mnie dolny poziom piekarnika) - pieczemy 45 minut. Po tym czasie formę wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy chlebek, który studzimy na kratce (powinniśmy dać mu około 2 godziny odpoczynku, zanim odkroimy pierwszą kromkę).
Smacznego :)
Też sama piekę chleb :) A Twój ma piękne dziurki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za pozostawienie komentarza, pozdrawiam :)
Usuńwitam! chodzi o mąkę pszenną pełnoziarnistą?
OdpowiedzUsuńtak, oczywiście .
Usuń