Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KOTLETY MIELONE Z CIELĘCINY




www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone z cielęciny














Kotlety mielone z cielęciny. 


Delikatne, soczyste i pulchne kotlety mielone z cielęciny z podsmażoną cebulką i wątróbką. Mielone doprawione majerankiem i gałką muszkatołową. Pyszny i łatwy przepis na niedzielny obiad. To danie jest niezwykle wszechstronne. Do mielonych możesz podać gorące, tłuczone ziemniaki, maślane puree z kalafiora, trochę zielonej fasolki albo groszek, pieczone warzywa, ulubioną surówkę itd.

Jeżeli kochasz smażone, soczyste kotlety mielone, to pokochasz ten smaczny przepis!

Najsmaczniejsze kotlety mielone.


     Wątróbka oraz podsmażona cebulka nadają kotletom niesamowitego smaku. Ten przepis potrzebuje tylko kilku głównych składników, aby powstały najlepsze kotlety:
mięso mielone z cielęciny, wątróbka, cebula, jajka i przyprawy.  Przepis opiera się na prostych składnikach i klasycznym smaku. 

Inne wypróbowane przepisy na kotlety mielone:




Składniki na kotlety mielone z cielęciny:



  • 500 g cielęciny bez kości


  • 250 g wątróbki cielęcej lub drobiowej


  • 1 cebula


  • 2 jajka


  • czerstwa bułka + mleko do namoczenia


  • 3 łyżki masła


  • bułka tarta do panierowania


  • olej do smażenia


  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku


  • majeranek


  • gałka muszkatołowa do smaku


  • sól


  • pieprz


Przepis na kotlety mielone:


Krok 1.
  • Mięso wycieramy skropioną octem ściereczką, mielimy razem z wątróbką, dodajemy posiekaną, podsmażoną na maśle cebulę, jajka, namoczoną w ciepłym mleku i odciśniętą bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
  • Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz majerankiem. Wyrabiamy jednolitą masę.


Krok 2.

  • Z starannie wyrobionej masy mięsnej, formujemy okrągłe kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron, aż mocno się zrumienią.


Krok 3.
  • W trakcie smażenia dokładamy na patelnię obraną, podzieloną na 4 części cebulę i smażymy razem z kotletami. 
  • Po usmażeniu mielonych , patelnię przykrywamy i trzymamy w cieple przez 15-20 minut (w zależności od wielkości kotletów).

Mam nadzieję, że przepis na mielone kotlety spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :)
Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger