PYSZNE PIEROGI Z MIESEM


Przepyszne pierogi z mięsem. Przygotowanie farszu zajmuje nieco czasu, jednak warto trochę się natrudzić. Farsz smakuje wspaniale, po prostu wyborne pierożki :)





SKŁADNIKI:


 na farsz
400 g wieprzowej łopatki
1 jajko
1 marchewka
1 pietruszka
2 cebule
kawałek selera
1 łyżka masła
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego 
sól i pieprz
(ewentualnie 2 łyżki bułki tartej)


na ciasto: 
500 g mąki
1 jajko
2 łyżki oleju
ok. 1 szklanka wody (może być gorąca) 


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Mięso ugotuj wraz z marchewką, pietruszką, selerem i jedną cebulą w niewielkiej ilości wody. Do gotowania wrzuć listki laurowe, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz sól do smaku. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij je oraz ugotowane warzywa, wystudź.

Krok 2.
 Drugą cebulę posiekaj w kosteczkę i zrumień lekko na maśle.

Krok 3.
 Posiekaną cebulę wraz z mięsem i ugotowanymi warzywami oraz jajkiem włóż do blendera i rozdrobnij na gładką masę. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj bułkę tartą w takiej ilości, by otrzymać farsz o takiej gęstości jak lubisz. Skosztuj i  jeśli trzeba, dosmakuj solą i pieprzem, ewentualnie gałką muszkatołową.

Krok 4.
 Z podanych składników zagnieć ciasto.

Krok 5.
 Część ciasta rozwałkuj cienko i wycinaj kółeczka. Na każde kółeczko nakładaj farsz i zlepiaj pierożki.

Krok 6.
 W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Na mocno wrzącą wodę wrzucaj partiami pierogi. Gdy wypłyną, zmniejsz gaz. Gotuj je ok. 3-4 min od wypłynięcia.

Krok 7.
 Ugotowane pierogi wyjmuj łyżką cedzakową na talerze. Polej stopionym masłem lub cebulką przyrumienioną na maśle lub oleju. 

Przepis pochodzi z  http://poprostupyszne.blogspot.com , ponieważ robiłam wersję dla dzieci, zrezygnowałam z polewania pierożków smażoną cebulą. Moim zdaniem nawet bez tego smakują wyśmienicie.

Smacznego! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger