Kurczak z piekarnika : skrzydełka w miodzie, przepis

Skrzydełka w miodzie

Kurczak z piekarnika : skrzydełka w miodzie.


Chrupiące, soczyste skrzydełka pieczone w miodzie...przepyszne.


Przepis na pieczone skrzydełka z kurczaka.

Przepis na pyszne, chrupiące skrzydełka z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej z keczupem, pieczone w piekarniku. Tak przygotowane skrzydełka z kurczaka w miodzie i musztardzie świetne będą także na grilla...wręcz idealne ;)

Pomysł  na chrupiącego kurczaka na obiad.


Soczyste skrzydełka z kurczaka w miodzie i musztardzie z keczupem to pomysł wręcz idealny na  pyszny obiad dla całej rodziny. Skrzydełka są słodko-ostre i pokryte złocistą glazurą, najlepsze kiedy je się je palcami ;)

Kurczak z piekarnika : skrzydełka w miodzie - wypróbowany, pyszny przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go oczywiście :) Polecam!


Chrupiące skrzydełka z kurczaka w miodzie i musztardzie z keczupem - przepis, składniki i przygotowanie.





Oto składniki na chrupiące skrzydełka z kurczaka w miodzie 


SKŁADNIKI :
  • ok. 12 sztuk skrzydełek z kurczaka
marynata:
  • 2 łyżeczki bardzo ostrej musztardy rosyjskiej
  • 5 łyżeczek musztardy delikatesowej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • kilka listków świeżej mięty, drobno posiekane
  • 1 łyżka mielonej, czerwonej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka keczupu
  • ok. 1/2 szklanki ciemnego piwa lub coli

Przepis na kurczaka z piekarnika : skrzydełka w miodzie



PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Skrzydełka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy do większego naczynia

W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty. 

Gotową marynatę miodowo-musztardową dodajemy do skrzydełek z kurczaka, mieszamy rękoma tak, aby marynata pokryła wszystkie składniki. 
Odstawiamy skrzydełka na jakiś czas (najlepiej na całą noc) do zamarynowania, w chłodne miejsce.

Krok 2.
Następnie skrzydełka wyjmujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekamy przez 10-12 minut. Kiedy skórka zacznie robić się złocista zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze przez 30 minut, lub do momentu , aż skrzydełka będą złociste i dobrze wypieczone z zewnątrz.

* jeżeli skórka zacznie zbyt szybko brązowieć, trzeba skrzydełka nakryć papierem do pieczenia.

Skrzydełka w miodzie z czym podać?


Oto kilka pomysłów na chrupiące skrzydełka na obiad lub grilla:

  • skrzydełka w miodzie z pieczonymi ziemniakami i surówką z sałaty, rzodkiewek i fety.
  • skrzydełka w miodzie z puree ziemniaczanym, sałatą rzymską i pomidorami koktajlowymi.
  • skrzydełka w miodzie z grillowanymi warzywami i sosem tzatziki.
  • skrzydełka w miodzie z ulubionym dipem majonezowym, czosnkowym lub pomidorowym.
  • skrzydełka z kurczaka z ryżem jaśminowym, sałatą, fetą i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger