BRUSCHETTA Z POMIDORAMI - klasyczny przepis
/
3
Bruschetta klasyczna. |
Bruschetta z pomidorami: przepis na klasyczną, włoską grzankę.
Bardzo prosty przepis na szybkie śniadanie lub kolację: bruschetty z pomidorami, czosnkiem i bazylią, z dodatkiem oliwy extra vergine i tartego sera. Chrupiąca włoska grzanka z pysznymi dodatkami sprawdzi się na każdym stole.
Jak zrobić bruschettę - oryginalny przepis.
Gorąca grzanka z pomidorami i bazylią to przysmak doskonały. Bruschetta jest łatwa w wykonaniu i robi się ją naprawdę szybko. Można dodać do niej szynkę parmeńską, tarty ser np. mozzarellę lub pokrojoną w bardzo cieniutkie plasterki szalotkę.
Bruschetta: prosty przepis na pyszną przekąskę.
Bruschetta - przepis. |
Bruschetta - składniki i przyprawy:
- wybrany rodzaj długiej bułki np. bagietka, ciabatta.
- oliwa extra vergine
- czosnek - obrany i starty na tarce lub przeciśnięty
- 2 pomidory
- świeża bazylia
- świeżo zmielony czarny pieprz, sól morska
dodatkowo:
- tarty ser np. mozzarella
- bardzo cienko pokrojona szalotka
- sos balsamiczny
- świeży tymianek
Jak zrobić bruschettę - przepis krok po kroku:
Krok1.
Bułkę pokroić na kromki. W miseczce wymieszać oliwę i czosnek - natrzeć kromki.
Krok 2.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę - osączyć na sicie z nadmiaru soku.
Krok 3.
Odsączone pomidory ułożyć na kromkach, można posypać tartym serem i dodać cebulę.
Krok 4.
Bruschetty wstawić do mocno nagrzanego piekarnika - zapiekać pod grillem kilka minut, aż grzanki ładnie się zarumienią a ser roztopi.
Gotowe bruschetty podawać zaraz po przygotowaniu, posypane świeżą bazylią, doprawione solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem można jeszcze skropić bruschetty oliwą oraz sosem balsamicznym.
Smacznego :)
Bruschetty |
Bruschetty z pomidorami i bazylią. |
przepyszna klasyka!
OdpowiedzUsuńCudne grzanki :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń