NALEŚNIKI ŚMIETANOWE - przepis na idealne ciasto
/
0
Domowe naleśniki na śmietanie |
Jak zrobić idealne naleśniki?
Przygotowanie pysznych, idealnych naleśników z tym przepisem jest naprawdę łatwe.
Elastyczne i puszyste domowe naleśniki, idealne do zapiekania, najlepsze podane z dżemem malinowym, truskawkowym lub agrestowym, posypane cukrem z wanilią.
Przepis na ciasto naleśnikowe ze śmietaną.
Do ciasta naleśnikowego dodaję śmietankę 30%. Zamiast naszej 30 można także dodać śmietankę kokosową.
Dzięki jajkom (a jest ich tutaj nie jedno, nie dwa, a aż 4 ), ciasto naleśnikowe łatwo się smaży, naleśniki pięknie pachną i mają fantastyczny, złoty kolor.
Idealne naleśniki na śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację. Polecam :)
Jeżeli naleśniki robimy jako deser, można zmniejszyć ilość składników na ciasto naleśnikowe.
SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE ZE ŚMIETANĄ (6-8 naleśników):
- 3 łyżki cukru
- 4 jaja
- szklanka śmietany 30%
- ok. 150 - 160 mąki pszennej
- tłuszcz do smażenia
dodatkowo:
- dżem malinowy, truskawkowy lub agrestowy
- cukier puder z wanilią
PRZEPIS NA NALEŚNIKI ŚMIETANOWE:
Krok 1.
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę.
Krok 2.
Utrzeć żółtka z cukrem na pulchną masę, wymieszać ze śmietaną, pianą i mąką.
Krok 3.
Smażyć naleśniki (grubsze jeżeli do późniejszego zapiekania).
Krok 4.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem, układać naleśniki przekładając dżemem - zagrzać w piekarniku.
Następnie naleśniki wyjąć z piekarnika, wyłożyć, posypać cukrem z wanilią.
Smacznego :)
Naleśniki śmietanowe na słodko |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz