NALEŚNIKI Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

www.e-ksiazkakucharska.pl

NALEŚNIKI Z PRAŻONYMI JABŁKAMI


Dobre śniadanie to podstawa udanego dnia. My mamy na nie pyszny i niedrogi pomysł! Kto zaczyna podobnie każdego poranka? 🥪 😋

Jak przygotować domowe naleśniki z jabłkami - sprawdzony przepis krok po kroku.

SKŁADNIKI:

Na ciasto naleśnikowe:
500 ml mleka
160-200 g mąki pszennej lub gryczanej
2 jajka
1 łyżka cukru pudru
sól
tłuszcz do smarowania patelni
* zamiast 250 ml mleka do ciasta można dodać 250 ml wody oraz od 50 do 100 ml śmietanki lub śmietany zamiast takiej samej ilości mleka lub wody
* do ciasta można dodać 1-2 łyżki masła lub oliwy

Na farsz :
800 g jabłek lub gruszek
3 łyżki cukru białego
1 łyżka masła
1 łyżka cukru waniliowego
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka podsmażonych rodzynek (do gruszek rodzynek nie daję)
* do owoców możemy dodać szczyptę cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki z jednej strony, odkładamy.
Krok 2.
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy pozostałe składniki farszu - chwilę podsmażamy.
Krok 3.
Naleśniki smarujemy prażonymi jabłkami (rumianą, usmażoną część), składamy w chusteczkę, smarujemy masłem, oprószamy cukrem (ewentualnie cynamonem) i smażymy z obu stron na rumiano.
Naleśniki podajemy udekorowane owocami i z gęstą śmietaną podaną oddzielnie.
www.e-ksiazkakucharska.pl
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger