PASZTET DROBIOWY - przepis na pieczony pasztet domowy
/
0
Pasztet drobiowy fot. Moja Książka Kucharska |
Pasztet drobiowy.
Przepis na pieczony pasztet domowy z drobiu.
Najlepszy przepis na pasztet drobiowy z kaczki z żurawiną - kremowy i aromatyczny.
Jednego jestem pewna. Tak kremowego i aromatycznego pasztetu jeszcze nie jadłam! Szkoda, że internet nie przenosi zapachów ;) Dziś można zapomnieć o diecie.
Delikatny, wykwintny pasztet drobiowy z kaczki i warzyw gotowanych w rosole.
Niedługo święta, niektórzy z nas zastanawiają się już pewnie, co zagości na Wielkanocnym stole. Zaskoczcie najbliższych ciekawym smakiem i przygotujcie pieczony pasztet z kaczki z żurawiną. U mnie zagości na pewno :)
Jak zrobić pasztet drobiowy - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Zapisujcie przepis, pewnie Wam się przyda. Oczywiście ulepszajcie go. Ulubione zioła i przyprawy sprawią, że będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny. Ja przygotowałam pasztet wg. przepisu M. Łebkowskiego, odrobinę go zmieniłam.
Polecam pięknie :)
Oto składniki i przyprawy na pasztet drobiowy.
SKŁADNIKI NA PASZTET DROBIOWY
- 1,5kg kaczych udek
- 3 cebule, pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, pokrojona na kawałki
- kawałek selera, pokrojony na kawałki
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 pęczek natki pietruszki
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i goździków
- 2-3 listki laurowe
- 200g wątróbki cielęcej lub drobiowej
- niecałe pół szklanki słodkiego czerwonego wina
- 3 łyżki tartej bułki
- 3 jajka - z białek ubijamy pianę
- 50ml brandy (ewentualnie)
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- cienkie plasterki boczku do obłożenia formy i wierzchu pasztetu
- sól, pieprz, mielony imbir, gałka muszkatołowa do smaku
Pasztet drobiowy przepis.
PRZYGOTOWANIE PASZTETU DROBIOWEGO:
Krok 1.
Kacze udka rumienimy z obu stron na patelni bez tłuszczu.
Krok 2.
Obraną i pokrojoną cebulę, marchew, czosnek i selera rumienimy na tłuszczu z pod kaczki.
Krok 3.
Tak przygotowane składniki wkładamy do garnka, zalewamy około 1 litrem wody, dodajemy liście laurowe, pęczek pietruszki, ziele angielskie, goździki, solimy i gotujemy około 1 godzinę na wolnym ogniu pod przykryciem.
Krok 4.
Oczyszczoną z błon wątróbkę kroimy, dodajemy do mięsa, wlewamy wino i gotujemy jeszcze 30 minut.
Krok 5.
Kacze udka oraz wątróbkę wyjmujemy z rosołu - gdy ostygnie mielimy 3 razy (wcześniej oddzielamy mięso od kości)
W tym czasie przecedzamy wywar mocno odciskając warzywa i odparowujemy na dużym ogniu do około 250ml.
Bułkę tartą zalewamy 4 łyżkami tego wywaru.
Krok 6.
Do masy pasztetowej dodajemy żółtka, namoczoną bułkę tartą, pozostały wywar, brandy i żurawinę, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami - dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Krok 7.
Formę do pieczenia obkładamy cienkimi plasterkami boczku, wkładamy masę pasztetową, przykrywamy ją pozostałymi plasterkami boczku i pieczemy 1h 30min w temp. 200 stopni, uzupełniając wodę jeśli wyparuje.
Pasztet studzimy, schładzamy i podajemy (najlepszy po kilkunastu godzinach)
Smacznego :)
Pasztet drobiowy fot. Moja Książka Kucharska |
Pasztet drobiowy fot. Moja Książka Kucharska |
Pasztet drobiowy fot. Moja Książka Kucharska |
Zobacz również przepis na domowy pasztet wiejski wg. Magdy Gessler
Zaktualizowano 11.2018r.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz