Ziołowo-czosnkowa pierś z kurczaka na szybko.
/
0
Pierś z kurczaka na szybko. |
Pierś z kurczaka na szybko
Delikatne i niesamowicie soczyste piersi z kurczaka z masłem, ziołami i czosnkiem - łatwe i szybkie danie dla całej rodziny.
Ten łatwy przepis na kurczaka przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Nie potrzeba marynowania mięsa. Niesamowity smak kurczaka tkwi w mieszance przypraw, które przygotowujemy od podstaw w domu. Filet doskonale smakuje z ziemniakami z wody albo ryżem oraz ulubioną surówką.
- wypróbowany i łatwy przepis na szybki obiad z fileta kurczaka
- soczyste i delikatne piersi z kurczaka z patelni
- gotowe w mniej niż 20 minut
- bez marynowania!
Łatwe przepisy na pierś z kurczaka, które mogą Ci się spodobać :
- Sałatka z kurczakiem, sałatą rzymską i awokado>>>
- Kurczak z ciecierzycą w czerwonym curry>>>
- Kurczak Kung Pao>>>
- Sałatka z kurczaka, musztardą, miodem i fetą>>>
- Kotlety z piersi kurczaka panierowane>>>
Pierś z kurczaka na szybko - składniki i przyprawy:
Mieszanka przypraw:
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonego chili
Wszystkie przyprawy wymieszać razem.
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju+1 łyżka oleju do smażenia
- 1/4 szklanki masła
- 4 drobno posiekane ząbki czosnku
- około 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
Przepis na pierś z kurczaka
Krok 1.
- Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z błonek i kostek. Każdą pierś przekroić wzdłuż na 2 części, tak, aby w rezultacie uzyskać 4 kotlety, lekko rozbić tłuczkiem. Przygotowane mięso natrzeć mieszanką przypraw i olejem.
Krok 2.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju oraz 2 łyżki masła - smażyć partiami kurczaka z każdej strony na rumiano , aż będzie gotowy w środku - zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
- Na tej samej patelni rozpuścić pozostałe masło, dodać drobno posiekany czosnek, smażyć przez kilkadziesiąt sekund, aż zacznie ładnie pachnieć, wlać bulion i zagotować, zeskrobując wszelkie resztki mięsa przywarłe do dna patelni podczas smażenia. Sos zredukować na dużym ogniu, doprawić do smaku, na powrót włożyć kotlety z kurczaka, chwilę podgrzać, polewając powstałym sosem.
Gotowe kotlety z kurczaka można podawać z klinami ziemniaczanymi w przyprawach z buraczkami i surówką z białej kapusty.
Miłego gotowania!
Pierś z kurczaka na szybko. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz