OGÓRKI KONSERWOWE NA SŁODKO : cebulowo-paprykowe
/
0
Ogórki konserwowe na słodko fot. Moja Książka Kucharska |
Ogórki konserwowe na słodko.
Pyszne ogórki konserwowe z papryką i cebulą.
Ogórki przyrządzone według tego przepisu są słodkie, chrupiące i aromatyczne. Za sprawą papryki i złocistej kurkumy niezwykle ładnie również się prezentują. Wyśmienite ogórki do chleba z masłem lub potraw z grilla.
Zalewa na ogórki konserwowe.
Podobnie jak w przypadku wcześniejszego przepisu na ogórki konserwowe na zimę, do zalewy nie dodajemy oleju i ściśle trzymamy się przepisu. Proporcje podanych składników są dość dokładne, dzięki czemu można uzyskać odpowiednią kwasowość zalewy. W takim środowisku ewentualne drobnoustroje nie będą mogły się rozwinąć, a ogórki powinny bardzo dobrze się przechowywać.
Naprawdę świetna zalewa z octem jabłkowym, goździkami i kurkumą.
1 szklanka = 250ml
Jak zrobić ogórki konserwowe na słodko - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na ogórki konserwowe na słodko.
SKŁADNIKI
na 5 litrowych słoików
Dzień 1.
- 3 kg ogórków gruntowych
- 0,5 kg cebuli, pokrojonej w cienkie półplasterki
- 1/2 szklanki soli do przetworów
- zimna woda
Dzień 2.
- 3 i 3/4 szklanki cukru
- 1,5 litra octu jabłkowego
- 1/4 szklanki wody
- 5 łyżeczek nasion gorczycy
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- szczypta mielonych goździków
- 3 szklanki drobno posiekanej słodkiej papryki (czerwonej, zielonej lub żółtej)
Przepis na ogórki konserwowe na słodko.
PRZYGOTOWANIE :
Dzień 1.
Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, z każdego końca odciąć po 3 mm. Pokroić ogórki na plasterki o grubości ok. 5 mm.
W dużej misce ułożyć ogórki wraz z cebulą warstwami, przesypując solą, zalać zimną wodą w taki sposób, aby ogórki schowały się mniej więcej 2,5cm pod jej powierzchnią, przycisnąć talerzem.
Miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 8 do 18 godzin.
Dzień 2.
Przygotować słoiki i nakrętki : dokładnie umyć i wyparzyć (uszkodzone nakrętki bezwzględnie wyrzucić).
Ogórki odcedzić z zalewy, opłukać i osączyć.
W garnku zagotować ocet jabłkowy z cukrem i pozostałymi przyprawami.
Kiedy cukier całkowicie się rozpuści wrzucić pokrojoną paprykę oraz ogórki i cebulę. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Łyżką cedzakową nakładać gorące warzywa do słoików pozostawiając ok. 2,5 cm wolnej przestrzeni u góry. Uzupełnić słoiki gorącą zalewą, usunąć ze słoika powietrze i ewentualnie dolać zalewy. Wytrzeć brzegi słoików i nałożyć gorące wieczka. Zakręcić na tyle mocno ile się da.
Słoiki wstawić do odpowiednio dużego garna, wlać wodę do ok. 3/4 wys. słoików, przykryć garnek i doprowadzić wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 10 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę i zostawić jeszcze na 5 minut.
Potem wyjąć słoiki na czystą ściereczkę, ustawić do góry dnem i przykryć kolejną ściereczką.
Po 24 godzinach słoiki przenieść w chłodne i zaciemnione miejsce.
Słoiki, które się nie zamknęły przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Ogórki konserwowe zostały przygotowane wg przepisu Jennifer MacKenzie.
Z niewielkimi zmianami.
Są wyborne. Polecam!
Ogórki konserwowe na słodko fot. Moja Książka Kucharska |
Ogórki konserwowe na słodko fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz