TURECKA SALATKA KISIR
/
2
TURECKA SAŁATKA KISIR
Kuchnia turecka jest mało skomplikowana. Jada się tam dużo mięsa, warzyw i nabiału. W turcji, podobnie jak w pozostałych krajach bałkańskich, bardzo popularny i świetnie nam znany jest cacik - podawany na zimno sos, który składa się z jogurtu wymieszanego z siekanym świeżym ogórkiem i czosnkiem. No i oczywiście kebab , czyli "kęs mięsa", który zdobył popularność na całym świecie, a na terenach Turcji ma wielowiekową tradycję.
Turecja sałatka kisir ...bardzo, bardzo prosta, odświeżająca i pyszna .
Wspólnym mianownikiem tej bogatej i smacznej sałatki jest kaszka kuskus, sercem natomiast wspaniałe warzywa: słodka kukurydza, chrupiąca i ostra papryczka chili, soczyste pomidory, cieciorka, aromatyczna oliwa no i świeże zioła, które pysznią się zielenią niczym etykieta na butelce oliwy z oliwek.
Oryginalny przepis zmieniłam - dodałam kukurydzę i cieciorkę Bonduelle. I powiem Wam szczerze, że warto było. Obydwa te składniki sprawiają, że sałatka jest o wiele ciekawsza pod względem smaku i tekstury. Spróbujcie sami, polecam :)
TAFADALO! Proszę dostołu!
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka kuskusu
- 3 papryczki chili
- 1 mała puszka złocistej kukurydzy ( u mnie Bonduelle )
- 1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle
- 6 cebulek dymek ze szczypiorkiem
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- 1/4 pęczka posiekanej świeżej mięty
- 3 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- mielony kumin do smaku
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól i świeżozmielony pieprz do smaku
- sok z 2-3 cytryn
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Krok 1.
Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy. Po kilku minutach odkrywamy i rozdzielamy kaszkę widelcem.
Krok 2.
Chili przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona - drobno siekamy.
Cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno kroimy.
Pomidory parzymy, usuwamy skórkę - kroimy w niedużą kostkę.
Kukurydzę i cieciorkę osączamy z zalewy.
Krok 3.
Do kuskusu dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem, ostrą papryką oraz kuminem - mieszamy. Wsypujemy pietruszkę, miętę, dymki i chili, łączymy składniki.
Krok 4.
Następnie dodajemy kukurydzę, cieciorkę, pomidory, wlewamy sok z cytryny oraz oliwę, dokładnie mieszamy i odstawiamy sałatkę na około 1 i 1/2 godziny do lodówki.
Sałatkę podajemy jako przekąskę z chrupiącym pieczywem lub jako dodatek do mięsa np. z grilla.
Przygotujcie tą sałatkę na przyjęcie, możecie ją zabrać na piknik lub po prostu podać na kolację.
Jest lekka, sycąca i bardzo zdrowa.
A więcej inspirujących przepisów znajdziecie na www.warzywneinspiracje.pl
Smacznego :)
ależ bym to zjadła
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuń