MARYNOWANE MŁODE BURACZKI: sprawdzony przepis
/
3
Buraczki ćwikłowe na zimę. |
Idealne, młode buraczki marynowane.
Przepis na klasyczne marynowane buraki w plastrach.
Ten przepis na marynowane młode buraczki doskonale podkreśla ich naturalny, bogaty, słodki smak. W tym przepisie najlepsze będą buraczki średniej wielkości, tak aby plastry bez trudu mieściły się w otworze słoika. Jeśli jednak masz większe buraki, możesz pokroić je w plastry, a następnie w półplastry.
Marynowane czerwone buraczki z cebulą na zimę do słoików.
Inną odmianą tego przepisu są marynowane czerwone buraki z cebulą. Należy zmniejszyć ilość buraków do 2,5 kg i dodać za to około 0,5kg cebuli (obranej i pokrojonej w cienkie półplasterki).
Marynowane młode buraki świetnie smakują i bardzo dobrze się przechowują. Przygotowuję te buraczki już kilka sezonów. Doskonale smakują także w ostrzejszej wersji - nie żałuj przypraw. Możesz podkręcić ich smak dodając chili lub cayenne.
Zobacz sprawdzony przepis na marynowane buraki do słoików na zimę.
Buraczki marynowane przepis. |
Buraki marynowane - lista składników:
- 3 kg buraków ćwikłowych
- 350 ml cukru
- 500 ml octu spirytusowego i octu winnego (pół na pół)
- 2 łyżeczki soli do przetworów
- 1 litr wody źródlanej
Przepis na buraki marynowane:
Krok 1.
- Buraki ćwikłowe dokładnie umyć, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować powoli buraki, aż będą miękkie - do czasu, gdy widelec będzie łatwo w nie wchodził.
- Bezpośrednio z wrzątku, przełożyć ugotowane buraki do miski z zimną wodą i pozostawić do schłodzenia (w razie potrzeby wymienić wodę, by utrzymać odpowiednio niską temperaturę).
- Schłodzone buraczki obrać i pokroić w poprzek w plastry.
Krok 2.
- Przygotować zalewę z wody, cukru, soli i octu. Doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą, następnie dodać buraki i ponownie doprowadzić do wrzenia - zdjąć z ognia.
- Łyżką cedzakową przełożyć gorące buraczki do czystych i wyparzonych słoików, zostawiając nieco miejsca w górnej części. Wypełnić słoiki gorącą zalewą.
- Słoiki wytrzeć czystą ściereczką i nałożyć gorące wieczko. Słoiki z buraczkami mocno zakręcić, można zapasteryzować ( pasteryzacja w garnku trwa 15 minut dla 0,5 litrowych słoików)
- Słoiki z buraczkami wyjąć na czystą ściereczkę i po 24 godzinach przenieść w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie. Słoiki, które się nie zamknęły należy przechowywać w lodówce i zużyć w pierwszej kolejności.
Smacznego :)
Marynowane czerwone buraczki |
Marynowane czerwone buraczki. |
Marynowane czerwone buraczki. |
Marynowane czerwone buraczki ćwikłowe. |
Świetne ! :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast cukru białego można użyć trzcinowego?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :)
Usuń