BARSZCZ BIAŁY NA ZAKWASIE: czysty
/
2
Tradycyjny barszcz biały fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis na tradycyjny biały barszcz na zakwasie pszennym.
Tradycyjny, świąteczny barszcz biały gotowany na wywarze jarzynowym i grzybowym. Barszcz doprawiony czosnkiem i zabielany śmietaną. Czysty barszcz podajemy z ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Jako wkładkę do barszczu można podać białą kiełbasę parzoną i jajka ugotowane na twardo.
Na barszcz biały używamy zakwasu dobrze wystałego, po 3-4 dniach kwaszenia.
Jak zrobić domowy barszcz biały na zakwasie - wypróbowany, prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
Barszcz biały na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska |
Oto składniki i przyprawy na barszcz biały :
- 2 litry wywaru jarzynowego
- kilka kapeluszy suszonych grzybów
- 1 szklanka wody
- ok. 1 - 1,5 szklanki dobrego zakwasu pszennego na żur
- 1/2 - 3/4 szklanki śmietany 36%
- 1-2 ząbki czosnku
- sól do smaku
Przygotowanie barszczu białego-przepis krok po kroku:
Krok 1.
- grzyby dokładnie opłukać, zalać 1 szklanką wody, moczyć około 30 minut i ugotować
- wywar jarzynowy przecedzić
- zakwas na żur dokładnie wymieszać z mąką
Krok 2.
- W garnku zagotować wywar jarzynowy, wlać wywar z ugotowanych grzybów oraz dobrze wymieszany żur-gotować kilka minut.. Barszcz zabielić śmietaną i doprawić czosnkiem przetartym z solą chwilę podgrzewać i zdjąć z ognia.
*Zakwas na żur dolewać stopniowo, kontrolując smak barszczu.
Barszcz podawać z wkładką z ziemniakami okraszonymi słoniną, posypać zieloną pietruszką lub koperkiem.
Smacznego :)
Barszcz biały na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis super - ja dodaje do barszczu białego jeszcze majeranek. No a mąż jeszcze lubi jak mu się wkroi boczku wędzonego:> No ale każdy ma swoje smaki:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
:)
OdpowiedzUsuń