PASZTET DOMOWY Z KACZKI Z ŻURAWINĄ - kremowy i aromatyczny

pieczony


PIECZONY PASZTET DOMOWY Z KACZKI Z ŻURAWINĄ - kremowy i aromatyczny.


Jednego jestem pewna. Tak kremowego i aromatycznego pasztetu jeszcze nie jadłam! Szkoda, że internet nie przenosi zapachów ;) Dziś można zapomnieć o diecie.

Delikatny, wykwintny pasztet z kaczki i warzyw gotowanych w rosole. 
Niedługo święta, niektórzy z nas zastanawiają się już pewnie, co zagości na Wielkanocnym stole. Zaskoczcie najbliższych ciekawym smakiem i przygotujcie pieczony pasztet z kaczki z żurawiną. U mnie zagości na pewno :) Zapisujcie przepis, pewnie Wam się przyda. Oczywiście ulepszajcie go. Ulubione zioła i przyprawy sprawią, że będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny. Ja przygotowałam pasztet wg.  przepisu M. Łebkowskiego, odrobinę go zmieniłam.
Polecam pięknie :)

SKŁADNIKI:
  • 1,5kg kaczych udek
  • 3 cebule, pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojona na kawałki
  • kawałek selera, pokrojony na kawałki
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i goździków
  • 2-3 listki laurowe
  • 200g wątróbki cielęcej lub drobiowej
  • niecałe pół szklanki słodkiego czerwonego wina
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 jajka - z białek ubijamy pianę
  • 50ml brandy (ewentualnie)
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • cienkie plasterki boczku do obłożenia formy i wierzchu pasztetu
  • sól, pieprz, mielony imbir, gałka muszkatołowa do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Kacze udka rumienimy z obu stron na patelni bez tłuszczu.

Krok 2.
Obraną i pokrojoną cebulę, marchew, czosnek i selera rumienimy na tłuszczu z pod kaczki.

Krok 3.
Tak przygotowane składniki wkładamy do garnka, zalewamy około 1 litrem wody, dodajemy liście laurowe, pęczek pietruszki, ziele angielskie, goździki, solimy i gotujemy około 1 godzinę na wolnym ogniu pod przykryciem.

Krok 4.
Oczyszczoną z błon wątróbkę kroimy, dodajemy do mięsa, wlewamy wino i gotujemy jeszcze 30 minut.

Krok 5.
Kacze udka oraz wątróbkę wyjmujemy z rosołu - gdy ostygnie mielimy 3 razy (wcześniej oddzielamy mięso od kości)
W tym czasie przecedzamy wywar mocno odciskając warzywa i  odparowujemy na dużym ogniu do około 250ml. 

Bułkę tartą zalewamy 4 łyżkami tego wywaru.

Krok 6.
Do masy pasztetowej dodajemy żółtka, namoczoną bułkę tartą, pozostały wywar, brandy i żurawinę, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami - dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy.

Krok 7.
Formę do pieczenia obkładamy cienkimi plasterkami boczku, wkładamy masę pasztetową, przykrywamy ją pozostałymi plasterkami boczku i pieczemy 1h 30min w temp. 200 stopni, uzupełniając wodę jeśli wyparuje.

Pasztet studzimy, schładzamy i podajemy (najlepszy po kilkunastu godzinach)

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiażkakucharska.pl

Zobacz również przepis na domowy pasztet wiejski wg. Magdy Gessler





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger