Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ZUPA ZIEMNIACZANA: tradycyjny przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pyszna zupa ziemniaczana z zacierkami

Przepis na tradycyjną zupę ziemniaczaną z kluskami.


Pyszna, polska zupa ziemniaczana z marchewką, cebulą i zacierkami, zabielana śmietaną. Domowa zupa ziemniaczana bez mięsa, gotowana na rosole. Zupę można doprawić chrzanem lub majerankiem i czosnkiem.

Zupa ziemniaczana, kartoflanka - jak się robi?


Wyjątkowa, prawdziwa i najlepsza zupa ziemniaczana z zacierkami. Po pewnym czasie zupa odrobinę zgęstnieje, dlatego śmietankę można podawać na życzenie, przy wydawaniu zupy.

Zobaczcie mój wypróbowany, klasyczny przepis na kartoflankę. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam.

Oto przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie zupy ziemniaczanej krok po kroku.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Domowa, polska zupa ziemniaczana - najlepszy przepis

Oto składniki i przyprawy na zupę ziemniaczaną:

  • ok. 2 litry rosołu jarzynowego
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 mała cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 płaska łyżka smalcu
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 filiżanki gęstej śmietany

na zacierki:

  • 100g mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

Przepis na zupę ziemniaczaną - przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę
  • marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami
  • cebulę obrać i drobno posiekać
  • posiekać natkę pietruszki (same listki). Łodyżki natki związać bawełnianą nitką lub sznureczkiem
Krok 2.
  • Przygotować zacierki: do miseczki wsypać mąkę, wbić jajko, wlać wodę i oprószyć szczyptą soli. Następnie widelcem wstępnie wymieszać składniki. Przełożyć masę na blat wysypany mąką i zagnieść twarde ciasto, uformować w kulkę. Ciasto zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami lub uszczykiwać palcami po kawałeczku formując nieduże kluski.
  • Zacierki rozsypać na blacie oprószonym mąką i zostawić na chwilę, aby podeschły.
Krok 3.
  • W tym czasie w garnku zagotować 1 litr rosołu, wrzucić ziemniaki , marchew i związane łyżki natki pietruszki gotować do miękkości. Po ugotowaniu pietruszkę wyjąć z zupy.
Krok 4.
  • Następnie w drugim garnku zagotować pozostały rosół, wrzucić otrzepane z nadmiaru mąki zacierki i gotować na średnim ogniu kilka minut.
  • Gotowe zacierki przelać do garnka z ziemniakami, zamieszać i zagotować. Zupę ziemniaczaną doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Po kilku minutach zupę zdjąć z ognia. Można zabielić zahartowaną i spienioną śmietaną.
  • Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić posiekaną cebulkę i podsmażyć na złoty kolor i dodać do zupy.
Przed podaniem zupy ziemniaczanej, każdą porcję posypywać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl
Prawdziwa zupa ziemniaczana z zacierkami

2 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger