Liczba gości w ciągu ostatniego roku

WIELKANOCNY ŻUREK NA ZAKWASIE: przepis, jak zrobić



żurek wielkanocny
Domowy żurek wielkanocny

Sprawdzony przepis na żurek wielkanocny.


Mój ulubiony przepis na żurek wielkanocny na zakwasie pszennym, z chrupiącym, wędzonym boczkiem, podsmażoną cebulą, białą kiełbasą i jajkiem. Żurek doprawiony chrzanem, czosnkiem i majerankiem, z dodatkiem suszonego grzybka i liści laurowych.

Jak zrobić żurek wielkanocny na zakwasie.

     Tradycyjny żurek wielkanocny jest bardzo łatwy do zrobienia i smakuje niesamowicie. Składniki są proste i niedrogie. Ugotowanie żurku zajmuje około 40 minut od początku do końca. Nie jest tak źle, zwłaszcza, że jakieś 20-25 minut tego czasu to tylko czekanie, podczas gdy żurek już się gotuje.

To jest prosty, niezawodny i sprawdzony przepis na żurek wielkanocny. Wszystko czego potrzeba, to bulion, kiełbasa, zakwas na żurek, ulubione przyprawy i dodatki.

     Ugotowanie żurku jest bardzo proste, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Żurek utrzymuje się doskonale i następnego dnia smakuje równie dobrze. Przechowywany w lodówce, w szczelnym pojemniku zachowuje świeżość kilka dni.

Więcej łatwych przepisów na żurek:


żurek wielkanocny
Żurek wielkanocny.





Oto składniki i przyprawy na żurek wielkanocny:



  • 2 duże cebule, posiekane


  • 150g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę


  • 0,5kg dobrej białej kiełbasy


  • około 2 litry wywaru jarzynowego (może być z koncentratu)


  •  1-2 szklanki zakwasu na żurek>>>


  • 1 suszony grzybek


  • 1 listek laurowy


  • 3-4 ząbki czosnku, roztarte z solą


  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu


  • 2 łyżki majeranku suszonego


  • 1-2 łyżeczki tartego chrzanu


  • sól, pieprz do smaku

  • około 100ml śmietany 30%

dodatkowo do podania:


  • jajka ugotowane na twardo 


  • ser biały 


  • chleb 


  • pieczone ziemniaki



Przepis na żurek wielkanocny:

  • W garnku z grubym dnem podsmażyć na rumiano pokrojony w kostkę boczek - wyjąć, pozostawiając wytopiony tłuszcz. Dodać posiekaną cebulę i zrumienić.
  • Następnie do tego samego garnka wlać bulion jarzynowy, dodać białą kiełbasę, suszonego grzybka, listek laurowy, ziele i pieprz ziarnisty - gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 minut.
  • Sparzoną białą kiełbasę wyjąć, ostudzić i pokroić w plastry.
  • Wywar przecedzić przez perlonowe sito, starannie przecierając cebulę. 
  • Ponownie zagotować bulion, wlać zakwas pszenny, rozmieszać i zagotować (ilość zakwasu dostosować do smaku). Do żurku dodać przesiany majeranek, roztarty z solą czosnek oraz chrzan, doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć podsmażony wcześniej wędzony boczek oraz pokrojoną w plastry białą kiełbasę - gotować powoli kilka minut. Na koniec dodać spienioną śmietanę i zestawić z ognia.
Ugotowany żurek najczęściej podajemy z jajkami i ulubionym pieczywem. 

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Wielkanocny żurek na zakwasie

żurek wielkanocny
Żurek wielkanocny.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger