PIEROGI Z MIĘSEM - przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi z mięsem fot. Moja Książka Kucharska

Pierogi z mięsem.


Przepis na pyszne pierogi z mięsem pieczonym.


Absolutnie pyszne pierożki z pieczoną cielęciną.
Farsz można przygotować z innego mięsa : wieprzowiny, drobiu, jagnięciny lub wołowiny.
Pierogi z mięsem można podawać ze skwarkami ze świeżej słoniny i cebulką lub sosem grzybowym.

Pierogi z mięsem kcal.

Ile kalorii jest w porcji pierogów z mięsem?

6 pierożków o wadze razem 240g = 492 kcal

Jak zrobić pierogi z mięsem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.



Oto składniki i przyprawy na pierogi z mięsem.




SKŁADNIKI :

na ciasto pierogowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
  • ok. 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju
Wszystkie składniki umieścić w malakserze - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

Farsz na pierogi z mięsem:

  • 800g cielęciny (lub innego mięsa w kawałku)
  • 3 duże cebule
  • 4-5 łyżek masła
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 marchew
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przepis na pierogi z mięsem


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso opłukać, osuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na patelni z dwoma łyżkami masła - przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką.

Na patelnię, na której smażone było mięso, wlać niecałe pół szklanki wody, zagotować zeskrobując resztki, które przywarły do dna patelni - wlać do naczynia z mięsem.

Obok mięsa położyć obraną marchew,  naczynie przykryć i piec przez 1 godzinę w 200 stopniach.

Krok 2.
Cebulę obrać i posiekać - zrumienić na 2-3 łyżkach masła.

Krok 3.
Upieczone i wystudzone mięso zmielić wraz z marchewką, cebulą i bułką tartą - do masy wlać sos powstały podczas pieczenia mięsa, całość doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 4.
Ciasto na pierogi rozwałkować i wykroić szklanką kółka, na każdy krążek nałożyć porcję farszu mięsnego, złożyć ciasto na pół i mocno zlepić brzegi pierożków.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi fot. Moja Książka Kucharska


Partiami wrzucić pierożki do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać, gotować 2 minuty od chwili, kiedy pierożki wypłyną na powierzchnię.

Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową i kłaść do miski ze sklarowanym masłem, co zapobiegnie sklejaniu się stygnących pierożków.

Z czym podać pierogi z mięsem.

Zastanawiacie się czasem co pasuje do pierogów? Oto kilka pomysłów jak podać pierogi z mięsem.

  • pierogi z mięsem smażone z gęstą śmietaną
  • pierogi z mięsem ze skwarkami ze świeżej słoniny i zrumienioną cebulką
  • pierogi z mięsem i sosem grzybowym
  • smażone pierogi z mięsem z sosem chrzanowym
  • pierogi z mięsem na carpaccio z buraków i kozim serem
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi z mięsem fot. Moja Książka Kucharska


Przepis zaktualizowany październik 2018r.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger