KOTLETY MIELONE Z CIELECINY

Wspaniałe KOTLETY MIELONE Z CIELĘCINY to typowe danie regionalne kuchni dolnośląskiej. Obok mielonych, tradycyjną potrawą tego regionu są, znane wszystkim, kluski śląskie lub mniej znane "śląskie niebo". Wiele potraw kuchni dolnośląskiej pochodzi z różnych regionów Polski, a także z sąsiednich stron, w tym ze Lwowa i z Wileńszczyzny lub z Litwy czy Ukrainy np.: pierogi i gołąbki. Sprawia to, że kuchnia Dolnego Śląska jest bardzo różnorodna i bogata w smaki. Na niedzielny obiad polecam kotlety mielone z cielęciny.


SKŁADNIKI:
  • 50dag cielęciny bez kości
  • 25dag wątróbki cielęcej lub z indyka
  • 2 cebule + 1 podłużna
  • 2 jajka
  • czerstwa bułka
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso wycieramy skropioną octem ściereczką, mielimy razem z wątróbką, dodajemy posiekaną, podsmażoną na maśle cebulę, jajka, namoczoną w ciepłym mleku i odciśniętą bułkę oraz posiekaną zieleninę.

Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz majerankiem. Wyrabiamy jednolitą masę.

*w razie potrzeby masę mięsną możemy zagęścić bułką tartą.

Krok 2.
Z wyrobionej masy, formujemy zgrabne kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron, aż mocno się zrumienią.


Krok 3.
W trakcie smażenia dokładamy na patelnię obraną, podzieloną na 4 części cebulę i smażymy wraz z kotletami. 
Po usmażeniu, patelnię przykrywamy i trzymamy w cieple przez 15-20 minut (w zależności od wielkości kotletów).

Podajemy z ziemniakami z koperkiem, sezonową sałatką, obficie posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger