Liczba gości w ciągu ostatniego roku

WIELKANOCNY ŻUREK NA ZAKWASIE: przepis, jak zrobić



wielkanocny żurek
Żurek na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na tradycyjny żurek na zakwasie.


Pyszny , biały polski żur na zakwasie z jajkiem, wędzonym boczkiem i białą kiełbasą, doprawiony majerankiem i chrzanem. Prawdziwy domowy żurek na boczku, zabielany śmietaną.


Jak zrobić wielkanocny żurek na zakwasie - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Korzystajcie z przepisu na świąteczny polski żurek i ulepszajcie go :) Polecam


tradycyjny polski żurek przepis
Tradycyjny Polski, biały żur na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska 





Oto składniki i przyprawy na żurek z jajkiem i białą kiełbasą:



  • 2 duże cebule


  • 150g wędzonego boczku


  • 0,5kg dobrej białej kiełbasy


  • 2 litry wywaru jarzynowego (może być z koncentratu)


  • ok. 1 szklanka zakwasu na żurek>>>


  • 1 suszony grzybek


  • 1 listek laurowy


  • 4 ząbki czosnku


  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu


  • 2 łyżki majeranku suszonego


  • 1-2 łyżeczki tartego chrzanu


  • kilka kropel przyprawy typu maggy lub 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku


  • sól



  • 100ml śmietany

dodatkowo:


PRZYGOTOWANIE żurku-przepis krok po kroku:


  • Cebulę obieramy i siekamy. 
  • Boczek kroimy w niewielką kostkę
  • Do garnka w którym będzie żurek wrzucamy pokrojony boczek i wysmażamy na skwareczki. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażamy  na średnim ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. 
  • Następnie dodajemy obrany, zmiażdżony płaską stroną noża czosnek, przesiany majeranek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy, suszonego grzybka, kilka kropel maggy lub lubczyk suszony, odrobinę solimy - mieszamy wszystko razem.

Krok 2.

  • Do garnka z cebulą, boczkiem i przyprawami dolewamy wywar jarzynowy, wkładamy białą kiełbasę - parzymy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez 20 minut. Kiełbasę wyjmujemy, po ostudzeniu kroimy w plastry.


Krok 3.
  • Zupę nadal gotujemy, do momentu, aż cebula całkiem się rozgotuje - przecedzamy i blendujemy.

Krok 5.

  • Do garnka z zupą wlewamy zakwas żurku - robimy to stopniowo, dozując jego ilość w zależności od smaku i kwasowości jakie chcemy uzyskać. Następnie do żurku dodajemy pokrojoną kiełbasę, doprawiamy tartym chrzanem, solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy spienioną śmietanę i zestawiamy z ognia.

Żurek podajemy z jajkiem ugotowany na twardo, serem białym, oddzielnie podajemy kromki świeżego pieczywa.


Żurek ten możemy również podać z pieczonymi ziemniakami okraszonymi podsmażoną cebulą i grillowanymi, małymi kiełbaskami.


Smacznego :)


przepis na polski żur na zakwasie
Wielkanocny żurek na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska

przepis na tradycyjny polski żur
Wielkanocny żurek na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger