Liczba gości w ciągu ostatniego roku

MARYNOWANA FASOLKA SZPARAGOWA: przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Fasolka szparagowa marynowana.

Fasolka szparagowa.

Zielono-żółta marynowana fasolka szparagowa -sprawdzony przepis na zimę.


      Sprawdź wypróbowany przepis na chrupiącą fasolkę szparagową marynowaną z koprem. Fasolka szparagowa do słoików na zimę. Pyszna konserwowa fasolka szparagowa, którą można pokroić i dodać do sałatki z tuńczykiem lub do sałatki ziemniaczanej. Zalewę z fasolki można wykorzystać do zrobienia sosu sałatkowego.

     Do przygotowania marynowanej fasolki szparagowej należy użyć fasolek dojrzałych jednak unikając strączków twardych i łykowatych. Jeżeli fasolka szparagowa będzie za młoda, to pod wpływem zalewy nadmiernie zmięknie. Jeżeli natomiast fasolka będzie przejrzała, to w słoiku pod wpływem zalewy zrobi się twarda.

Fasolka szparagowa marynowana - przepis, składniki i przygotowanie krok  po kroku.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Fasolka szparagowa marynowana.

    Składniki potrzebne do przygotowania fasolki szparagowej marynowanej:


na 6 półlitrowych słoików

  • 1,5kg fasolki szparagowej zielonej i żółtej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżeczek soli niejodowanej
  • 750ml octu 10%
  • 1,5 litra wody źródlanej
  • 6 ząbków czosnku podzielonych na ćwiartki
  • 6 baldachów kopru
  • 6 gałązek kopru
  • 1,5 łyżeczki nasion kopru

Przepis i przygotowanie fasolki szparagowej krok po kroku:


Krok 1.
  • Fasolkę szparagową przeprać, obciąć końcówki, umyć i osączyć na sicie.
  • Przygotować zalewę z podanych składników - zagotować.
  • Do gotującej zalewy wrzucić fasolkę szparagową i doprowadzić zawartość garnka ponownie do wrzenia, od czasu do czasu dociskając strączki fasolki szparagowej, aby je zanurzyć w zalewie - zdjąć z ognia.
Krok 2.
  • Do czystych i wyparzonych słoików włożyć po 4 kawałki czosnku, po 1 gałązce i baldachu kopru, rozdzielić nasiona kopru do każdego słoika (mniej więcej po tyle samo).
  • Do każdego słoika włożyć gorącą fasolkę szparagową, wypełnić słoiki gorącą zalewą, usunąć powietrze i szczelnie zakręcić.
  • Słoiki z fasolką szparagową zapasteryzować: 15 minut w garnku z wodą.
           Słoiki z marynowaną fasolką szparagową wystawić na czystą ściereczkę i pozostawić na 24 godziny do całkowitego wystudzenia.
Następnie słoiki z fasolką przenieść w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie. Słoiki, które się nie zamknęły szczelnie, należy przechowywać w lodówce.

 Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Marynowana fasolka szparagowa, przepis.

4 komentarze:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger