PIEROGI Z MIĘSEM - przepis
/
0
Pierogi z mięsem fot. Moja Książka Kucharska |
Pierogi z mięsem.
Przepis na pyszne pierogi z mięsem pieczonym.
Absolutnie pyszne pierożki z pieczoną cielęciną.
Farsz można przygotować z innego mięsa : wieprzowiny, drobiu, jagnięciny lub wołowiny.
Pierogi z mięsem można podawać ze skwarkami ze świeżej słoniny i cebulką lub sosem grzybowym.
Pierogi z mięsem kcal.
Ile kalorii jest w porcji pierogów z mięsem?6 pierożków o wadze razem 240g = 492 kcal
Jak zrobić pierogi z mięsem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na pierogi z mięsem.
SKŁADNIKI :
na ciasto pierogowe:
- 2 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
- ok. 3/4 szklanki gorącej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju
Wszystkie składniki umieścić w malakserze - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Farsz na pierogi z mięsem:
- 800g cielęciny (lub innego mięsa w kawałku)
- 3 duże cebule
- 4-5 łyżek masła
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 marchew
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przepis na pierogi z mięsem
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Mięso opłukać, osuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na patelni z dwoma łyżkami masła - przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką.
Na patelnię, na której smażone było mięso, wlać niecałe pół szklanki wody, zagotować zeskrobując resztki, które przywarły do dna patelni - wlać do naczynia z mięsem.
Obok mięsa położyć obraną marchew, naczynie przykryć i piec przez 1 godzinę w 200 stopniach.
Krok 2.
Cebulę obrać i posiekać - zrumienić na 2-3 łyżkach masła.
Krok 3.
Upieczone i wystudzone mięso zmielić wraz z marchewką, cebulą i bułką tartą - do masy wlać sos powstały podczas pieczenia mięsa, całość doprawić solą oraz pieprzem.
Krok 4.
Ciasto na pierogi rozwałkować i wykroić szklanką kółka, na każdy krążek nałożyć porcję farszu mięsnego, złożyć ciasto na pół i mocno zlepić brzegi pierożków.
Pierogi fot. Moja Książka Kucharska |
Partiami wrzucić pierożki do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać, gotować 2 minuty od chwili, kiedy pierożki wypłyną na powierzchnię.
Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową i kłaść do miski ze sklarowanym masłem, co zapobiegnie sklejaniu się stygnących pierożków.
Z czym podać pierogi z mięsem.
Zastanawiacie się czasem co pasuje do pierogów? Oto kilka pomysłów jak podać pierogi z mięsem.
- pierogi z mięsem smażone z gęstą śmietaną
- pierogi z mięsem ze skwarkami ze świeżej słoniny i zrumienioną cebulką
- pierogi z mięsem i sosem grzybowym
- smażone pierogi z mięsem z sosem chrzanowym
- pierogi z mięsem na carpaccio z buraków i kozim serem
Smacznego :)
Pierogi z mięsem fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis zaktualizowany październik 2018r.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz