Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PIEROGI RUSKIE: przepis

Najlepszy, sprawdzony przepis na pierogi
fot. Moja Książka Kucharska

Pierogi ruskie.

Przepis na najlepsze ciasto i farsz na pierogi ruskie.

Tradycyjny przepis na domowe pierogi ruskie z ziemniakami i białym serem. Pierogi z podsmażoną cebulą, doprawione pieprzem i okraszone skwarkami ze świeżej słoninki. Najlepsza micha pierogów :)

      Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - idealne ciasto na pierogi ruskie jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Ważne jest jeszcze, aby woda dodana do mąki była bardzo ciepła - jednak nie wrząca :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
 fot. Moja Książka Kucharska
idealne ciasto pierogowe
fot. Moja Książka Kucharska

      Podstawą smacznego farszu na pierogi ruskie jest oczywiście dobrej jakości twaróg oraz ziemniaki. Aby wzbogacić ich smak, do farszu dodaję zrumienioną cebulkę lub suszoną, mieloną miętę pieprzową - do tego łyżka gęstej śmietanki, sól oraz pieprz i już jest pysznie :)
 Ziemniaki na farsz można ugotować dzień wcześniej. Ważne jest, aby były wystudzone zanim dodamy do nich twaróg.

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska


Pierogi ruskie - tradycyjny przepis.


Przepis na pierogi ruskie z ziemniakami i białym serem to numer jeden na naszej liście pierogowej :) Pierogi okraszone skwarkami z boczku lub świeżej słoninki i zrumienioną cebulką...no po prostu pycha! 

Mam nadzieję, że przepis na tradycyjne pierogi ruskie spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :)
Korzystaj z niego i ulepszaj go koniecznie :)

Farsz i ciasto na pierogi ruskie - składniki:


Na ciasto pierogowe:

  • 550g mąki pszennej + dodatkowa ilość do podsypywania
  • 1 szklanka gorącej wody (może trochę więcej, w zależności ile wchłonie mąka)
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz do pierogów:

  • około 1kg ziemniaków, ugotowanych, utłuczonych i wystudzonych 
  • 600g dobrego twarogu
  • 1 duża cebula, posiekana i podsmażona na maśle na rumiano
  • pieprz czarny lub ziołowy do smaku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany

Pierogi ruskie przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.

  • Ciasto na pierogi:

wszystkie składniki na ciasto pierogowe łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możemy w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe przykrywamy czystą ściereczką.

Krok 2.

  • Farsz na pierogi ruskie:

do wystudzonych ziemniaków dodajemy ser twarogowy oraz pozostałe składniki, chwilę wyrabiamy całą masę - ważne, aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ masa może zrobić się kleista. Wystarczy jak wszystkie składniki  odpowiednio się przemieszają.

Krok 3.
  • Na stolnicy wałkujemy porcję ciasta (bardzo cienko), wykrawamy kółka. Na środku każdego krążka nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. 

  • Gotowe pierożki wrzucamy partiami do gotującej się, osolonej wody, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotujemy 2 minuty, od chwili wypłynięcia na powierzchnie (na niewielkim  ogniu).

Łyżką cedzakową ostrożnie wyjmujemy ugotowane pierożki z wody.
Pierogi ruskie można podawać z  kefirem, zsiadłym mlekiem, śmietanką lub po prostu polane stopionym masłem. Doskonale smakują ze skwarkami z boczku lub świeżej słoninki i zrumienioną cebulką. 

Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło, jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz.

Zapraszam pięknie :)

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska
www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska
www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska
www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

Przepis zaktualizowany.

4 komentarze:

  1. Ale wyszły równe i ładne! Tak się napracowałaś! Na pewno były pyszne, ruskie najlepsze. Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję :) Ja mam taką "przypadłość", że zanim zacznę lepienie owych pierożków, to przygotowuję kuleczki z farszu. Jest to dodatkowe zajęcie, ale właśnie dzięki temu pierożki zawsze są podobnej wielkości :) No i lepi się już szybko i przyjemnie :) Pięknie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Przepiękne zdjęcia :) i pewnie cudnie smakują, jeszcze nie robiłam ruskich, więc chyba czas najwyższy z takim przepisem :)

    zapraszm do mnie: http://pelen-brzuszek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Moja Droga :) Nie wiem nawet ile...na pewno setki pierożków już lepiłam, tym bardziej polecam Ci mój przepis :) Z czasem na pewno wyrobisz sobie swój własny, najlepszy ;)
      Cieszę się z odwiedzin i dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger