Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SOS KOPERKOWY : pyszny, prosty przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos koperkowy przepis.

Łatwy i sprawdzony przepis na domowy sos koperkowy.


           Pyszny i prosty przepis na sos koperkowy na ciepło do mięs i ryby na śmietanie. Idealny i szybki sos koperkowy do pulpetów, łososia, polędwiczek wieprzowych lub do potrawki z kurczaka albo indyka.
Sos koperkowy z tego przepisu jest delikatny i kremowy. Zamiast mleka użyłam rosołu, dzięki czemu sos koperkowy jest tak lekki - można doprawić go posiekanym czosnkiem lub chrzanem. Sos koperkowy nabierze wyjątkowego smaku, jeżeli dodacie do niego skórkę otartą z cytryny lub limonki. Absolutnie rewelacyjny sos koperkowy i taki prosty do zrobienia.

Jak zrobić idealny i pyszny sos koperkowy?


Zobacz wypróbowany przepis na klasyczny sos koperkowy na ciepło. Koniecznie wypróbuj i ulepszaj przepis :) Polecam.




Oto składniki na sos koperkowy:

  • 1 łyżka masła ( najlepiej klarowanego )
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka zimnego rosołu (może być także woda)
  • 1 kubek śmietanki 30 % (ok. 200g)
  • 2 łyżki posiekanego koperku (same gałązki, bez łodyżek)
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kropel soku z cytryny 

Sos koperkowy - przepis krok po kroku:


Krok 1.
  • Do rondla z grubym dnem wkładamy masło i podgrzewamy, wsypujemy mąkę i wlewamy zimny rosół - bardzo dokładnie rozmieszać mątewką. Następnie całość doprowadzamy do wrzenia i często mieszając gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut.
  • Do sosu wsypujemy posiekany koperek, wlewamy śmietankę i mieszając, sos koperkowy zagotowujemy. Na koniec sos koperkowy doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Po około 1 minucie zdejmujemy z ognia. 
  • Na tym etapie do sosu koperkowego można już włożyć podgotowane wcześniej w rosole lub osolonej wodzie pulpeciki, podduszoną i pokrojoną w plastry polędwiczkę wieprzową, mięso z kurczaka lub indyka albo kawałki ryby. Możliwości jest wiele. 
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos koperkowy.


2 komentarze:

  1. Mieszkam poza Polską i nie mamy tu koperku. Chyba niczego mi tak nie brakuje jak tego smaku...

    OdpowiedzUsuń
  2. Olga, gdzie Ty mieszkasz, że tam nie koperku? Zaciekawiło mnie to ;) ...mam nadzieję, że mi odp :)

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger