Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM: przepis, jak zrobić

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ćwikła z chrzanem.

Ćwikła z chrzanem


Ćwikła z chrzanem to klasyczna polska potrawa, która z pewnością przypadnie do smaku miłośnikom smaków słodko-kwaśnych i pikantnych.  Buraczki z chrzanem to danie, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. W połączeniu z mięsem i ziemniakami tworzą smaczny i pożywny posiłek, który dostarczy nam wielu wartości odżywczych.

Buraczki to źródło cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy i minerały. Są szczególnie bogate w żelazo i witaminę C, co czyni je wspaniałym źródłem energii i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.


ćwikła z chrzanem
Ćwikła z chrzanem.

Ćwikła przepis

     Ćwikła z chrzanem to popularne danie kuchni polskiej, które doskonale pasuje jako dodatek do obiadu. Przygotowanie ćwikły jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużo czasu. Oto przepis krok po kroku jak przygotować pyszne buraczki z chrzanem.

Aby przygotować ćwikłę z chrzanem, potrzebne będą:

  • ok. 1 kg buraków ćwikłowych
  • ok.4 łyżki utartego chrzanu ( najlepiej świeżego )
  • 1/2 szklanki czerwonego wina ( wytrawnego)
  • ok. 2 łyżki octu winnego (do smaku)
  • szczypta kminku mielonego
  • 1 duże winne jabłko, obrane starte na małych oczkach (ew.)
  • ok. 1 łyżka cukru (do smaku)
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE ćwikły krok po kroku :


Krok 1.
  • Dokładnie umyte buraczki zalewamy w garnku wodą i gotujemy do miękkości lub pieczemy 1 godz. 15 min w 180 stopniach, do czasu aż będą miękkie. Ostudzone buraki obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z tartym chrzanem.

Krok 2.
  • W garnku zagotowujemy ocet, wino, cukier i kminek - płyn mieszamy z burakami, doprawiamy jeszcze do smaku solą. Można jeszcze cukrem i octem, aż uzyskamy smak, który będzie najlepiej nam odpowiadał.
  • Gotową ćwikłę przekładamy do słoja, ugniatamy tak, aby na wierzchu pojawił się sok, słój zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Przed podaniem, do ćwikły dodajemy starte jabłko, dokładnie mieszamy i podajemy np. do wielkanocnym mięs i wędlin.

Tak przygotowana ćwikła, bez pasteryzowania przechowuje się około 3-4 tygodnie w lodówce. 
Chrzan przed dodaniem do buraczków można sparzyć wrzątkiem. Aby dodatkowo wzbogacić smak ćwikły, można dodać do niej około 1/2 szklanki kwasu z buraków (wina wówczas nie dodajemy).

Ćwikła


     Ćwikła doskonale komponuje się z różnymi rodzajami mięsa np. kotletami mielonymi (przepis tutaj>>>), kotletami z indyka (przepis tutaj>>>) czy schabowymi w chrupiącej panierce (przepis tutaj>>>). 

Oto kilka innych przepisów na dodatki do obiadu, które mogą Ci się spodobać:


Ćwikła z chrzanem to smaczny, zdrowy i pożywny dodatek do obiadu. Polecam wypróbować ten przepis i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem i aromatem!


Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
 Ćwikła z chrzanem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger