JAGNIECINA Z CHRUPIACA SKORKA I DUSZONYMI ZIEMNIAKAMI
/
0
SKŁADNIKI:
na 4 porcje
- 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki startego parmezanu
- kilka kropel soku z cytryny
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 kotlecików jagnięcych
- ok. 1 szklanka mrożonego groszku
- 2 duże ziemniaki
- ok. 2 łyżki masła
- gałązka rozmarynu
- 1 szklanka wywaru mięsnego (najlepiej z jagnięciny)
Krok 1.
Mieszamy orzechy laskowe, nasiona kolendry, natkę pietruszki, parmezan, dodajemy tyle oliwy, żeby powstała w miarę gęsta pasta, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem- smarujemy pastą kotleciki.
Krok 2.
Rozgrzewamy grill do najwyższej temperatury.
Krok 3.
Ziemniaki szorujemy, odcinamy końce, kroimy w grubsze plastry. Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy gałązkę świeżego rozmarynu, układamy plastry ziemniaczane, smażymy, aż skórka stanie się brązowa i chrupiąca, odwracamy na drugą stronę i dalej smażymy. Wyjmujemy rozmaryn, wlewamy bulion, przykrywamy patelnię dusimy ziemniaki pod przykryciem przez 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę, odwracamy ziemniaki na drugą stronę - dusimy kolejne 5 minut (bez pokrywki). Ziemniaki możemy oprószyć solą morską.
Krok 4.
W międzyczasie rozkładamy kotleciki na rozgrzanym ruszcie - grillujemy po 3 minuty z każdej strony.
Krok 5.
Groszek gotujemy 4 minuty - odsączamy.
Gotowe kotleciki rozkładamy na talerzach, dokładamy ziemniaki oraz groszek. Danie dekorujemy świeżą zieleniną. Podajemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz