Liczba gości w ciągu ostatniego roku

BULION WOŁOWY

www.e-ksiazkakucharska.pl

BULION WOŁOWY


Nie od dziś wiadomo, że tajemnicą wyjątkowego smaku mocnego bulionu tkwi w jego długim i wolnym gotowaniu. W miarę coraz dalszego gotowania smak bulionu będzie coraz lepszy. Po kilku, a nawet kilkunastu godzinach wywar jest nie tylko esencjonalny i klarowny, ale i mięso, nawet jeżeli żylaste, rozpływa się w ustach. W przepisie podaję minimalny czas gotowania.

Bulion wołowy jest o wiele bardziej wyrazisty w smaku, a niżeli ten gotowany na mięsie drobiowym. Bardzo często podajemy go jako czysty wywar z położonym na osobnym talerzyku krokietem z naleśników, krokietem z ryżu lub pasztecikiem np. serowym. Bardzo dobrze smakuje oczywiście także z makaronem, warzywami, czy sałatą pokrojoną w paski.
Po ugotowaniu mięsa możecie je podać z rosołem lub np. zamrozić - będzie jak znalazł do pasztetu.

Jak przygotować domowy bulion wołowy - sprawdzony przepis krok po kroku.
Polecam przepis , korzystajcie i ulepszajcie go! 
Pozdrawiam pięknie :) K.K.

SKŁADNIKI :
  • 500 kg mięsa wołowego (pręga, goleń, łata)
  • 300g kości wołowych
  • 4 cebule, przekrojone na pół
  • 2 duże marchewki, pokrojone na większe kawałki
  • 1 por, biała część
  • kawałek selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • gałązka lubczyku (lub 1 łyżka suszonego)
  • 3 liście laurowe
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela
  • 5 goździków
  • 2-3 kapelusze suszonych grzybów leśnych, namoczonych wcześniej w zimnej wodzie
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 białko

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Mięso kroimy w kostkę.

Kości i pokrojone mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 2 litry) i gotujemy godzinę na wolnym ogniu - przez 20 minut bez przykrycia, następnie pod przykryciem.

Krok 2.
Przygotowane warzywa przypiekamy na patelni bez tłuszczu, dodajemy wraz z przyprawami i pozostałymi składnikami  (oprócz białka ) do bulionu i gotujemy następną godzinę.

Krok 3.
Bulion przecedzamy przez gęste sito i wlewamy z powrotem do garnka. 

Białko ubijamy, dodajemy powoli do bulionu i gotujemy 5 minut, przecedzamy przez płótno, studzimy, schładzamy w lodówce, następnie usuwamy tłuszcz z powierzchni, ponownie podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy sam lub z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

1 komentarz:

  1. Przepis świetny, a wywar na pewno wyśmienity. Tylko moja żona (wegetarianka) mi dokucza, że sam sobie zjem to co nagotuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger