AROMATYCZNY ZUREK NA WEDZONCE MOJEJ MAMY

www.e-ksiazkakucharska.pl

Przepis na AROMATYCZNY ŻUREK NA WĘDZONCE pochodzi z zasobów kulinarnych mojej mamy. Doskonale pamiętam jego zapach unoszący się w całym domu...hmmm... Mama przygotowywała ten żurek tylko na Święta Wielkanocne - to była taka nasza rodzinna tradycja; ten świąteczny żurek zawsze gościł na naszym stole i bardzo kojarzy mi się z domem rodzinnym. 

Wspaniałego smaku nadaje tej zupie długo gotowana cebula, a niezwykłego aromatu wędzony boczek.

Polecam ten przepis - nie tylko na święta :)



SKŁADNIKI:
  • 2 duże cebule
  • 250g wędzonego boczku
  • 0,5kg dobrej białej kiełbasy
  • 2 litry wywaru jarzynowego (może być z koncentratu)
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 1 suszony grzybek
  • 1 listek laurowy
  • 4 ząbki czosnku
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 1-2 łyżeczki tartego chrzanu
  • kilka kropel przyprawy typu maggy lub 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • 100ml śmietany
dodatkowo:
www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy siekamy, w garnku na zupę rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażamy około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy obrany, zmiażdżony płaską stroną noża czosnek, majeranek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy, suszonego grzybka, kilka kropel maggy lub lubczyk suszony, odrobinę solimy - mieszamy wszystko razem, podsmażamy 1-2 minuty.

Krok 2.
Do garnka z cebulą i przyprawami dolewamy wywar jarzynowy, wkładamy wędzony boczek, kiełbasę - gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez 45 minut.

Krok 3.
Na 15 minut przed końcem gotowania wyjmujemy z garnka grzybek,  kiełbasę oraz boczek, studzimy - kroimy na kawałeczki (dowolne, w zależności jakie lubimy).

Krok 4.
Cebula powinna niemal się rozpadać - zupę blendujemy.

Krok 5.
Do garnka z zupą wlewamy żurek - robimy to stopniowo, dozując jego ilość w zależności od upodobanego smaku i kwasowości, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz boczek, doprawiamy tartym chrzanem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy spienioną śmietanę i zestawiamy z ognia.

Żurek podajemy z jajkiem ugotowany na twardo, serem białym, oddzielnie podajemy kromki świeżego pieczywa.

Żurek ten możemy również podać z pieczonymi ziemniakami okraszonymi podsmażoną cebulą i grillowanymi, małymi kiełbaskami.

Smacznego :)

 www.comfortfood.pl.


www.e-ksiazkakucharska.pl




Mama to potrafi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger