Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KOPYTKA Z SOSEM KOPERKOWYM

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kopytka ziemniaczane w sosie koperkowym fot. Moja Książka Kucharska


Prosty przepis na pyszne kopytka ziemniaczane.


Najlepsze domowe kopytka z gotowanych ziemniaków. Kopytka podane z sosem koperkowym.

Jak zrobić klasyczne kopytka - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Kopytka ziemniaczane w sosie koperkowym fot. Moja Książka Kucharska

Oto składniki na kopytka ziemniaczane i sos koperkowy:


>>na sos koperkowy:



  • 1 łyżka masła lub masła roślinnego


  • łyżka mąki


  • szklanka mleka


  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany


  • 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku


  • sól


  • pieprz


>>na kopytka:


  • 1kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę (wystudzonych) ziemniaków-mogą być z poprzedniego dnia


  • 200g mąki + mąka do podsypania stolnicy


  • 2 jajka


  • 80g masła


  • sól




PRZYGOTOWANIE kopytek i sosu koperkowego:


Krok 1.

Przygotowujemy sos koperkowy : masło zasmażamy z mąką, uważając, by mąka się nie zrumieniła, a straciła jedynie smak surowizny, zasmażkę rozprowadzamy zimnym mlekiem, zagotowujemy, cały czas mieszając, by nie było grudek, zestawiamy z ognia. Sos lekko doprawiamy do smaku, łączymy ze spienioną śmietaną, dodajemy koperek i gotowe.

Krok 2.
Przygotowujemy ciasto ziemniaczane na kopytka : Ziemniaki zagniatamy z 200g mąki, jajkami i szczypta soli. Wykładamy ciasto na stolnicę z wysypaną mąką (ok. 100g), formujemy z ciasta wałeczki o średnicy 2cm, kroimy je na ukośne kawałki. W dużym garnku gotujemy 3 litry wody, solimy, dodajemy masło, wkładamy partiami kopytka, mieszamy wodę, gotujemy ok. 3 minuty od chwili gdy kopytka wypłyną na powierzchnię (w zależności od wielkości kopytek), odcedzamy je i podajemy polane sosem koperkowym lub jako dodatek do mięsa, albo polane tartą bułką przesmażoną na maśle.

Smacznego :)



www.e-ksiazkakucharska.pl
Kopytka ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska



4 komentarze:

  1. Ania8119 marca

    Robiłam dzisiaj kopytka według Pani przepisu, wyszły super, dzieci zajadały jak nigdy. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy31 marca

    Super kopytka! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger