SMALEC DOMOWY



SMALEC DOMOWY

Przepis na domowy smalec z wędzonym boczkiem i cebulą.


SKŁADNIKI:
  • 1kg świeżej (ważne) słoniny
  • 1kg wędzonego boczku
  • 2-3 średnie cebule
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • szczypta czerwonej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka  suszonego majeranku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę, słoninę mielimy w maszynce - przekładamy wszystko do garnka z grubym dnem, dolewamy około 1 szklankę wody, podgrzewamy na małym ogniu (cały czas mieszamy) - tłuszcz nie powinien wytapiać się zbyt szybko.

Krok 2.
Kiedy skwarki nabiorą złotego koloru, dodajemy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy - podgrzewamy około 1 minutę, zdejmujemy z ognia.

Gotowy smalec przelewamy np. do słoiczków.
Wystudzony smalec przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
 

Smacznego :) 



2 komentarze:

  1. właśnie dziś zamarzyło mi się zrobienie domowego smalcu, najlepiej takiego z dodatkiem ziół...możliwe, że wkrótce się skuszę

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger