Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Łatwe do zrobienia najsmaczniejsze kotlety mielone

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone.

 Przepis na kotlety mielone - jak zrobić najsmaczniejsze mielone, tak aby były pulchne

    Kotlety mielone są niezwykle wszechstronne i łatwe do zrobienia. To jest prosty i niezawodny przepis. Wszystko czego potrzeba, aby zrobić najsmaczniejsze i pulchne kotlety mielone to mięso wieprzowe, wołowe lub mieszane - można także użyć mięsa mielonego z kurczaka albo indyka; a także cebula, czerstwa bułeczka, masło, czosnek oraz ulubione przyprawy.  W tym przepisie jest kilka wskazówek, które pomogą Ci, za każdym razem uzyskać delikatne, miękkie w środku i z chrupiącą skórką mielone. 

Jeśli kochasz miękkie, pulchne, delikatne i soczyste kotlety mielone, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie!

 Pyszne kotlety mielone.

Kotlety mielone to doskonały pomysł na pyszny obiad. Zobacz z czym możesz je podać:

     

kotlety mielone
Najsmaczniejsze kotlety mielone.

Jak się smaży kotlety mielone. Mięso wieprzowe, wołowe, czy drobiowe?

     Mój przepis na mielone sugeruje użycie łopatki wieprzowej i wołowiny mniej więcej pół na pół. Jednak bardzo dobre kotlety uzyskacie także z mięsa drobiowego. Zachęcam do dodawania ziół, takich jak tymianek, majeranek, bazylia, oregano albo rozmaryn :) Kotlety smażę na rozgrzanym tłuszczu, ale na niezbyt silnym ogniu, z dwóch stron, aż staną się złocisto brązowe. Pod koniec smażenia na każdy kotlet daję odrobinę masła i dosmażam jeszcze pod przykryciem na bardzo malutkim ogniu około 10 minut.

Kotlety mielone: składniki i przyprawy

  • 500 mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 1 mała, czerstwa kajzerka, namoczona w mleku, odciśnięta
  • 3-4 łyżki mleka w razie potrzeby (może być także majonez lub śmietana)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, mielony czosnek do smaku
  • 1/2 łyżeczki ziół np. majeranek
  • masło
  • bułka tarta do panierowania

Kotlety mielone: przepis


Krok 1.
  • Cebulę podsmażyć na maśle na rumiano, oprószyć odrobiną cukru i soli.
Krok 2.
  • Mięso mielone włożyć do miski, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułeczkę, jajko, podsmażoną cebulę, przyprawy oraz zioła - mięso starannie wyrobić na pulchną masę (najlepiej ręką), o ile potrzeba, wkropić kilka łyżek mleka. Masa powinna być delikatna, miękka i bardzo dobrze wyrobiona.
Krok 3.
  • Uformować z masy mielonej około 8 kotletów. Panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na niezbyt silnym ogniu z obu stron na rumiano. Pod koniec smażenia na każdy kotlet położyć trochę masła i dosmażyć na bardzo malutkim ogniu, pod przykryciem około 10 minut. 
Gotowe kotlety mielone podawać z ziemniakami, ryżem albo kaszą i ulubioną surówką.

Mam nadzieję, że przepis na mielone spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :)
Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło, jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)

Zapraszam ślicznie do obserwacji profilu na Instagramie i Facebooku
@moja_ksiazka_kucharska

Miłego gotowania!

kotlety mielone
Kotlety mielone.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger