SMALEC DOMOWY - przepis na smalec z cebulką
/
2
SMALEC DOMOWY
Przepis na domowy smalec z wędzonym boczkiem, skwarkami i cebulą.
Smalec domowy - łatwy, choć niezbyt szybki w przygotowaniu, ale za to o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Świetny nie tylko do chleba - idealny jako omasta do pierogów, ziemniaków, pyz, kartaczy itp. Przygotuj go wg. swojego przepisu, który sprawi, że nikt nie będzie mógł mu się oprzeć :)
Smalec z jabłkiem.
Smak domowego smalczyku będzie jeszcze lepszy jeżeli dodamy do niego jabłka. Wystarczą 2 średniej wielkości jabłka, które obieramy ze skórki, ścieramy na tarce z dużymi oczkami i dodajemy je pod koniec wytapiania. Miodzio :)
Jak zrobić smalec domowy - sprawdzony przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :)
Polecam!
Oto składniki na smalec domowej roboty
SKŁADNIKI:
- 1kg świeżej (ważne) słoniny
- 1kg wędzonego boczku
- 2-3 średnie cebule
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- szczypta czerwonej papryki mielonej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 3-4 ząbki czosnku
- sól do smaku
Przepis na wiejski smalec ze skwarkami, boczkiem i cebulką
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę, słoninę mielimy w maszynce - przekładamy wszystko do garnka z grubym dnem, dolewamy około 1 szklankę wody, podgrzewamy na małym ogniu (cały czas mieszamy) - tłuszcz nie powinien wytapiać się zbyt szybko.
Krok 2.
Kiedy skwarki nabiorą złotego koloru, dodajemy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy - podgrzewamy około 1 minutę, zdejmujemy z ognia.
Gotowy smalec przelewamy np. do słoiczków.
Wystudzony smalec przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Smalec domowy z boczkiem - z czym podać?
Nic nie równa się ze smakiem domowych potraw, do tego nie muszę chyba nikogo przekonywać ;) Domowej roboty smalec ze skwarkami, wędzonym boczkiem i cebulką można podać na wiele sposobów i dobrze mieć zawsze pod ręką słoiczek takiego domowego smarowidełka. Idelany nie tylko z pajdą chrupiącego chleba i ogórkiem kiszonym, ale także jako omasta do pierogów z ziemniakami i serem, pyz z mięsem lub kartaczy.Smacznego :)
Przepis zaktualizowany 08.05.2018r
właśnie dziś zamarzyło mi się zrobienie domowego smalcu, najlepiej takiego z dodatkiem ziół...możliwe, że wkrótce się skuszę
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz, pozdrawiam :)
Usuń