SAŁATKA Z SAŁATY RZYMSKIEJ - do obiadu z jajkiem

www.e-ksiazkakucharska.pl




SAŁATKA Z SAŁATY RZYMSKIEJ - do obiadu


Łatwo, szybko i przyjemnie 👍😀

Jak przygotować domową sałatkę z sałaty rzymskiej z jajkiem - sprawdzony przepis krok po kroku.


Sałatka oczywiście mega prosta w przygotowaniu.  W wersji 'na przyjęcie' można dodać pieczonego kurczaka pokrojonego w kostkę, fetę, oliwki, a nawet awokado 😋😋😋 Pycha!!

W przepisie szybki sos do sałatki - możecie użyć innego, jakiegoś waszego ulubionego : może to być sos francuski, sos do sałatki cezar, sosu czosnkowego lub innego na np. na bazie majonezu i musztardy. Zawsze będzie pysznie! 👌


Ślicznie pozdrawiam :) K.K.

SKŁADNIKI:
  • sałata rzymska
  • 4 średniej wielkości, jędrne pomidory, pokrojone w ósemki 
  • 4 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ósemki
  • 1 cebula sałatkowa, pokrojona w piórka
  • kopiasta łyżka posiekanego koperku
sos:
  • szklanka śmietany
  • 2 łyżki łagodnego majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta przyprawy prowansalskiej



PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Umyte i osuszone liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki - układamy w salaterce.

Krok 2.
Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy szczyptę przyprawy prowansalskiej, mieszamy - polewamy sałatę.



Krok 3.
Ugotowane na twardo jajka oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w ósemki - układamy na sałacie.

Krok 4.
Obraną cebulę kroimy w piórka - układamy na pomidorach.

Krok 5.
Całość surówki obficie posypujemy posiekanym koperkiem .

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger