Liczba gości w ciągu ostatniego roku

TRADYCYJNE ŁAZANKI Z KAPUSTĄ: przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Łazanki z kapustą.

Łazanki z kapustą - tradycyjny przepis na obiad dla całej rodziny.


    Domowe łazanki z młodą kapustą, pieczarkami, skwarkami i podsmażoną cebulką. Łazanki doprawione pieprzem i polane stopioną słoninką ze skwarkami. Przepis na łazanki jest łatwy w wykonaniu i robi się go naprawdę szybko. Łazanki wymieszane kapustą można też zapiec w piekarniku, posypane bułką tartą.

Łazanki z kapustą: sprawdzony przepis z kilku prostych składników.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Łazanki z kapustą i grzybami.

Składniki i przyprawy na łazanki z kapustą:


  • ok. 300g makaronu typu łazanki - ugotować wg. przepisu na opakowaniu
  • 500g kapusty białej
  • 1 duża cebula
  • ok. 150g pieczarek, oczyścić, zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami
  • 100g świeżej słoniny (ew. boczku)
  • sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
  • ok. 50g słoniny do okraszenia (pokroić w kostkę i wytopić)

Sprawdzony przepis na łazanki z kapustą:


Krok 1.
  • Kapustę białą posiekać, podgotować w osolonej wodzie, osączyć i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody
  • słoninę pokroić w kostkę i wytopić na dużej patelni - zebrać skwarki, odłożyć na chwilę do miseczki
  • cebulę posiekać podsmażyć na stopionej słoninie, dodać oczyszczone i starte na tarce do jarzyn pieczarki - podsmażać, aż cały płyn odparuje.
Krok 2.
  • Następnie do podsmażonej cebuli i pieczarek dodać odciśniętą kapustę i skwarki - dusić bez przykrycia, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec duszenia dodać sól i pieprz.
Krok 3.
  • Ugotowane łazanki wymieszać z kapustą, mocno podgrzać przed podaniem.
Łazanki podawać polane stopioną słoniną ze skwarkami.
Łazanki wymieszane z kapustą można też zapiekać w naczyniu żaroodpornym uprzednio wysmarowanym tłuszczem i posypanych bułką tartą.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Łazanki z kapustą.

2 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger