środa, 4 marca 2015



www.e-ksiazkakucharska.pl

 

WIELKANOCNY BARSZCZ BIAŁY wg. MAGDY GESSLER


Wspaniały, pachnący wędzonką barszcz biały, który przygotowałam wg. przepisu Pani Magdy Gessler. Podstawowy przepis wzbogaciłam o dodatek ziela ang. liści laurowych oraz pieprzu ziołowego. Do gotującego się wywaru wrzuciłam porcję włoszczyzny, która moim skromnym zdaniem dodatkowo wzbogaciła smak barszczu. Moi Drodzy, mam wielką nadzieję, że przepis na wielkanocny barszcz biały spodoba się Wam. 

Polecam


SKŁADNIKI:
  • 1-1 i 1/2 litra wywaru mięsnego
  • 200g wędzonych żeberek
  • porcja włoszczyzny
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 2 szklanki zakwasu pszennego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4-6 kawałków białej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 200g boczku (najlepiej wędzonego)
  • 4-6 jajek
  • garść roztartego w dłoniach majeranku
  • 1 duża łyżka chrzanu
  • pieprz i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wędzone żeberka zalewamy wywarem mięsnym, dodajemy włoszczyznę, pieprz ziarnisty i ziołowy , ziele angielskie, liście laurowe - gotujemy powoli przez godzinę.

Krok 2.
Z wywaru wyjmujemy włoszczyznę oraz ziarenka i liście laurowe, dodajemy zakwas pszenny oraz czosnek - gotujemy powoli kolejną godzinę.

Krok 3.
Śmietankę hartujemy gorącym barszczem, wlewamy do wrzącej zupy, mieszamy, doprawiamy chrzanem.

Krok 4.
Białą kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach, wkładamy do barszczu i gotujemy 10 minut - wyjmujemy i kroimy na plasterki.

Krok 5.
Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę, smażymy na patelni na złoto. Pod koniec dodajemy majeranek - całość dodajemy do barszczu, mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowy barszcz odstawiamy do następnego dnia.
Podajemy gorący z dodatkiem białej kiełbasy i jajek na twardo.
Możemy posypać zieleniną.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On środa, marca 04, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE