OGÓRKI KONSERWOWE NA SŁODKO : cebulowo-paprykowe

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki konserwowe  na słodko fot. Moja Książka Kucharska

Ogórki konserwowe na słodko.


Pyszne ogórki konserwowe z papryką i cebulą.


Ogórki przyrządzone według tego przepisu są słodkie, chrupiące i aromatyczne. Za sprawą papryki i złocistej kurkumy niezwykle ładnie również się prezentują. Wyśmienite ogórki do chleba z masłem lub potraw z grilla.

Zalewa na ogórki konserwowe.


Podobnie jak w przypadku wcześniejszego przepisu na ogórki konserwowe na zimę, do zalewy nie dodajemy oleju i ściśle trzymamy się przepisu. Proporcje podanych składników są dość dokładne, dzięki czemu można uzyskać odpowiednią kwasowość zalewy. W takim środowisku ewentualne drobnoustroje nie będą mogły się rozwinąć, a ogórki powinny bardzo dobrze się przechowywać.

Naprawdę świetna zalewa z octem jabłkowym, goździkami i kurkumą.

1 szklanka = 250ml

Jak zrobić ogórki konserwowe na słodko - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.




Oto składniki i przyprawy na ogórki konserwowe na słodko.


SKŁADNIKI
na 5 litrowych słoików

Dzień 1.
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 0,5 kg cebuli, pokrojonej w cienkie półplasterki
  • 1/2 szklanki soli do przetworów
  • zimna woda
Dzień 2.
  • 3 i 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 litra octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 5 łyżeczek nasion gorczycy
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • szczypta mielonych goździków
  • 3 szklanki drobno posiekanej słodkiej papryki (czerwonej, zielonej lub żółtej)

Przepis na ogórki konserwowe na słodko.


PRZYGOTOWANIE :

Dzień 1.
Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, z każdego końca odciąć po 3 mm.  Pokroić ogórki na plasterki o grubości ok. 5 mm.

W dużej misce ułożyć ogórki wraz z cebulą warstwami, przesypując solą, zalać zimną wodą w taki sposób, aby ogórki schowały się mniej więcej 2,5cm pod jej powierzchnią, przycisnąć talerzem.

Miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 8 do 18 godzin.


Dzień 2.
Przygotować słoiki i nakrętki : dokładnie umyć i wyparzyć (uszkodzone nakrętki bezwzględnie wyrzucić).

Ogórki odcedzić z zalewy, opłukać i osączyć.

W garnku zagotować ocet jabłkowy z cukrem i pozostałymi przyprawami.

Kiedy cukier całkowicie się rozpuści wrzucić pokrojoną paprykę oraz ogórki i cebulę. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

Łyżką cedzakową nakładać gorące warzywa do słoików pozostawiając ok. 2,5 cm wolnej przestrzeni u góry. Uzupełnić słoiki gorącą zalewą, usunąć ze słoika powietrze i ewentualnie dolać zalewy. Wytrzeć brzegi słoików i nałożyć gorące wieczka. Zakręcić na tyle mocno ile się da.

Słoiki wstawić do odpowiednio dużego garna, wlać wodę do ok. 3/4 wys. słoików, przykryć garnek i doprowadzić wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 10 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę i zostawić jeszcze na 5 minut.
Potem wyjąć słoiki na czystą ściereczkę, ustawić do góry dnem i przykryć kolejną ściereczką.

Po 24 godzinach słoiki przenieść w chłodne i zaciemnione miejsce.
Słoiki, które się nie zamknęły przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Ogórki konserwowe zostały przygotowane wg przepisu Jennifer MacKenzie.
Z niewielkimi zmianami.

Są wyborne. Polecam!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki konserwowe na słodko fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki konserwowe na słodko fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger