ZUPA ZIEMNIACZANA



Dzisiaj na moim stole gościła pożywna i wspaniała ZUPA ZIEMNIACZANA, na którą przepis pochodzi z kuchni staropolskiej. Naprawdę polecam, jest wyborna w smaku!


SKŁADNIKI:
  • kawałek schabu karkowego (około 35 dag )
  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • duża cebula
  • 6 średnich ziemniaków
  • kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do garnka wrzucamy drobno pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy przyprawy, zagotowujemy. Gotujemy około 10 minut.

Krok 2.
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do garnka z warzywami, gotujemy jeszcze przez 5-7 minut.

Krok 3.
W tym czasie siekamy cebulę i smażymy na oliwie, gdy się zeszkli dokładamy pokrojone w niewielką kostkę mięso. Zasmażamy razem  2-3 minuty, dolewamy 3 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Krok 4.
Następnie, ugotowane mięso wraz z cebula i wywarem wlewamy do garnka z jarzynami, dodajemy koncentrat i chwilę razem gotujemy. Możemy doprawić do smaku.  Koniecznie dajemy zieleninę, może to być posiekany koperek lub natka pietruszki. Świetnie smakuje jeżeli do zupy dodamy również łyżeczkę suszonego lubczyku.
  Zupę podajemy gorącą ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

SMACZNEGO :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger