ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM: przepis, jak zrobić
/
0
Ćwikła z chrzanem.
Ćwikła z chrzanem
Ćwikła z chrzanem to klasyczna polska potrawa, która z pewnością przypadnie do smaku miłośnikom smaków słodko-kwaśnych i pikantnych. Buraczki z chrzanem to danie, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. W połączeniu z mięsem i ziemniakami tworzą smaczny i pożywny posiłek, który dostarczy nam wielu wartości odżywczych.
Buraczki to źródło cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy i minerały. Są szczególnie bogate w żelazo i witaminę C, co czyni je wspaniałym źródłem energii i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.
Ćwikła z chrzanem. |
Ćwikła przepis
Ćwikła z chrzanem to popularne danie kuchni polskiej, które doskonale pasuje jako dodatek do obiadu. Przygotowanie ćwikły jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużo czasu. Oto przepis krok po kroku jak przygotować pyszne buraczki z chrzanem.
Aby przygotować ćwikłę z chrzanem, potrzebne będą:
- ok. 1 kg buraków ćwikłowych
- ok.4 łyżki utartego chrzanu ( najlepiej świeżego )
- 1/2 szklanki czerwonego wina ( wytrawnego)
- ok. 2 łyżki octu winnego (do smaku)
- szczypta kminku mielonego
- 1 duże winne jabłko, obrane starte na małych oczkach (ew.)
- ok. 1 łyżka cukru (do smaku)
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE ćwikły krok po kroku :
Krok 1.
- Dokładnie umyte buraczki zalewamy w garnku wodą i gotujemy do miękkości lub pieczemy 1 godz. 15 min w 180 stopniach, do czasu aż będą miękkie. Ostudzone buraki obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z tartym chrzanem.
Krok 2.
- W garnku zagotowujemy ocet, wino, cukier i kminek - płyn mieszamy z burakami, doprawiamy jeszcze do smaku solą. Można jeszcze cukrem i octem, aż uzyskamy smak, który będzie najlepiej nam odpowiadał.
- Gotową ćwikłę przekładamy do słoja, ugniatamy tak, aby na wierzchu pojawił się sok, słój zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Przed podaniem, do ćwikły dodajemy starte jabłko, dokładnie mieszamy i podajemy np. do wielkanocnym mięs i wędlin.
Tak przygotowana ćwikła, bez pasteryzowania przechowuje się około 3-4 tygodnie w lodówce.
Chrzan przed dodaniem do buraczków można sparzyć wrzątkiem. Aby dodatkowo wzbogacić smak ćwikły, można dodać do niej około 1/2 szklanki kwasu z buraków (wina wówczas nie dodajemy).
Ćwikła
Ćwikła doskonale komponuje się z różnymi rodzajami mięsa np. kotletami mielonymi (przepis tutaj>>>), kotletami z indyka (przepis tutaj>>>) czy schabowymi w chrupiącej panierce (przepis tutaj>>>).
Oto kilka innych przepisów na dodatki do obiadu, które mogą Ci się spodobać:
- TARTE BURACZKI NA CIEPŁO DO OBIADU
- TARTE BURACZKI Z JABŁKIEM DO OBIADU
- Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka
- Sałata masłowa ze śmietaną do obiadu
- Mizeria ze śmietaną, wypróbowany przepis i składniki
- Surówka z czerwonej kapusty - azjatycki Colesław do obiadu lub grilla
- SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I PORA DO OBIADU, mieszana
- Szybkie pikle z ogórka do obiadu
- OGÓRKI Z RZODKIEWKĄ I CZOSNKIEM: przepis na szybkie pikle do obiadu
Ćwikła z chrzanem to smaczny, zdrowy i pożywny dodatek do obiadu. Polecam wypróbować ten przepis i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem i aromatem!
Miłego gotowania!
Ćwikła z chrzanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz