Liczba gości w ciągu ostatniego roku

BARSZCZ BIAŁY NA ZAKWASIE: czysty

wiąteczny barszcz na zakwasie
Tradycyjny barszcz biały fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na tradycyjny biały barszcz na zakwasie pszennym. 


       Tradycyjny, świąteczny barszcz biały gotowany na wywarze jarzynowym i grzybowym. Barszcz doprawiony czosnkiem i zabielany śmietaną. Czysty barszcz podajemy z ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Jako wkładkę do barszczu można podać białą kiełbasę parzoną  i jajka ugotowane na twardo.

Na barszcz biały używamy zakwasu dobrze wystałego, po 3-4 dniach kwaszenia.

Jak zrobić domowy barszcz biały na zakwasie - wypróbowany, prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Korzystajcie z przepisu  i ulepszajcie go :) Polecam.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Barszcz biały na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska

 Oto składniki i przyprawy na barszcz biały :

  • 2 litry wywaru jarzynowego
  • kilka kapeluszy suszonych grzybów
  • 1 szklanka wody
  • ok. 1 - 1,5 szklanki dobrego zakwasu pszennego na żur
  • 1/2  - 3/4 szklanki śmietany 36%
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Przygotowanie barszczu białego-przepis krok po kroku:


Krok 1.
  • grzyby dokładnie opłukać, zalać 1 szklanką wody, moczyć około 30 minut i ugotować
  • wywar jarzynowy przecedzić
  • zakwas na żur dokładnie wymieszać z mąką
Krok 2.
  • W garnku zagotować wywar jarzynowy, wlać wywar z ugotowanych grzybów oraz dobrze wymieszany żur-gotować kilka minut.. Barszcz zabielić śmietaną i doprawić czosnkiem przetartym z solą chwilę podgrzewać i zdjąć z ognia.
*Zakwas na żur dolewać stopniowo, kontrolując smak barszczu.

Barszcz podawać z wkładką z ziemniakami okraszonymi słoniną, posypać zieloną pietruszką lub koperkiem.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Barszcz biały na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska

2 komentarze:

  1. Przepis super - ja dodaje do barszczu białego jeszcze majeranek. No a mąż jeszcze lubi jak mu się wkroi boczku wędzonego:> No ale każdy ma swoje smaki:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger