środa, 20 kwietnia 2016



JAGNIĘCINA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ I DUSZONYMI ZIEMNIAKAMI


Czasem wystarczy kilka minut, by powstało danie, które podbije serce każdego amatora pyszności.

Przyrządzenie tej potrawy zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jagnięcina w tym wydaniu - smakowity poczęstunek dla niespodziewanych gości albo szybki, codzienny obiad.

Mięso ma delikatny smak z lekko wyczuwalnym aromatem pietruszki i orzechów laskowych.  

Polecam, wypróbujcie to danie  :)


SKŁADNIKI:
 na 4 porcje
  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 kotlecików jagnięcych
  • ok. 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2 duże ziemniaki
  • ok. 2 łyżki masła
  • gałązka rozmarynu
  • 1 szklanka wywaru mięsnego (najlepiej z jagnięciny)
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mieszamy orzechy laskowe, nasiona kolendry, natkę pietruszki, parmezan, dodajemy tyle oliwy, żeby powstała w miarę gęsta pasta, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem- smarujemy pastą kotleciki.

Krok 2.
Rozgrzewamy grill do najwyższej temperatury. 

Krok 3.
Ziemniaki szorujemy, odcinamy końce, kroimy w grubsze plastry. Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy gałązkę świeżego rozmarynu, układamy plastry ziemniaczane, smażymy, aż skórka stanie się brązowa i chrupiąca, odwracamy na drugą stronę i dalej smażymy. Wyjmujemy rozmaryn, wlewamy bulion, przykrywamy patelnię dusimy ziemniaki pod przykryciem przez 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę, odwracamy ziemniaki na drugą stronę - dusimy kolejne 5 minut (bez pokrywki). Ziemniaki możemy oprószyć solą morską.

Krok 4.
W międzyczasie rozkładamy kotleciki na rozgrzanym ruszcie - grillujemy po 3 minuty z każdej strony.

Krok 5.
Groszek gotujemy 4 minuty - odsączamy.

Gotowe kotleciki rozkładamy na talerzach, dokładamy ziemniaki oraz groszek. Danie dekorujemy świeżą zieleniną. Podajemy.

Smacznego :) 



 
Posted by Katarzyna Kopacz On środa, kwietnia 20, 2016 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania