PLACKI ZIEMNIACZANE: tradycyjny przepis
/
3
Chrupiące placki ziemniaczane. |
Przepis na tradycyjne placki ziemniaczane.
Podstawowy przepis na chrupiące placki ziemniaczane. Domowe placki ziemniaczane z ręcznie tartych ziemniaków i podsmażoną cebulą.
Dawniej surową masę ziemniaczaną zaparzano wrzącym mlekiem - ciekawe czy ktoś jeszcze robi według takiej receptury?
Z czym podać placki ziemniaczane.
Najczęściej chyba, placki kartoflane podajemy jako samodzielne danie w towarzystwie kwaśnej gęstej śmietany albo posypane cukrem. Absolutnie przepyszne.
A oto kilka pomysłów jak inaczej podać placki ziemniaczane:
- placki ziemniaczane z gulaszem z kurczaka po węgiersku>>>
- placki ziemniaczane z gulaszem wołowym>>>
- placki ziemniaczane z musem żurawinowym i białym serem
- placki ziemniaczane z sałatką z fetą, pomidorkami i kiełkami>>>
Jak zrobić placki ziemniaczane - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
Oto składniki i przyprawy na placki ziemniaczane:
- 1kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 średnie cebule
- około 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- gęsta śmietana, cukier, majonez, sałatka lub posiekany szczypiorek do podania (wedle uznania)
- olej, smalec lub masło klarowane do smażenia
- ręczniki papierowe do osączania z tłuszczu usmażonych placuszków
Przepis i przygotowanie placków ziemniaczanych:
Krok 1.
- Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy - ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, odciskamy z nadmiaru wody. Odciśnięte ziemniaki oprószamy mąką.
- Płyn z ziemniaków odstawiamy na chwilę - gdy na dnie naczynia zbierze się skrobia, wodę odlewamy, a osad mączny dodajemy do ziemniaków.
Krok 2.
- Cebule drobno siekamy - podsmażamy.
Krok 3.
- Do startych ziemniaków dodajemy jajka, cebulę, śmietanę oraz mąkę pszenną (ilość mąki zależy tak naprawdę od jakości i rodzaju ziemniaków - ważne, aby nie sypać mąki zbyt wiele, ponieważ placki nie będą chrupiące) - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy, aby nie pozostały grudki mąki.
Krok 4.
- Masę ziemniaczaną nabieramy łyżką i kładziemy na gorący tłuszcz (placki powinny mieć grubość około 0,5cm). Smażymy powoli na złoty kolor z każdej strony.
Gotowe placki ziemniaczane podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Tradycyjne placki ziemniaczane. |
Placki ziemniaczane. |
Uwielbiam placki ziemniaczane! Najgorsze w ich przyrządzaniu jest ścieranie ziemniaków...:D
OdpowiedzUsuńJa i moja rodzina również je uwielbiamy :) Dziękuję za pozostawienie komentarza :)
UsuńNa rynku jest już wiele modeli robotów, z czynnością ścierania ziemniaków . Praktyczne.
OdpowiedzUsuń