TRADYCYJNE ŁAZANKI Z KAPUSTĄ: przepis
/
1
Łazanki z kapustą. |
Łazanki z kapustą - tradycyjny przepis na obiad dla całej rodziny.
Domowe łazanki z młodą kapustą, pieczarkami, skwarkami i podsmażoną cebulką. Łazanki doprawione pieprzem i polane stopioną słoninką ze skwarkami. Przepis na łazanki jest łatwy w wykonaniu i robi się go naprawdę szybko. Łazanki wymieszane kapustą można też zapiec w piekarniku, posypane bułką tartą.
Łazanki z kapustą: sprawdzony przepis z kilku prostych składników.
Łazanki z kapustą i grzybami. |
Składniki i przyprawy na łazanki z kapustą:
- ok. 300g makaronu typu łazanki - ugotować wg. przepisu na opakowaniu
- 500g kapusty białej
- 1 duża cebula
- ok. 150g pieczarek, oczyścić, zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami
- 100g świeżej słoniny (ew. boczku)
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
- ok. 50g słoniny do okraszenia (pokroić w kostkę i wytopić)
Sprawdzony przepis na łazanki z kapustą:
Krok 1.
- Kapustę białą posiekać, podgotować w osolonej wodzie, osączyć i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody
- słoninę pokroić w kostkę i wytopić na dużej patelni - zebrać skwarki, odłożyć na chwilę do miseczki
- cebulę posiekać podsmażyć na stopionej słoninie, dodać oczyszczone i starte na tarce do jarzyn pieczarki - podsmażać, aż cały płyn odparuje.
Krok 2.
- Następnie do podsmażonej cebuli i pieczarek dodać odciśniętą kapustę i skwarki - dusić bez przykrycia, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec duszenia dodać sól i pieprz.
Krok 3.
- Ugotowane łazanki wymieszać z kapustą, mocno podgrzać przed podaniem.
Łazanki podawać polane stopioną słoniną ze skwarkami.
Łazanki wymieszane z kapustą można też zapiekać w naczyniu żaroodpornym uprzednio wysmarowanym tłuszczem i posypanych bułką tartą.
Smacznego :)
Łazanki z kapustą. |
Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń