WIELKANOCNY ŻUREK NA ZAKWASIE: przepis, jak zrobić
Żurek na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis na tradycyjny żurek na zakwasie.
Pyszny , biały polski żur na zakwasie z jajkiem, wędzonym boczkiem i białą kiełbasą, doprawiony majerankiem i chrzanem. Prawdziwy domowy żurek na boczku, zabielany śmietaną.
Jak zrobić wielkanocny żurek na zakwasie - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Korzystajcie z przepisu na świąteczny polski żurek i ulepszajcie go :) Polecam
Tradycyjny Polski, biały żur na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska |
Oto składniki i przyprawy na żurek z jajkiem i białą kiełbasą:
- 2 duże cebule
- 150g wędzonego boczku
- 0,5kg dobrej białej kiełbasy
- 2 litry wywaru jarzynowego (może być z koncentratu)
- ok. 1 szklanka zakwasu na żurek>>>
- 1 suszony grzybek
- 1 listek laurowy
- 4 ząbki czosnku
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 2 łyżki majeranku suszonego
- 1-2 łyżeczki tartego chrzanu
- kilka kropel przyprawy typu maggy lub 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku
- sól
- 100ml śmietany
- jajka ugotowane na twardo lub sadzone
- ser biały (przygotowany np. z tego przepisu >>>)
- chleb ( przygotowany np. z tego przepisu >>> )
- pieczone ziemniaki
PRZYGOTOWANIE żurku-przepis krok po kroku:
- Cebulę obieramy i siekamy.
- Boczek kroimy w niewielką kostkę
- Do garnka w którym będzie żurek wrzucamy pokrojony boczek i wysmażamy na skwareczki. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażamy na średnim ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodajemy obrany, zmiażdżony płaską stroną noża czosnek, przesiany majeranek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy, suszonego grzybka, kilka kropel maggy lub lubczyk suszony, odrobinę solimy - mieszamy wszystko razem.
Krok 2.
- Do garnka z cebulą, boczkiem i przyprawami dolewamy wywar jarzynowy, wkładamy białą kiełbasę - parzymy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez 20 minut. Kiełbasę wyjmujemy, po ostudzeniu kroimy w plastry.
Krok 3.
- Zupę nadal gotujemy, do momentu, aż cebula całkiem się rozgotuje - przecedzamy i blendujemy.
Krok 5.
- Do garnka z zupą wlewamy zakwas żurku - robimy to stopniowo, dozując jego ilość w zależności od smaku i kwasowości jakie chcemy uzyskać. Następnie do żurku dodajemy pokrojoną kiełbasę, doprawiamy tartym chrzanem, solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy spienioną śmietanę i zestawiamy z ognia.
Żurek podajemy z jajkiem ugotowany na twardo, serem białym, oddzielnie podajemy kromki świeżego pieczywa.
Żurek ten możemy również podać z pieczonymi ziemniakami okraszonymi podsmażoną cebulą i grillowanymi, małymi kiełbaskami.
Smacznego :)
Wielkanocny żurek na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska |
Wielkanocny żurek na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza