Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ŻUR STAROPOLSKI NA WIEJSKIEJ KIEŁBASIE: tradycyjny przepis na żurek

www.e-ksiazkakucharska.pl
Żurek na zakwasie z wiejską kiełbasą i jajkiem.

Prosty przepis na staropolski żur na wiejskiej kiełbasie.


Tradycyjny żurek z jajkiem, kiełbasą wędzoną i grzybami, doprawiony chrzanem i majerankiem, żur zabielany śmietaną. Przepis na staropolski, prawdziwy żur na zakwasie pszennym. Pyszny żurek na wędzonce!

Jak zrobić prawdziwy, domowy żurek na kiełbasie wiejskiej?


Oto wypróbowany przepis, składniki, przyprawy oraz przygotowanie żurku na kiełbasie krok po kroku.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :)  Polecam.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Przepis na staropolski żurek z chrzanem i kiełbasą.

Oto składniki na żur z kiełbasą:

  • 2,5 l rosołu
  • 400 g wiejskiej, wędzonej kiełbasy w naturalnej osłonce
  • 1,5 - 2 szklanki dobrego, nie skwaszonego zakwasu pszennego na żurek 
  • kilka kapeluszy suszonych grzybów
  • 1 mały kubek śmietany 12%
  • sól, pieprz, majeranek i chrzan tarty do smaku
dodatkowo na wkładkę:
  • jajka ugotowane na twardo
  • pieczone lub duszone mięso 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Tradycyjny przepis na żurek.



Przepis na żurek staropolski na kiełbasie - przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Następnie pokroić w paseczki lub posiekać.
  • Jajka ugotować, obrać i pokroić na połówki.
Krok 2.
  • Do garnka wlać rosół, włożyć kiełbasę i zagotować, zmniejszyć ogień. Parzyć kiełbasę 20 minut powoli po czym kiełbasę wyjąć i poporcjować.
Krok 3.
  • Do gorącego wywaru wlać rozmieszany zakwas pszenny i rozbitą śmietanę, dodać pokrojone grzyby. Następnie dołożyć pokrojoną kiełbasę i doprawić solą, pieprzem i majerankiem - zagotować.
  • Korzeń chrzanu oczyścić, zetrzeć drobno i dodać do żuru - do smaku. Żurek można ewentualnie doprawić chrzanem ze słoiczka. Po kilku minutach wolnego gotowania, żurek zdjąć z ognia.
Do każdej porcji żurku podawać 2 połówki jajka na twardo. Kiełbasę i mięso pieczone lub duszone (jeżeli jest) rozdzielać równomiernie.

Do żurku staropolskiego podaje się oddzielnie kaszę gryczaną sypką, pęczak lub groch, albo całe ziemniaki z wody.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pyszny żurek na zakwasie z jajkiem i kiełbasą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger