PIEROGI RUSKIE - Z SEREM I ZIEMNIAKAMI

Najlepszy, sprawdzony przepis na pierogi
fot. Moja Książka Kucharska

PIEROGI RUSKIE Z SEREM I ZIEMNIAKAMI - MICHA PIEROGÓW !


Jak zrobić idealne, delikatne ciasto na pierogi - sprawdzony przepis krok po kroku.


Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Ważne jest jeszcze aby woda dodana do mąki była bardzo ciepła - jednak nie gorąca!! Raczej unikajmy zaparzania mąki w tym przypadku. Ciasto nie będzie już tak smaczne i elastyczne. Owszem, będzie bardzo miękkie, natomiast może być trudno rozwałkować go na bardzo cienki placek (a to jest jednak ważne), lepienie pierożków jest uciążliwe, a po ugotowaniu ciasto często rwie się na kawałki (właśnie po tym poznamy zaparzoną mąkę). A dodanie zbyt dużej ilości tłuszczu do ciasta, to już w ogóle szok. Wystarczy max. 2 łyżeczki, aby ciasto było bardziej elastyczne. Przerabiałam ten temat wielokrotnie... do czasu kiedy nie dopracowałam nowego przepisu :) 

www.e-ksiazkakucharska.pl
 fot. Moja Książka Kucharska
idealne ciasto pierogowe
fot. Moja Książka Kucharska

Najlepsze pierogi ruskie - idealne ciasto, smaczny farsz.



Domowe pierogi ruskie - dokładnie takie jak u Mamy :)

Podstawą smacznego farszu jest oczywiście dobrej jakości twaróg oraz ziemniaki. Aby wzbogacić smak, do farszu dodajemy zrumienioną cebulkę lub suszoną, mieloną miętę pieprzową - do tego łyżka gęstej śmietanki, sól oraz pieprz i nic więcej tak naprawdę nie potrzeba. Pierogi wychodzą pulchne i pyszne! Ziemniaki do nadzienia można ugotować dzień wcześniej. Ważne jest, aby były wystudzone zanim dodamy do nich twaróg. W przeciwnym razie farsz będzie mega kleisty - wówczas lepienie pierożków bywa trudniejsze.

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

Domowe pierogi ruskie - sprawdzony przepis krok po kroku.



SKŁADNIKI:

Na ciasto pierogowe:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
  • 1 szklanka ciepłej wody (może trochę więcej, w zależności ile wchłonie mąka)
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Farsz:
  • 600g ziemniaków, ugotowanych, utłuczonych i wystudzonych 
  • 600g twarogu
  • 1 duża cebula, posiekana, zrumieniona
  • pieprz czarny lub ziołowy do smaku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kaszy manny (ewentualnie)
  • kilka kropel maggi do smaku (ewentualnie)
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Przygotowujemy ciasto pierogowe:
wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możemy w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe przykrywamy czystą ściereczką.

Krok 2.
Przygotowujemy farsz:
do wystudzonych ziemniaków dodajemy ser twarogowy oraz pozostałe składniki, chwilę wyrabiamy całą masę - ważne, aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ masa może zrobić się kleista i "ciapkowata" ;) Wystarczy jak wszystkie składniki  odpowiednio się przemieszają.

Krok 3.
Na stolnicy wałkujemy porcję ciasta (jak najcieniej), wykrawamy np. literatką kółka. Na środku każdego krążka nakładamy porcję farszu, zlepiamy brzegi. 

Gotowe pierożki wrzucamy partiami do gotującej się, osolonej wody, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotujemy 2 minuty, od chwili wypłynięcia na powierzchnie (na bardzo małym ogniu).

Ugotowane pierożki wyjmujemy z wody, podajemy z kefirem, zsiadłym mlekiem lub śmietanką. Wyśmienite ze skwareczkami ze świeżej słoniny, boczku i zrumienioną cebulą.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska
www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska
www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska
www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska


4 komentarze:

  1. Ale wyszły równe i ładne! Tak się napracowałaś! Na pewno były pyszne, ruskie najlepsze. Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję :) Ja mam taką "przypadłość", że zanim zacznę lepienie owych pierożków, to przygotowuję kuleczki z farszu. Jest to dodatkowe zajęcie, ale właśnie dzięki temu pierożki zawsze są podobnej wielkości :) No i lepi się już szybko i przyjemnie :) Pięknie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Przepiękne zdjęcia :) i pewnie cudnie smakują, jeszcze nie robiłam ruskich, więc chyba czas najwyższy z takim przepisem :)

    zapraszm do mnie: http://pelen-brzuszek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Moja Droga :) Nie wiem nawet ile...na pewno setki pierożków już lepiłam, tym bardziej polecam Ci mój przepis :) Z czasem na pewno wyrobisz sobie swój własny, najlepszy ;)
      Cieszę się z odwiedzin i dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger