Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ŻUR STAROPOLSKI NA WIEJSKIEJ KIEŁBASIE: tradycyjny przepis na żurek

www.e-ksiazkakucharska.pl
Żurek staropolski.

Żurek staropolski


Tradycyjny żurek staropolski z jajkiem, kiełbasą wędzoną i grzybami, doprawiony chrzanem i majerankiem, żur zabielany śmietaną. Przepis na staropolski, prawdziwy żur na zakwasie żytnim. Żurek jest pyszny, pełen smaku i idealnie kwaśny. Będzie idealny na Wielkanoc!



żurek staropolski
Żurek staropolski.

Żurek

      Ugotowany żurek można podać z ziemniakami okraszonymi podsmażoną cebulą oraz skwareczkami z boczku, gotowanym jajkiem albo kromką świeżego pieczywa razowego. Ilość tartego chrzanu warto dostosować do własnego smaku. Dodatek śmietany sprawia, że zupa jest delikatniejsza, można jednak pominąć ten składnik. 

Oto kilka innych przepisów na Wielkanoc, które mogą Ci się spodobać:

Żurek staropolski

Składniki i przyprawy potrzebne do ugotowania żurku:

  • 2,5 l rosołu
  • 400 g wiejskiej, wędzonej kiełbasy w naturalnej osłonce
  • 1,5 - 2 szklanki dobrego, nie skwaszonego zakwasu żytniego żytniego na żurek 
  • kilka kapeluszy suszonych grzybów
  • 1 mały kubek śmietany 12%
  • sól, pieprz, majeranek i chrzan tarty do smaku

www.e-ksiazkakucharska.pl
Tradycyjny przepis na żurek.



Żurek staropolski- przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Następnie pokroić w paseczki lub posiekać.
  • Jajka ugotować, obrać i pokroić na połówki.
Krok 2.
  • Do garnka wlać rosół, włożyć kiełbasę i zagotować, zmniejszyć ogień. Parzyć kiełbasę 20 minut powoli po czym kiełbasę wyjąć i poporcjować.
Krok 3.
  • Do gorącego wywaru wlać rozmieszany zakwas żytni i spienioną śmietanę, dodać pokrojone grzyby. Następnie dołożyć pokrojoną kiełbasę i doprawić solą, pieprzem i majerankiem - zagotować.
  • Korzeń chrzanu oczyścić, zetrzeć drobno i dodać do żuru - do smaku. Żurek można ewentualnie doprawić chrzanem ze słoiczka. Po kilku minutach wolnego gotowania, żurek zdjąć z ognia.
Do każdej porcji żurku podawać 2 połówki jajka na twardo. Kiełbasę i mięso pieczone lub duszone (jeżeli jest) rozdzielać równomiernie.

 Żurek idealnie nadaje się do przechowywania i moim zdaniem z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej. Do żurku można dodać także 1-2 roztarte z solą ząbki czosnku.     


Mam nadzieję, że przepis na żurek staropolski spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Żurek staropolski.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger