poniedziałek, 15 stycznia 2018



najlepsza kartoflanka www.e-ksiazkakucharska.pl


ZUPA ZIEMNIACZANA Z ZACIERKAMI - poczciwa kartoflanka z sokiem z kiszonych ogórków ❤


Jak przygotować domową zupę ziemniaczaną z zacierkami - sprawdzony przepis krok po kroku. 👌

Czas na solidną porcję rozgrzewającej kartoflanki 😋😋😋
Zobacz jak szybko możesz ją przygotować w domu.

Absolutnie doskonała zupa ziemniaczana z kluseczkami, kurczakiem, podsmażoną cebulką i boczkiem.


Tak, to prawda, w internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na poczciwą kartoflankę - Magdy Gessler, Ewy Wachowicz, tradycyjną, z kiełbasą, z boczkiem, a nawet bez mięsa i wszystkie są cudowne! 😀👍👍

A oto moja wersja zupy ziemniaczanej, korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go 😊
Ślicznie pozdrawiam :) K.K.

SKŁADNIKI :


  • 3 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • zacierki do zupy (przygotowane wg. przepisu poniżej)
  • 1 udko lub ćwiartka z kurczaka
  • 7 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 1 marchew, starta na tarce do jarzyn
  • kawałek boczku, pokrojony w kostkę, podsmażony 
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę, podsmażona na złoto
  • 1 liść laurowy
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • posiekana natka pietruszki lub koperek
  • sól i pieprz do smaku, maggi
  • ok. 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków
zacierki:
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej+kilka łyżek do podsypywania
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli
Z podanych składników wyrabiamy twarde ciasto, podsypując dodatkową ilością mąki około 3-4 łyżkami.  Może zajść potrzeba dosypania większej ilości mąki, w zależności od jej wilgotności. 
Przygotowane ciasto drobniutko siekamy nożem lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja posiekałam na stolnicy (wydaje mi się, że tak jest łatwiej), oprószyłam jeszcze mąką, rozłożyłam równomiernie na stolnicy i zostawiłam na chwilę, aby podeschły.

www.e-ksiakakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl


PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
W garnku zagotowujemy bulion, wkładamy mięso z kurczaka, listek, ziele i pieprz ziarnisty - gotujemy powoli około 15 minut. W razie konieczności zdejmujemy z powierzchni 'szumowiny'.

Krok 2.
Następnie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, startą marchew, podsmażony boczek i cebulkę, posiekaną zieleninę i przyprawy - gotujemy powoli przez kolejne 15 minut.

Na około 5 minut przed końcem gotowania, do zupy dodajemy przygotowane wcześniej zacierki, zupę, w razie potrzeby, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z kiszonych ogórków - gotujemy aż zacierki będą gotowe (jakieś 5 minut).

Krok 3.
Wyjmujemy z zupy mięso z kurczaka, obieramy z kości i skóry, kroimy na kawałeczki i wrzucamy z powrotem do zupy.

Zupę podajemy gorącą z kromką świeżego, chrupiącego chleba, posypujemy świeżą, posiekaną zieleniną :)

Smacznego :)

Zobacz inne fantastyczne przepisy na domowe zupy dla całej rodziny>>>



najlepsza kartoflanka w www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, stycznia 15, 2018 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne