PASZTET DROBIOWY - przepis na pieczony pasztet domowy

przepis na pieczony pasztet domowy
Pasztet drobiowy fot. Moja Książka Kucharska


Pasztet drobiowy.


Przepis na pieczony pasztet domowy z drobiu.


Najlepszy przepis na pasztet drobiowy z kaczki z żurawiną - kremowy i aromatyczny.


Jednego jestem pewna. Tak kremowego i aromatycznego pasztetu jeszcze nie jadłam! Szkoda, że internet nie przenosi zapachów ;) Dziś można zapomnieć o diecie.


Delikatny, wykwintny pasztet drobiowy z kaczki i warzyw gotowanych w rosole. 

Niedługo święta, niektórzy z nas zastanawiają się już pewnie, co zagości na Wielkanocnym stole. Zaskoczcie najbliższych ciekawym smakiem i przygotujcie pieczony pasztet z kaczki z żurawiną. U mnie zagości na pewno :) 

Jak zrobić pasztet drobiowy - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Zapisujcie przepis, pewnie Wam się przyda. Oczywiście ulepszajcie go. Ulubione zioła i przyprawy sprawią, że będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny. Ja przygotowałam pasztet wg.  przepisu M. Łebkowskiego, odrobinę go zmieniłam.
Polecam pięknie :)

Oto składniki i przyprawy na pasztet drobiowy.





SKŁADNIKI NA PASZTET DROBIOWY



  • 1,5kg kaczych udek


  • 3 cebule, pokrojona w kostkę


  • 2 marchewki, pokrojona na kawałki


  • kawałek selera, pokrojony na kawałki


  • 4 ząbki czosnku, posiekane


  • 1 pęczek natki pietruszki


  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i goździków


  • 2-3 listki laurowe


  • 200g wątróbki cielęcej lub drobiowej


  • niecałe pół szklanki słodkiego czerwonego wina


  • 3 łyżki tartej bułki


  • 3 jajka - z białek ubijamy pianę


  • 50ml brandy (ewentualnie)


  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny


  • cienkie plasterki boczku do obłożenia formy i wierzchu pasztetu


  • sól, pieprz, mielony imbir, gałka muszkatołowa do smaku

Pasztet drobiowy przepis.


PRZYGOTOWANIE PASZTETU DROBIOWEGO:


Krok 1.
Kacze udka rumienimy z obu stron na patelni bez tłuszczu.

Krok 2.
Obraną i pokrojoną cebulę, marchew, czosnek i selera rumienimy na tłuszczu z pod kaczki.

Krok 3.
Tak przygotowane składniki wkładamy do garnka, zalewamy około 1 litrem wody, dodajemy liście laurowe, pęczek pietruszki, ziele angielskie, goździki, solimy i gotujemy około 1 godzinę na wolnym ogniu pod przykryciem.

Krok 4.
Oczyszczoną z błon wątróbkę kroimy, dodajemy do mięsa, wlewamy wino i gotujemy jeszcze 30 minut.

Krok 5.
Kacze udka oraz wątróbkę wyjmujemy z rosołu - gdy ostygnie mielimy 3 razy (wcześniej oddzielamy mięso od kości)
W tym czasie przecedzamy wywar mocno odciskając warzywa i  odparowujemy na dużym ogniu do około 250ml. 

Bułkę tartą zalewamy 4 łyżkami tego wywaru.

Krok 6.
Do masy pasztetowej dodajemy żółtka, namoczoną bułkę tartą, pozostały wywar, brandy i żurawinę, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami - dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy.

Krok 7.
Formę do pieczenia obkładamy cienkimi plasterkami boczku, wkładamy masę pasztetową, przykrywamy ją pozostałymi plasterkami boczku i pieczemy 1h 30min w temp. 200 stopni, uzupełniając wodę jeśli wyparuje.

Pasztet studzimy, schładzamy i podajemy (najlepszy po kilkunastu godzinach)

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pasztet drobiowy fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pasztet drobiowy fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiażkakucharska.pl
Pasztet drobiowy fot. Moja Książka Kucharska

Zobacz również przepis na domowy pasztet wiejski wg. Magdy Gessler


Zaktualizowano 11.2018r.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger