GALARETKOWO-OWOCOWE SZASZLYKI NA GRILLA
/
7

SKŁADNIKI:
- 1 cały arbuz (u mnie ok.8kg)
- winogrona czerwone
- 2 banany
- 1 galaretka truskawkowa Winiary*
*możemy również wykorzystać galaretki o innym, ulubionym smaku, np.:nową galaretkę arbuzową i/lub galaretkę jagodową - obie nowości od WINIARY.
dodatkowo będą nam potrzebne:
- mocne,patyczki do szaszłyków
- wykałaczki
- łyżka do lodów
- ostry nóż
- niewysoki pojemnik
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Najpierw przygotowujemy galaretkę (wg. przepisu na opakowaniu). Pamiętajmy, że z galaretki będziemy wycinać kostki, więc rozpuszczamy ją w mniejszej ilości wody - dzięki temu galaretka będzie bardziej ścięta i dobrze się pokroi. Dobrze rozpuszczoną galaretkę przelewamy do niewysokiego, kwadratowego lub prostokątnego naczynia, tak aby jej wysokość w pojemniku wynosiła ok. 1,5-2cm. Odstawiamy do zastygnięcia
Krok 2.
Zabieramy się za arbuza i kroimy go w poprzek na pół, łyżką do lodów wybieramy całe wnętrze. Część miąższu użyjemy do szaszłyków, a pozostałą ilość możemy wykorzystać np. do przygotowania orzeźwiającego sorbetu miętowego.
Krok 3.
Z jednej części arbuza, za pomocą ostrego noża wycinamy ok. 2cm obręcz (na nóżki grilla), dzielimy je na 3 równe części, każdą spinamy patyczkiem do szaszłyka jak na zdjęciu poniżej.
Ta trochę mniejsza część arbuza będzie daszkiem, w którym dodatkowo wycinamy nożykiem 3 otworki wentylacyjne.
Krok 4.
Teraz przygotowujemy ruszt na szaszłyki : od zewnętrznej strony, drugiej części arbuza, wbijamy patyczki do szaszłyków, mniej więcej w podobnej odległości, następnie wyprowadzamy je na zewnątrz po przeciwnej stronie i gotowe.
Krok 5.
Mocujemy nóżki od spodu - najpierw za pomocą ostrej części patyczka robimy 3 dziurki w arbuzie, do których następnie wkładamy kolejno wystającą część patyczka od nóżki.
Krok 6.
Do grilla, pomiędzy patyczkami, wrzucamy węgielki w postaci winogron.
Krok 7.
Za pomocą wykałaczek, mocujemy daszek grilla, patyczkami do szaszłyków podpieramy go z przodu i po bokach - staramy się aby wszystko wyglądało ładnie i estetycznie.
Krok 8.
Przygotowujemy szaszłyki: na patyczki nadziewamy, na przemian, kawałki arbuza, plastry banana, pokrojoną w kostkę galaretkę bądź galaretki oraz kulki winogrona.
Pozostałą galaretkę również kroimy na kawałki i posypujemy nią nasze węgielki w grillu - stworzy to efekt żaru.
Gotowe szaszłyki układamy na grillu, na koniec zjadamy.
Smacznego :)
Bomba pomysł,bardzo oryginalne,ciekawe i godne podziwu.Super,pozdrawiam. (www.nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowo i oryginalnie :)) fajny pomysł i frajda dla dzieciaków ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam...
Dziękuję za komentarz, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł i bardzo ciekawy:) Cudny ten grill :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSuper:) gratuluję wygranej:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Pozdrawiam :)
Usuń