RACUSZKI ZE ŚMIETANA - lekkie i puszyste jak chmurka


przepis na lekkie i puszyste racuszki ze śmietaną na www.e-ksiazkakucharska.pl

RACUSZKI ZE ŚMIETANĄ


Jak przyrządzić puszyste i lekkie jak chmurka racuszki - przepis krok po kroku.


Moje racuszki przygotowałam na słodko, ale w wersji wytrawnej (bez cukru) do ciasta można dodać np. 2 łyżki skwareczek ze słoniny lub boczku i cebulkę zrumienioną na maśle - w takiej wersji również są bardzo smaczne.

Polecam przepis na racuszki ze śmietaną, korzystajcie, ulepszajcie go :)

Pięknego dnia! K.K.

SKŁADNIKI:
  • szklanka mąki pszennej
  • 1 mały kubek gęstej śmietany 22%  ( ok. 250g)
  • 1-2 jabłka, obrane i pokrojone w niewielką kostkę *
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
dodatkowo:
  • cukier puder, dżem lub sezonowe owoce do podania
* jeżeli jabłka, po pokrojeniu, zaczynają ciemnieć, to skropcie je niewielką ilością soku z cytryny.
 

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Oddzielam żółtka od białek.

Krok 2.
Do miseczki wlewam śmietanę, dodaję żółtka, mąkę, cukier, szczyptę soli - wszystko dokładnie ucieram.
Dodaję jabłka pokrojone w kostkę - mieszam.

Krok 3.
Ubijam pianę z białek - dodaję do ciasta i delikatnie mieszam.

Na patelni rozgrzewam tłuszcz, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę na niewielkim ogniu z każdej strony na złoty kolor.

Racuszki podaję posypane cukrem pudrem, z dżemem lub  sezonowymi owocami.

W wersji wytrawnej podajemy gęstą śmietanę.

Smacznego :)





2 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger