Przepis na udane kluski śląskie

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kluski śląskie fot. Moja Książka Kucharska


Pyszne kluski śląskie.


Prosty przepis na udane kluski śląskie z jajkiem.


      Podstawowy przepis na zawsze udane kluski śląskie. Idealne do pieczonych mięs z sosem i kapustą. Równie pyszne jako samodzielne danie ze zrumienioną cebulką, okraszone stopionym boczkiem lub skwarkami ze świeżej słoniny.
Kluski śląskie można podawać również na słodko ze śmietaną, cukrem, dżemem lub owocami.

Jak zrobić kluski śląskie?


     Przygotowanie śląskich klusek wcale nie jest trudne, należy tylko pamiętać o kilku ważnych krokach.
Kluski robimy z ugotowanych ziemniaków, które należy dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę i odparować. Masa ziemniaczana powinna być jak najbardziej "sucha" i wystudzona. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną w stosunku 3:1  lub 4:1, w zależności od rodzaju ziemniaków i zawartości w nich  skrobi (mówimy wtedy, że ziemniaki są mniej lub bardziej mączne).  Można dodać jajko, ale nie jest to konieczne.

Jak i ile gotować kluski śląskie?


    Po wymieszaniu masy ziemniaczanej z mąką ziemniaczaną od razu przystępujemy do formowania klusek śląskich - nie odkładamy tej czynności na później, w przeciwnym razie masa zrobi się zbyt kleista, a zrobione kluski ( o ile uda się je uformować) rozpadną się podczas gotowania.
Kluski śląskie gotujemy w osolonej wodzie na bardzo niewielkim ogniu. Staramy się, aby woda tylko lekko wrzała, dzięki temu kluski zachowają ładny kształt, gładkość i nie rozpadną się. Kluski śląskie zazwyczaj gotujemy ok. 3-4 minuty od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnie. Jednak czas ten zależy od wielkości samych klusek i należy sprawdzać je podczas gotowania.


Oto wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na kluski śląskie.




Składniki na kluski śląskie:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • mąka ziemniaczana

Przygotowanie klusek śląskich:


Krok 1. 
  • Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie.
  • Ugotowane ziemniaki dokładnie utłuc, tak aby nie było grudek i odparować. Masa powinna być gładka.
  • Utłuczone ziemniaki odstawić do wychłodzenia.
Krok 2.
  • Wystudzone ziemniaki przełożyć do miski i wyklepać. Wyjąć 1/4 część ziemniaków, odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (w takiej ilości ile było ziemniaków).
  • Następnie dodać jajko oraz wyjęte ziemniaki, dodać szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Uformować w kulę.
  • Z masy ziemniaczanej odrywać po kawałku ciasta, formować w dłoniach kuleczkę wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i zrobić kciukiem wgłębienie na środku. Gotowe kluseczki odkładać na bok.
  • W większym garnku zagotować wodę, posolić jak na pierogi. Zmniejszyć ogień, włożyć porcję klusek, przemieszać drewnianą łyżką i doprowadzić do niewielkiego wrzenia. Kluski gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 3-4 minuty od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię. 
  • Ugotowane kluski wyjąć łyżką cedzakową.
Gotowe kluski podajemy polane sosem pieczeniowym, grzybowym lub koperkowym. Najlepiej smakują z pieczonym mięsem i kapustą lub buraczkami .

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kluski śląskie fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger