RACUSZKI ZE ŚMIETANĄ I BANANEM
/
0
RACUSZKI ZE ŚMIETANĄ I BANANEM
Jak przygotować lekkie i puszyste racuszki ze śmietaną i bananami - sprawdzony przepis krok po kroku.
SKŁADNIKI :
- szklanka mąki pszennej
- 1 mały kubek gęstej śmietany 22% ( ok. 250g)
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- 1 banan, obrany, pokrojony w kostkę
- dodatkowo:
- cukier puder, dżem banany, lody lub inne sezonowe owoce do podania
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Oddzielam żółtka od białek.
Krok 2.
Do miseczki wlewam śmietanę, dodaję żółtka, mąkę, cukier, szczyptę soli - wszystko dokładnie ucieram.
Dodaję banany pokrojone w kostkę - mieszam.
Krok 3.
Ubijam pianę z białek - dodaję do ciasta i delikatnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę na niewielkim ogniu z każdej strony na złoty kolor.
Racuszki podaję posypane cukrem pudrem, z dżemem, bananami, lodami lub sezonowymi owocami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz