WIELKANOCNY ŻUREK NA ZAKWASIE: przepis, jak zrobić
/
0
Domowy żurek wielkanocny |
Żurek wielkanocny
Mój ulubiony przepis na żurek wielkanocny na zakwasie pszennym, z chrupiącym, wędzonym boczkiem, podsmażoną cebulą, białą kiełbasą i jajkiem. Żurek doprawiony chrzanem, czosnkiem i majerankiem, z dodatkiem suszonego grzybka i liści laurowych.
Żurek
Tradycyjny żurek wielkanocny jest bardzo łatwy do zrobienia i smakuje niesamowicie. Składniki są proste i niedrogie. Ugotowanie żurku zajmuje około 40 minut od początku do końca. Nie jest tak źle, zwłaszcza, że jakieś 20-25 minut tego czasu to tylko czekanie, podczas gdy żurek już się gotuje.To jest prosty, niezawodny i sprawdzony przepis na żurek wielkanocny. Wszystko czego potrzeba, to bulion, kiełbasa, zakwas na żurek, ulubione przyprawy i dodatki.
Ugotowanie żurku jest bardzo proste, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Żurek utrzymuje się doskonale i następnego dnia smakuje równie dobrze. Przechowywany w lodówce, w szczelnym pojemniku zachowuje świeżość kilka dni.
Więcej łatwych przepisów na barszcze i żury na Wielkanoc:
Żurek wielkanocny. |
Żurek Wielkanocny
Oto składniki i przyprawy na żurek wielkanocny:
- 2 duże cebule, posiekane
- 150g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 0,5kg dobrej białej kiełbasy
- około 2 litry wywaru jarzynowego (może być z koncentratu)
- 1-2 szklanki zakwasu na żurek>>>
- 1 suszony grzybek
- 1 listek laurowy
- 3-4 ząbki czosnku, roztarte z solą
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 2 łyżki majeranku suszonego
- 1-2 łyżeczki tartego chrzanu
- sól, pieprz do smaku
- około 100ml śmietany 30%
- jajka ugotowane na twardo
- ser biały
- chleb
- pieczone ziemniaki
Przepis na żurek wielkanocny:
- W garnku z grubym dnem podsmażyć na rumiano pokrojony w kostkę boczek - wyjąć, pozostawiając wytopiony tłuszcz. Dodać posiekaną cebulę i zrumienić.
- Następnie do tego samego garnka wlać bulion jarzynowy, dodać białą kiełbasę, suszonego grzybka, listek laurowy, ziele i pieprz ziarnisty - parzyć pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 minut.
- Sparzoną białą kiełbasę wyjąć, ostudzić i pokroić w plastry.
- Wywar przecedzić przez perlonowe sito, starannie przecierając cebulę.
- Ponownie zagotować bulion, wlać zakwas pszenny, rozmieszać i zagotować (ilość zakwasu dostosować do smaku). Do żurku dodać przesiany majeranek, roztarty z solą czosnek oraz chrzan, doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć podsmażony wcześniej wędzony boczek oraz pokrojoną w plastry białą kiełbasę - gotować powoli kilka minut. Na koniec dodać spienioną śmietanę i zestawić z ognia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz