Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KAPUSTA CZERWONA Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI: duszona na winie

www.e-ksiazkakucharska.pl
Czerwona kapusta na ciepło do obiadu fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na duszoną czerwoną kapustę z jabłkami na ciepło do obiadu.


Pyszna czerwona kapusta na ciepło zasmażana z jabłkami i rodzynkami do obiadu. Kapusta duszona z czerwonym winem. Sałatka z kapusty doprawiona gałką muszkatołową oraz cynamonem.  Prosta sałatka obiadowa z czerwonej kapusty idealna do pieczonej kaczki, kotletów mielonych lub schabowych- koniecznie w towarzystwie tłuczonych ziemniaków z koperkiem. Absolutnie rewelacyjna jarzynka do obiadu.

Jak zrobić kapustę czerwoną z jabłkami do obiadu - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam!

Oto składniki i przyprawy na kapustę czerwoną do obiadu.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Czerwona kapusta z jabłkiem i rodzynkami fot. Moja Książka Kucharska



SKŁADNIKI na czerwoną kapustę z jabłkami i rodzynkami :



  • głowa czerwonej kapusty (o wadze mniejszej niż 1 kg)


  • 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina


  • 2 łyżki wody


  • 2 kwaskowe jabłka


  • filiżanka rodzynek


  • łyżka smalcu


  • łyżeczka mąki


  • sól


  • cukier


  • szczypta gałki muszkatołowej


  • szczypta cynamonu


  • łyżeczka octu winnego lub jabłkowego  (gdy trzeba)

PRZYGOTOWANIE czerwonej kapusty z jabłkami i rodzynkami do obiadu - przepis krok po kroku:


Krok 1.

Rodzynki zalewamy letnią wodą.

Krok 2.

Obraną z zewnętrznych liści czerwoną kapustę szatkujemy, przelewamy na sicie wrzątkiem, wkładamy do rondla, skrapiamy octem, podlewamy 2 łyżkami wody i winem, dodajemy starte na tarce z dużymi oczkami jabłka (obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych - jabłka można także pokroić w niewielką kostkę), odsączone rodzynki, oprószamy niewielką ilością pozostałych przypraw, dusimy na niewielkim ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Kapusta powinna być miękka ale nierozgotowana.

Krok 3.

Ze smalcu i mąki robimy zasmażkę (mąka może lekko się zrumienić), rozprowadzamy wywarem spod kapusty, składniki łączymy, zagotowujemy, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku.

Smacznego :) 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kapusta czerwona z jabłkami i rodzynkami fot. Moja Książka Kucharska

4 komentarze:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger