Liczba gości w ciągu ostatniego roku

MARYNOWANE MŁODE BURACZKI: sprawdzony przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Buraczki ćwikłowe na zimę.

Idealne, młode buraczki marynowane.

Przepis na klasyczne marynowane buraki w plastrach.


     Ten przepis na marynowane młode buraczki doskonale podkreśla ich naturalny, bogaty, słodki smak. W tym przepisie najlepsze będą buraczki średniej wielkości, tak aby plastry bez trudu mieściły się w otworze słoika. Jeśli jednak masz większe buraki, możesz pokroić je w plastry, a następnie w półplastry.

Marynowane czerwone buraczki z cebulą na zimę do słoików.


     Inną odmianą tego przepisu są marynowane czerwone buraki z cebulą. Należy zmniejszyć ilość buraków do 2,5 kg i dodać za to około 0,5kg cebuli (obranej i pokrojonej w cienkie półplasterki).

     Marynowane młode buraki świetnie smakują i bardzo dobrze się przechowują. Przygotowuję te buraczki już kilka sezonów. Doskonale smakują także w ostrzejszej wersji - nie żałuj przypraw. Możesz podkręcić ich smak dodając chili lub cayene.

Zobacz sprawdzony przepis na marynowane buraki do słoików na zimę.





www.e-ksiazkakucharska.pl
Buraczki marynowane przepis.

Buraki marynowane - lista składników:

  • 3 kg buraków ćwikłowych
  • 350 ml cukru
  • 500 ml octu spirytusowego i octu winnego (pół na pół)
  • 2 łyżeczki soli do przetworów
  • 1 litr wody źródlanej

Przepis na buraki marynowane:


Krok 1.
  • Buraki ćwikłowe dokładnie umyć, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować powoli buraki, aż będą miękkie - do czasu, gdy widelec będzie łatwo w nie wchodził.
  • Bezpośrednio z wrzątku, przełożyć ugotowane buraki do miski z zimną wodą i pozostawić do schłodzenia (w razie potrzeby wymienić wodę, by utrzymać odpowiednio niską temperaturę).
  • Schłodzone buraczki obrać i pokroić w poprzek w plastry.
Krok 2.
  • Przygotować zalewę z wody, cukru, soli i octu. Doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą, następnie dodać buraki i ponownie doprowadzić do wrzenia - zdjąć z ognia.
  • Łyżką cedzakową przełożyć gorące buraczki do czystych i wyparzonych słoików, zostawiając nieco miejsca w górnej części. Wypełnić słoiki gorącą zalewą.
  • Słoiki wytrzeć czystą ściereczką i nałożyć gorące wieczko. Słoiki z buraczkami mocno zakręcić i zapasteryzować ( pasteryzacja w garnku trwa 30 minut dla 0,5 litrowych słoików)
  • Słoiki z buraczkami wyjąć na czystą ściereczkę i po 24 godzinach przenieść w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie. Słoiki, które się nie zamknęły należy przechowywać w lodówce i zużyć w pierwszej kolejności.
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Marynowane czerwone buraczki

www.e-ksiazkakucharska.pl
Marynowane czerwone buraczki.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Marynowane czerwone buraczki.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Marynowane czerwone buraczki ćwikłowe.

4 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger