Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Naleśniki z jabłkami

www.e-ksiazkakucharska.pl
Naleśniki z jabłkami.

Naleśniki z jabłkami.

Naleśniki z jabłkami to pyszna i łatwa w przygotowaniu potrawa, która z pewnością zadowoli wielbicieli słodkości. 

Naleśniki można podawać na różne sposoby. Można do nich dodać ulubione owoce, posypać orzechami lub podać z bitą śmietaną. Zachęcam do spróbowania tego przepisu i cieszenia się z domowych naleśników z jabłkami.


Naleśniki z jabłkami

    Naleśniki z jabłkami to popularne danie, składające się z cienkiego placka z ciasta naleśnikowego wypełnionego jabłkami, zwykle podsmażonymi na patelni z cukrem i cynamonem. Danie to cieszy się dużą popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych ze względu na swoje wyjątkowo smaczne połączenie słodyczy i lekkości ciasta z kwaskowatymi jabłkami i aromatyczną posypką z cukru i cynamonu.


Aby przygotować naleśniki z jabłkami potrzebne będą:


Na ciasto naleśnikowe:


  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • masło do smarowania patelni

Nadzienie z jabłek do naleśników :


  • 800 g jabłek
  • 2 łyżki cukru białego  + dodatkowa ilość do posypania gotowych naleśników
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu + dodatkowa ilość do posypania gotowych naleśników
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie naleśników z jabłkami krok po kroku:


Krok 1.
  • Przygotować ciasto naleśnikowe: wymieszać w misce mąkę, jajka, mleko, wodę gazowaną, sól i cukier, aż powstanie jednolita masa bez grudek - odstawić na około 15 minut.
Krok 2.
  • W tym czasie przygotować nadzienie do naleśników. Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cukier i cynamon i smażyć na nim jabłka, aż zmiękną i zaczną lekko się karmelizować, w między czasie skropić sokiem z cytryny.
Krok 3.
  • Rozgrzać patelnię na naleśniki, roztopić masło, a następnie wylać na patelnię cienką warstwę ciasta - smażyć naleśnik z obu stron na złoty kolor.
  • Nałożyć porcję nadzienia jabłkowego na naleśnik, złożyć w chusteczkę, chwilę podgrzać i odłożyć na talerz. Powtórzyć proces smażenia i dodawania farszu na każdym z nich, aż skończą się składniki.
  • Na koniec posypać naleśniki cukrem i cynamonem.

Naleśniki z jabłkami to proste i szybkie do przygotowania danie, które można podać na ciepło i na zimno. Można je urozmaicić dodatkami, takimi jak jogurt naturalny, kwaśna śmietana, miód lub dżem owocowy.

Oto kilka innych przepisów na naleśniki, które mogą Ci się spodobać:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger