RACUSZKI ZE ŚMIETANĄ - lekkie i puszyste jak chmurka
/
2
Racuszki ze śmietaną.
Super puszyste racuszki ze śmietaną i jabłkami - idealne na weekendowe śniadanie, podwieczorek albo kolację.
Doskonałe polane syropem klonowym, roztopionym masłem, albo prosto z patelni. Uwielbiam te złote, chrupiące brzegi z miękkim i puszystym środkiem!
Jak zrobić idealnie puszyste racuchy ze śmietaną.
Aby racuszki ze śmietaną były ładne i puszyste, dodaję proszek do pieczenia albo sodę oraz odrobinę soku z cytryny. Soda oczyszczona aktywuje się najlepiej, gdy jest stosowana ze składnikiem kwaśnym -w moim przepisie z sokiem cytrynowym
Składniki na racuchy ze śmietaną:
- szklanka mąki pszennej
- 1 mały kubek gęstej śmietany 22% ( ok. 250g)
- 1-2 jabłka, obrane i pokrojone w niewielką kostkę *
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (albo sody)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
dodatkowo:
- cukier puder, dżem lub sezonowe owoce do podania
Przepis na racuszki ze śmietaną:
Krok 1.
Oddzielam żółtka od białek.
Krok 2.
Do miseczki wlewam śmietanę, dodaję żółtka, mąkę, cukier, szczyptę soli - wszystko dokładnie ucieram.
Dodaję jabłka pokrojone w kostkę - mieszam.
Krok 3.
Ubijam pianę z białek - dodaję do ciasta i delikatnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę na niewielkim ogniu z każdej strony na złoty kolor.
Racuszki ze śmietaną podajemy posypane cukrem pudrem, z dżemem lub sezonowymi owocami. Świetne smakują polane syropem klonowym, stopionym masłem albo miodem.
Miłego gotowania!
robiłam dzisiaj na śniadanie. Pycha!
OdpowiedzUsuńŚwietnie!! Pięknego dnia! :)
Usuń