GULASZ WOŁOWY - przepis na gulasz węgierski (bogracz)

przepis na gulasz węgierski
gulasz wołowy fot. Moja Książka Kucharska




Gulasz wołowy.


Przepis na gulasz węgierski po zakarpacku - bogracz.




Przepis na węgierski gulasz po zakarpacku, znany również jako bogracz.
Ten przepis jest jednak inny niż ten, który prawdopodobnie znacie - będzie to tradycyjny gulasz, jaki przygotowuje się na zakarpaciu.
Ja zazwyczaj dodaję do gulaszu m.in. ogórki kiszone, pieczarki, kukurydzę - obok mięsa, w tym daniu królują przede wszystkim ziemniaki i spora ilość boczku. Danie jest przez to bardzo treściwe i sycące...no i nie dla tych, co na diecie ;)
Tradycyjnie, gulasz ten gotuje się na żebrach wołowych. Ponieważ nie udało mi się takowych znaleźć, potrawę przygotowałam na zwyczajnym wołowym mięsie gulaszowym.


Gulasz wołowy - zapoznajcie się z przepisem, korzystajcie i oczywiście ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam! K.K.


Gulasz wołowy po węgiersku - przepis, składniki i przygotowanie.



Oto składniki na gulasz wołowy po węgiersku (bogracz)


SKŁADNIKI:



  • 1 kg wołowiny gulaszowej (pokrojona na ok. 2-3cm kawałki )


  • 300g wędzonego boczku


  • 600g ziemniaków


  • 200g papryki czerwonej


  • 1 no może 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki (ażeby było prościej i szybciej)


  • 4 duże cebule


  • 2 marchewki


  • 1/2 ostrej papryczki chilli


  • 1-2 główki czosnku ....tak główki :)


  • 2 łyżki papryki wędzonej w proszku


  • 1 pęczek natki pietruszki


  • 1 pęczek szczypiorku


  • sól do smaku


  • ziele, liść laurowy, inne zioła do smaku (ewentualnie)


  • 4 ogórki kiszone pokrojone w plasterki (ewentualnie)



Jak zrobić gulasz wołowy - przepis na gulasz wołowy po węgiersku.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.

Boczek i cebulę kroję w kostkę, marchew kroję w talarki (można również zetrzeć na tarce do jarzyn).

Krok 2.

W garnku rozgrzewam niewielką ilość oliwy, dodaję pokrojony boczek i podsmażam na złoto. Następnie dorzucam pokrojoną cebulę oraz chilli i chwilę razem smażę, dodaję  marchew i po 2-3 minutach wędzoną czerwoną paprykę - chwilę podsmażam, aż papryka uwolni swój aromat (nie może ściemnieć).

Krok 3.

Następnie do garnka wkładam mięso, obrane ząbki czosnku (czosnek możecie lekko zgnieść płaską stroną noża, uwolni się wówczas więcej aromatu), oprószam całość świeżo zmielonym czarnym pieprzem . Dolewam wodę, ale tylko tyle, aby przykryła mięso, zagotowuję i duszę na niewielkim ogniu przez około 1 i 1/2 godziny.

Krok 4.

Obrane i umyte ziemniaki kroję w średnią kostkę, paprykę (najlepiej bez skórki ) w paseczki, zieleninę siekam.

Krok 5.
Na 30 minut przed końcem duszenia mięsa dodaję sól do smaku (w tym momencie można również dodać inne ulubione zioła i przyprawy).

Krok 6.
Kiedy mięso będzie już prawie gotowe, dodaję ziemniaki, paprykę, krojone pomidory bez skórki wraz z zalewą, ewentualnie kiszone ogórki i powoli gotuję-  do momentu, aż wszystkie składniki będą gotowe . Pod sam koniec dosypujemy połowę posiekanej zieleniny (pozostałą dekorujemy danie na talerzach).
Prawdziwy węgierski bogracz gotowy!


Gulasz z wołowiny - z czym podać?

Gulasz z wołowiny najczęściej podajemy z kromką chleba - najlepiej świeżego i chrupiącego ;)
Gulasz wywodzi się z tradycji pasterskiej i fajnie byłoby podać go np. w małych kociołkach, albo ceramicznych lub glinianych salaterkach. Do gulaszu z wołowiny podajemy czerwone wino.




Smacznego :)


Polecam również przepis na rosyjską soliankę z mięsem i ziemniakami >>>


przepis na gulasz węgierski

przepis na gulasz węgierski

gulasz wołowy  fot. Moja Książka Kucharska

4 komentarze:

  1. hmm, a mama jak robiła "typowy węgierski gulasz" to on zupełnie inaczej wyglądał :P paprykę to miał chyba tylko w proszku, ale za to tyle, że robił się prawie czarny

    OdpowiedzUsuń
  2. trochę się cieszę, że lato mamy takie chłodne i deszczowe, bo mogę sobie na legalu jeść gulasz na obiad i nikt mnie nie osądza ;)

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger