KOTLETY MIELONE Z CIELĘCINY


www.e-ksiazkakucharska.pl
kotlety mielone z cielęciny
 

Kotlety mielone z cielęciny.


Przepis na kotlety mielone z cielęciny.


Pyszne kotlety mielone z cielęciny to typowe danie regionalne kuchni dolnośląskiej. Obok mielonych, tradycyjną potrawą tego regionu są, znane wszystkim, kluski śląskie lub mniej znane "śląskie niebo". Wiele potraw kuchni dolnośląskiej pochodzi z różnych regionów Polski, a także z sąsiednich stron, w tym ze Lwowa i z Wileńszczyzny lub z Litwy czy Ukrainy np.: pierogi i gołąbki. Sprawia to, że kuchnia Dolnego Śląska jest bardzo różnorodna i bogata w smaki. Na niedzielny obiad polecam kotlety mielone z cielęciny.

Jak zrobić kotlety mielone z cielęciny - przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki i przyprawy na kotlety mielone z cielęciny.





SKŁADNIKI:



  • 50dag cielęciny bez kości


  • 25dag wątróbki cielęcej lub z indyka


  • 2 cebule + 1 podłużna


  • 2 jajka


  • czerstwa bułka


  • szklanka mleka


  • 3 łyżki masła


  • bułka tarta


  • olej do smażenia


  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku


  • majeranek


  • gałka muszkatołowa do smaku


  • sól


  • pieprz









PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso wycieramy skropioną octem ściereczką, mielimy razem z wątróbką, dodajemy posiekaną, podsmażoną na maśle cebulę, jajka, namoczoną w ciepłym mleku i odciśniętą bułkę oraz posiekaną zieleninę.

Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz majerankiem. Wyrabiamy jednolitą masę.

*w razie potrzeby masę mięsną możemy zagęścić bułką tartą.


Krok 2.

Z wyrobionej masy, formujemy zgrabne kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron, aż mocno się zrumienią.


Krok 3.
W trakcie smażenia dokładamy na patelnię obraną, podzieloną na 4 części cebulę i smażymy wraz z kotletami. 
Po usmażeniu, patelnię przykrywamy i trzymamy w cieple przez 15-20 minut (w zależności od wielkości kotletów).



Kotlety mielone z cielęciny z czym podać.

Kotlety z cielęciny podajemy z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem, sezonową sałatką, obficie posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger