Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Ziołowo-czosnkowa pierś z kurczaka na szybko.

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierś z kurczaka na szybko.

Pierś z kurczaka na szybko

     Delikatne i niesamowicie soczyste piersi z kurczaka z masłem, ziołami i czosnkiem - łatwe i szybkie danie dla całej rodziny.

     Ten łatwy przepis na kurczaka przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Nie potrzeba marynowania mięsa. Niesamowity smak kurczaka tkwi w mieszance przypraw, które przygotowujemy od podstaw w domu. Filet doskonale smakuje z ziemniakami z wody albo ryżem oraz ulubioną surówką. 

  • wypróbowany i łatwy przepis na szybki obiad z fileta kurczaka
  • soczyste i delikatne piersi z kurczaka z patelni
  • gotowe w mniej niż 20 minut
  • bez marynowania!


Łatwe przepisy na pierś z kurczaka, które mogą Ci się spodobać :


Pierś z kurczaka na szybko - składniki i przyprawy:


Mieszanka przypraw:
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonego chili
Wszystkie przyprawy wymieszać razem.
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju+1 łyżka oleju do smażenia 
  • 1/4 szklanki masła
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • około 1/2 szklanki bulionu z kurczaka

Przepis na pierś z kurczaka


Krok 1.
  • Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z błonek i kostek. Każdą pierś przekroić wzdłuż na 2 części, tak, aby w rezultacie uzyskać 4 kotlety, lekko rozbić tłuczkiem. Przygotowane mięso natrzeć mieszanką przypraw i olejem.
Krok 2.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju oraz 2 łyżki masła - smażyć partiami kurczaka z każdej strony na rumiano , aż będzie gotowy w środku - zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
  • Na tej samej patelni rozpuścić pozostałe masło, dodać drobno posiekany czosnek, smażyć przez kilkadziesiąt sekund, aż zacznie ładnie pachnieć, wlać bulion i zagotować, zeskrobując wszelkie resztki mięsa przywarłe do dna patelni podczas smażenia. Sos zredukować na dużym ogniu, doprawić do smaku, na powrót włożyć kotlety z kurczaka, chwilę podgrzać, polewając powstałym sosem. 
Gotowe kotlety z kurczaka można podawać z klinami ziemniaczanymi w przyprawach z buraczkami i surówką z białej kapusty.

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierś z kurczaka na szybko.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger