DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA. JAK ZROBIĆ PRZEPYSZNĄ BIAŁĄ KIEŁBASĘ?



jak zrobić przepyszną białą kiełbasę

Biała kiełbasa fot. Moja Książka Kucharska

Biała kiełbasa.

Przepis na domową, białą kiełbasę.


Domowa biała kiełbasa, tylko na święta?


Domowa biała kiełbasa większości z nas od razu kojarzy się z Wielkanocnym śniadaniem. Przeważnie podaje się ją zapiekaną z cebulą i piwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. No i oczywiście bez dobrej, białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, czy barszcz biały.
Ale czy tylko w święta mamy cieszyć się smakiem przepysznej białej kiełbasy? Myślę, że nie ;)
Polecam Wam przepis, w którym dowiecie się jak przygotować białą kiełbasę - najlepszą, bo domową! Nie od dziś wiadomo, że smak domowych potraw nie może równać się z żadnym innym i do tego chyba nie muszę nikogo przekonywać ;)
Z przepisu wyjdzie około 3,5kg wędliny, z której to część możecie zamrozić. Należy jednak pamiętać, że mrozimy kiełbasę surową, nie parzoną.

Jak zrobić białą kiełbasę? Czy to jest trudne?


Przygotowanie białej kiełbasy w warunkach domowych wcale nie jest trudne. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach i wszystko powinno się udać.
Przede wszystkim do przygotowania kiełbasy będziemy potrzebowali zwykłej maszynki do mielenia mięsa - oczywiście koniecznie z końcówką do nadziewania kiełbas (aby nakładanie osłonki jelitowej było łatwiejsze, zalecam posmarowanie końcówki odrobiną oliwy lub smalcu).
Oprócz tego niezbędne są naturalne jelita wieprzowe, które można kupić w wielu sklepach mięsnych, a nawet zdarzają się w niektórych supermarketach. Jelita należy przelać w środku kilkakrotnie letnią wodą, aby je zmiękczyć i wypłukać sól - robiąc to niezwykle delikatnie, aby nie uszkodzić błonki, a następnie wymoczyć w czystej, zimnej wodzie przez około 2 godziny  i osączyć.
Niewykorzystane, oczyszczone jelita można przez kilka tygodni przechować w lodówce - w zamkniętym słoiku, przesypane miałką solą.

Do przygotowania kiełbasy używamy wyłącznie najświeższego mięsa, wszystkie narzędzia powinny być bezwzględnie czyste i najlepiej wyparzone.  Każdy gatunek mięsa oraz tłuszcz mielimy osobno i łączymy dopiero po zmieleniu - przed mieleniem mięso powinno być mocno schłodzone.
Do zmielonego mięsa dodajemy odpowiednią ilość przypraw i dokładnie wyrabiamy mięso. Mieszanie należy wykonać bardzo starannie, tak aby wszystkie dodatki równomiernie się rozłożyły, a masa stała się kleista.

Masę mięsną, przed rozpoczęciem pracy formujemy w spore kule, co usprawnia nakładanie farszu do maszynki. Na początek najlepiej jeżeli może nam ktoś pomóc w nadziewaniu kiełbasy ( moja sprawdzona rada dla początkujących - z jednoczesnym napełnianiem maszynki i skręcaniem kiełbasek bywa różnie  ;) Jeżeli farsz będziemy podawać bez przerwy, a w maszynce cały czas będzie odpowiednia ilość masy, w kiełbasie nie powstaną wolne przestrzenie (to ważne!).

Białe kiełbaski mają zazwyczaj ok. 12cm długości, więc takie mniej więcej staramy się uzyskać. Napełniamy mięsem pierwszy ok. 12cm odcinek osłonki (maszynkę zatrzymujemy), odejmujemy z końcówki trochę farszu, zawiązujemy i wracamy do napełniania.
Kolejne kawałki powstaną przez odkręcanie kiełbasek w przeciwną stronę (po każdych ok. 12cm ujmujemy kiełbaskę palcem wskazującym i kciukiem, ściskamy aż się złączą i prawą ręką skręcamy kiełbaskę. Kolejny kawałek odkręcamy w przeciwną stronę. Końce możemy związać przędzą masarską)

Biała kiełbasa parzona.


Parzenie białej kiełbasy, to już bułka z masłem ;) Podczas parzenia kiełbasy należy pamiętać o temperaturze wody. Kiełbasę wkładamy do gorącej wody (ok. 70-75 stopni) i parzymy przez 20-30 minut - woda ma jedynie delikatnie "mrugać", nie wolno jej zagotować!
Białą kiełbasę można również parzyć w rosole z warzywami i przyprawami, jej smak będzie jeszcze lepszy.

Sekretem najlepszej, domowej białej kiełbasy jest sok, który powinien niemal tryskać z kiełbaski po jej przekrojeniu :)

Jak zrobić białą kiełbasę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go. Polecam!

Oto składniki i przyprawy na białą kiełbasę.




SKŁADNIKI NA BIAŁĄ KIEŁBASĘ:

  • 1 i 1/2 kg łopatki wieprzowej b/k
  • 1 i 1/2 kg karkówki wieprzowej b/k
  • 0,5 kg podgardla wieprzowego
  • 60g soli zwykłej 
  • 3g saletry (ewentualnie)
  • 7 g świeżo mielonego(!) pieprzu czarnego
  • 6 ząbków czosnku
  • 6g majeranku suszonego
  • 1 i 3/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody 
  • jelita wieprzowe cienkie

Biała kiełbasa przepis.

PRZYGOTOWANIE BIAŁEJ KIEŁBASY:


Krok 1.
Łopatkę kroimy w bardzo małą kostkę, a karkówkę oraz podgardle mielimy w maszynce o małych oczkach.

Krok 2.
Zmiażdżone ząbki czosnku rozcieramy z solą.

Krok 3. 
Wszystkie składniki mieszamy w misce, dolewamy zimną wodę i dokładnie wyrabiamy, aż masa stanie się kleista. Jeżeli dodajemy saletrę, to teraz i mieszamy jeszcze przez minutę.
Całość odstawiamy pod przykryciem, w chłodnym miejscu na 3-5 godzin.

Krok 4.
Przygotowujemy maszynkę z nasadką do nadziewania kiełbas. Napełniamy jelita masą, dzielimy na ok. 12cm odcinki, końce związujemy. Białą kiełbasę obsuszamy przez dobę w chłodnym i przewiewnym miejscu.

Jeżeli nasze warunki nie pozwalają na tak długie suszenie kiełbasy (np. w niedużym i raczej ciepłym mieszkaniu), jego czas można skrócić - wystarczy kilka godzin.

Następnie białą kiełbasę parzymy w lekko wrzącej wodzie przez 20 minut (woda ma jedynie lekko bulgotać).
Białą kiełbasę można także upiec lub uwędzić.

Biała kiełbasa z czym podać.

Białą kiełbasę zazwyczaj podajemy z kromką chleba i musztardą. Biała kiełbasa świetnie smakuje podana z sosem chrzanowym, upieczona w piwie z cebulą lub z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kapusty.

Smacznego :)

jak zrobić przepyszną białą kiełbasę
 Jak zrobić białą kiełbasę fot. Moja Książka Kucharska
jak zrobić przepyszną białą kiełbasę
Biała kiełbasa parzona fot. Moja Książka Kucharska

2 komentarze:

  1. Zapisuję ten wpis w ulubionych, bo w najbliższym czasie będę robić pierwsze podejście do domowej białej kiełbasy, więc przydadzą mi się wszystkie wskazówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie :) Aniu, polecam Ci ten przepis, jeżeli będziesz miała jakieś pytania bądź wątpliwości do pisz :) Ślicznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger