Łatwe do zrobienia najsmaczniejsze kotlety mielone
Kotlety mielone. |
Łatwe do zrobienia, soczyste kotlety mielone.
Przepis na kotlety mielone - jak zrobić najsmaczniejsze mielone, tak aby były pulchne
Kotlety mielone są niezwykle wszechstronne i łatwe do zrobienia. To jest prosty i niezawodny przepis. Wszystko czego potrzeba, aby zrobić najsmaczniejsze i pulchne kotlety mielone to mięso wieprzowe, wołowe lub mieszane - można także użyć mięsa mielonego z kurczaka albo indyka; a także cebula, czerstwa bułeczka, masło, czosnek oraz ulubione przyprawy. W tym przepisie jest kilka wskazówek, które pomogą Ci, za każdym razem uzyskać delikatne, miękkie w środku, soczyste i z chrupiącą skórką mielone.
Jeśli kochasz miękkie, pulchne, delikatne i soczyste kotlety mielone, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie!
Pyszne kotlety mielone.
Kotlety mielone to doskonały pomysł na pyszny obiad. Zobacz z czym możesz je podać:
- najlepsza surówka z czerwonej kapusty>>>
- ziemniaki puree lub z wody z posiekanym koperkiem, ryż
- tarte buraczki z jabłkiem do obiadu>>>
- surówka z pomidorów i ogórków ze śmietaną>>>
- kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką>>>
Najsmaczniejsze kotlety mielone. |
Jak się smaży kotlety mielone. Mięso wieprzowe, wołowe, czy drobiowe?
Mój przepis na mielone sugeruje użycie łopatki wieprzowej i wołowiny mniej więcej pół na pół. Jednak bardzo dobre kotlety uzyskacie także z mięsa drobiowego. Zachęcam do dodawania ziół, takich jak tymianek, majeranek, bazylia, oregano albo rozmaryn :) Kotlety smażę na rozgrzanym tłuszczu, ale na niezbyt silnym ogniu, z dwóch stron, aż staną się złocisto brązowe. Pod koniec smażenia na każdy kotlet daję odrobinę masła i dosmażam jeszcze pod przykryciem na bardzo malutkim ogniu około 10 minut.
Kotlety mielone: składniki i przyprawy
- 500 mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 1 mała, czerstwa kajzerka, namoczona w mleku, odciśnięta
- 3-4 łyżki mleka w razie potrzeby (może być także majonez lub śmietana)
- 1 jajko
- sól, pieprz, mielony czosnek do smaku
- 1/2 łyżeczki ziół np. majeranek
- masło
- bułka tarta do panierowania
Kotlety mielone: przepis
- Cebulę podsmażyć na maśle na rumiano, oprószyć odrobiną cukru i soli.
- Mięso mielone włożyć do miski, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułeczkę, jajko, podsmażoną cebulę, przyprawy oraz zioła - mięso starannie wyrobić na pulchną masę (najlepiej ręką), o ile potrzeba, wkropić kilka łyżek mleka. Masa powinna być delikatna, miękka i bardzo dobrze wyrobiona.
- Uformować z masy mielonej około 8 kotletów. Panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na niezbyt silnym ogniu z obu stron na rumiano. Pod koniec smażenia na każdy kotlet położyć trochę masła i dosmażyć na bardzo malutkim ogniu, pod przykryciem około 10 minut.
- Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką>>>
- Kotlety z karkówki panierowane>>>
- Kotlety z kalafiora>>>
- Kotlety schabowe z kością>>>
- Kotlety mielone z indyka>>>
- Kotlety siekane z kurczaka>>>
- Kotlety mielone z cielęciny>>>
- Kotlety schabowe panierowane inaczej>>>
- Kotlety z piersi kurczaka panierowane>>>
- Kotlety mielone z ryby>>>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz