środa, 13 grudnia 2017


sprawdzony przepis na zająca

"ZAJĄC" - REGIONALNA PIECZEŃ WIEPRZOWA


Pieczeń wieprzowa, regionalnie nazywana "zającem", wytwarzana jest jedynie z naturalnych składników. Pieczona jest w naturalnej błonie wieprzowej, z dodatkiem kminku, ziół i przypraw. No i właśnie wymieniona już błona wieprzowa - jest to nieodłączny element tej pieczeni. Nie jest łatwo ją dostać. Można spróbować u jakiegoś zaprzyjaźnionego rzeźnika...trzeba trochę pokombinować 😅
Czasami w środku pieczeni znajdziemy polędwiczkę wieprzową .

Pieczeń ta wyśmienicie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Pokrojona w plastry i polana sosem...mniam! Idealny obiad ❤👌👌

Jak w domu zrobić fantastyczną pieczeń z mięsa mielonego - sprawdzony przepis krok po kroku.

Oto przepis wg. którego ja przygotowałam pieczeń wieprzową zwaną "zającem"
↓↓↓↓↓

SKŁADNIKI:
  • 1 kg świeżego mięsa mielonego z wieprzowiny
  • 3 jajka
  • 1 sucha bułeczka, namoczona w rosole i odciśnięta
  • 1 błona wieprzowa, wymoczona w zimnej wodzie
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz (ma być pikantnie)
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • nasiona kminku  do posypania
  • wegeta do smaku
  • czerwona mielona papryka do posypania pieczeni
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Mięso mielone, jajka, bułeczkę , sól, pieprz, wegetę i czosnek łączymy - bardzo dokładnie wyrabiamy!!! 

Krok 2.
Na blacie rozkładamy błonę wieprzową, na niej uformowanego ręcznie  'zajączka' (w kształcie kulki) z mięsa mielonego.
Całość delikatnie zawijamy w błonę, obsypujemy papryką mieloną i kminkiem.

Gotowego 'zajączka' wkładamy do rozgrzanego do 200stopni piekarnika i zapiekamy przez 2 godziny.

Smacznego :)



Inne przepisy na fantastyczne mięsa >>>




Posted by Katarzyna Kopacz On środa, grudnia 13, 2017 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne