ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM


Wielkanoc kojarzy się z wiosną, pięknymi ozdobami i smakowitymi potrawami nadającymi niezwykły klimat tym świętom. Na wielkanocnym stole goszczą wspaniałe barszcze i żury, jaja faszerowane smakowitymi i kolorowymi pastami, mięsa, pasztety oraz bajeczne wypieki. Pośród tych wszystkich znakomitości swoje pewne miejsce zajmuje oczywiście również ćwikła z chrzanem. Lecz nie taka zwykła...

A zanim pojawi się przepis, zobaczcie najstarszy zachowany przepis na ćwikłę, który liczy sobie już ponad 400 lat.

Ćwikła Mikołaja Reja


" Nuż też ćwikiełki w piec namotawszy a dobrze przypiekszy, nadobnie ochędożyć, w talerzyki nakrajać, także w faseczkę ułożyć, chrzanikiem, co najdrobniej ukrężawszy, przetrząsnąć, bo będzie długo trwała, także koprem włoskim, trochę przetłukszy, przetrząsać, a octem pokrapiać, asolą też trochę przesalać, tedy to jest tak osobny przysmak...bo i rosołek bardzo smaczny, i sama pani ćwikła będzie barzo smaczna i barzo nadobnie pachnęła. "

Słownik nie daje rady...prawie wszystko na czerwono podkreślone ;)


A TERAZ PRZEPIS NA DZISIEJSZĄ, TRADYCYJĄ ĆWIKŁĘ Z CHRZANEM NA WIELKANOC.


SKŁADNIKI:
  • ok. 1 kg buraków ćwikłowych
  • ok.4 łyżki utartego chrzanu ( najlepiej świeżego )
  • 1/2 szklanki czerwonego wina (najlepiej dobrego, wytrawnego)
  • ok. 2 łyżki octu winnego (do smaku)
  • szczypta kminku mielonego
  • 1 duże winne jabłko, obrane starte na małych oczkach (ew.)
  • ok. 1 łyżka cukru (do smaku)
  • sól do smaku
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Dokładnie umyte buraczki zalewamy w garnku wodą i gotujemy do miękkości lub pieczemy 1 godz. 15 min w 180 stopniach. Ostudzone buraki obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z tartym chrzanem.

Krok 2.
W garnku zagotowujemy ocet, wino, cukier i kminek - płyn mieszamy z burakami, doprawiamy jeszcze do smaku solą. Można jeszcze cukrem i octem, aż uzyskamy smak, który będzie najlepiej nam odpowiadał. Należy jednak pamiętać, że ćwikła jest najlepsza dopiero jak postoi przynajmniej 2 dni.


Gotową ćwikłę przekładamy do słoja, ugniatamy tak, aby na wierzchu pojawił się sok, słój zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Przed podaniem dodajemy starte jabłko, dokładnie mieszamy i podajemy do wielkanocnym mięs i wędlin.

Tak przygotowana ćwikła, bez pasteryzowania przechowuje się około 3-4 tygodnie w lodówce. 
Chrzan przed dodaniem do buraczków można sparzyć wrzątkiem. Aby wzbogacić jeszcze smak ćwikły, można dodać do niej około 1/2 szklanki kwasu z buraków (wina wówczas nie dodajemy).

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
 fot. Moja Książka Kucharska
www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger