SEZON NA BOTWINE - botwinka na zime, przepisy krok po kroku
/
3
SEZON NA BOTWINĘ
Jak przechować botwinkę, aby zimą cieszyć się jej smakiem - przepisy krok po kroku.
1). Najprościej i najszybciej botwinka w postaci MROŻONEJ JARZYNKI NA ZIMĘ:
Potrzebne Wam będą:
- ładna i świeża botwinka wraz z buraczkami
- świeże gałązki koperku
- listki lubczyku
- natka pietruszki
Świeżą botwinkę myję i osuszam (oczywiście tylko te ładne i zdrowe liście wraz z łodyżkami). Buraczki dokładnie myję, obieram i ścieram na tarce do jarzyn na grubych oczkach.
Myję i osuszam na papierowym ręczniku koperek, listki lubczyku oraz natkę pietruszki.
Tak przygotowaną zieleninę siekam, porcjami wkładam do woreczków (razem ze startymi buraczkami), umieszczam w zamrażarce i gotowe :)
2). BOTWINA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW KONSERWOWA:
Potrzebne Wam będą:
- 1 litr wody
- kilka pęczków botwiny
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 6-8 ziaren czarnego pieprzu
- 2-3 goździki
Botwinę dokładnie myję i kroję na ok. 3cm kawałki
W wodzie rozpuszczam sól oraz cukier, dodaję przyprawy - gotuję przez 5-7 minut. Następnie dodaję ocet, mieszam.
Pokrojoną wcześniej botwinę wkładam do czystych i wyparzonych słoików, zalewam gorącą marynatą, po 5 minutach zlewam marynatę, zagotowuję i ponownie zalewam botwinę w słoikach.
Słoiki szczelnie zamykam, przewracam do góry dnem do wystudzenia. Tak przygotowaną botwinę przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Po tygodniu można zapasteryzować, kończąc tym samym proces kiszenia. Możecie również od razu pasteryzować (20 minut) i proces kiszenia w ogóle się nie rozpocznie.
3). BOTWINA DO BARSZCZU NA ZIMĘ:
potrzebne Wam będą:
- 4 pęczki botwiny z buraczkami (dokładnie myję, odrzucam zwiędłe lub chore liście) - razem z buraczkami drobno kroję
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 4 ząbki posiekanego czosnku
- kawałeczek korzenia chrzanu - ścieram na tarce o dużych oczkach
Tak przygotowane składniki wkładam do czystych i wyparzonych słoików.
zalewa:
- 1 litr wody
- 3/4 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- liść laurowy
- po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Wszystkie składniki zalewy zagotowuję, gorącą wlewam do słoików z botwiną, szczelnie zamykam, pasteryzuję tak około 20 minut. Gorące odwracam do góry dnem i gotowe.
Smacznego :)
Polecam przepis na domowe ogórki po meksykańsku>>>
super! uwielbiam botwinę w każdej postaci. na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pięknego dnia!! :)
UsuńIstnieją przepisy wg ktorych tak wlasnie przygotowuje sie przetwory na zime. Dzieki dwukrotnemu zalewaniu wrzatkiem mamy m.in. wieksza pewnosc ze wszystkie drobnoustroje zostana unicestwione. Tej marynaty jest na kilka sloikow, nie na jeden.
OdpowiedzUsuń