PLACKI ZIEMNIACZANE: tradycyjny przepis

chrupiące placki ziemniaczane
Chrupiące placki ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska


Przepis na tradycyjne placki ziemniaczane.


Podstawowy przepis na chrupiące placki ziemniaczane. Domowe placki ziemniaczane z ręcznie tartych ziemniaków i podsmażoną cebulą. 
Dawniej surową masę ziemniaczaną zaparzano wrzącym mlekiem - ciekawe czy ktoś jeszcze robi według takiej receptury?


Z czym podać placki ziemniaczane.


Najczęściej chyba, placki kartoflane podajemy jako samodzielne danie w towarzystwie kwaśnej gęstej śmietany albo posypane cukrem. Absolutnie przepyszne. 
A oto kilka pomysłów jak inaczej podać placki ziemniaczane:

Jak zrobić placki ziemniaczane - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.



Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
www.e-ksiazkakucharska.pl
Tradycyjne placki ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska




Oto składniki i przyprawy na placki ziemniaczane:



  • 1kg ziemniaków


  • 2 jajka


  • 2 średnie cebule


  • około 2 czubate łyżki mąki pszennej


  • 1 łyżka kwaśnej śmietany


  • sól


  • pieprz

dodatkowo:


  • gęsta śmietana, cukier, majonez, sałatka lub posiekany szczypiorek do podania (wedle uznania)


  • olej, smalec lub masło klarowane do smażenia


  • ręczniki papierowe do osączania z tłuszczu usmażonych placuszków




Przepis i przygotowanie placków ziemniaczanych:


Krok 1.
  • Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy - ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, odciskamy z nadmiaru wody. Odciśnięte ziemniaki oprószamy mąką. 
  • Płyn z ziemniaków odstawiamy na chwilę - gdy na dnie naczynia zbierze się skrobia, wodę odlewamy, a osad mączny dodajemy do ziemniaków.

Krok 2.

  • Cebule drobno siekamy - podsmażamy.
Zamiast podsmażonej cebuli do placków ziemniaczanych można dodać cebulę startą na tarce do jarzyn.

Krok 3.

  • Do startych ziemniaków dodajemy jajka, cebulę, śmietanę oraz mąkę pszenną (ilość mąki zależy tak naprawdę od jakości i rodzaju ziemniaków - ważne, aby nie sypać mąki zbyt wiele, ponieważ placki nie będą chrupiące) - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy, aby nie pozostały grudki mąki.

Krok 4.

  • Masę ziemniaczaną nabieramy łyżką i kładziemy na gorący tłuszcz  (placki powinny mieć grubość około 0,5cm). Smażymy powoli na złoty kolor z każdej strony.

Gotowe placki ziemniaczane podajemy z ulubionymi dodatkami.


Smacznego :)

tradycyjne placki ziemniaczane
Tradycyjne placki ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Placki ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska
Data publikacji przepisu 14.10.2014r - zaktualizowano: styczeń 2019r.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam placki ziemniaczane! Najgorsze w ich przyrządzaniu jest ścieranie ziemniaków...:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja i moja rodzina również je uwielbiamy :) Dziękuję za pozostawienie komentarza :)

      Usuń
  2. Na rynku jest już wiele modeli robotów, z czynnością ścierania ziemniaków . Praktyczne.

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger