Pulpety w sosie pomidorowym
/
0
Pulpety w sosie pomidorowym
Mięciutkie, pyszne pulpety z indyka w sosie pomidorowym z czosnkiem i oregano, podawane z ziemniakami i ulubioną surówką to doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny - dzieci za nimi przepadają!
Zobacz prosty przepis na pulpety w sosie pomidorowym, które zawsze się udają. Klopsiki są mięciutkie i soczyste, gotowane w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami i czosnkiem.
- pulpeciki doskonale smakują z ziemniakami albo makaronem
- gotowe klopsiki można posypać startym serem oraz posiekanymi, świeżymi ziołami
- bardzo łatwy przepis, który udaje się każdemu
Więcej przepisów na błyskawiczny obiad, które znajdziesz na naszej stronie:
- Kurczak Kung Pao>>>
- Kotlety z piersi kurczaka panierowane>>>
- Tagliatelle z kurczakiem i cukinią w sosie curry>>>
- Curry z kurczaka i mango>>>
- Kremowy kurczak w sosie Dijon z brokułami>>>
- Kurczak w cytrynowym sosie po chińsku>>>
- Kurczak smażony z warzywami i makaronem>>>
- Kotlety siekane z kurczaka>>>
Składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym:
- 500g mielonego mięsa z indyka
- 3 łyżki bułki tartej
- około 125ml mleka
- 1 duże jajko
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
- 1 mała cebula, drobno posiekana i podsmażona na rumiano
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy do pulpetów
- 500ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- około 100ml śmietany30% (Mewentualnie)
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
Krok 1.
- Bułkę tartą zalać mlekiem, dodać mieloną paprykę, suszone oregano, sól i pieprz, wymieszać razem i odstawić na kilka minut.
- Mięso mielone z indyka włożyć do miski, dodać jajko, starty ząbek czosnku, podsmażoną cebulkę, natkę pietruszki i bułkę tartą namoczoną w mleku z przyprawami - wyrobić bardzo starannie. W razie konieczności doprawić jeszcze solą oraz pieprzem. Z gotowej masy mięsnej, zwilżonymi wodą dłońmi, formować niewielkie pulpeciki.
Krok 2.
- Na głębokiej, większej patelni rozgrzać olej, smażyć pulpeciki na rumiano z każdej strony. Gdy klopsiki będą równomiernie obsmażone wlać passatę pomidorową, dodać mielony czosnek, oregano, śmietankę 30% oraz sól i pieprz - potrząsając patelnią, rozprowadzić sos pomidorowy równomiernie po całej powierzchni, pokrywając jednocześnie wszystkie mięsne kuleczki. Gotować na niewielkim ogniu, aż pulpety będą ugotowane w środku. Jeżeli potrzeba, sos pomidorowy można rozprowadzić niewielką ilością gorącego bulionu lub wody - doprawić jeszcze do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Gotowe pulpety gotowane w sosie pomidorowym posypać posiekaną natką pietruszki lub startym parmezanem. Danie można podawać z młodymi ziemniakami z koprem (przepis tutaj>>) i surówką z białej kapusty i pora (przepis tutaj>>).
Mam nadzieję, że przepis na pulpety w sosie pomidorowym spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Cieszę się, że tutaj jesteś i mam nadzieję, że jeszcze mnie odwiedzisz :)
Miłego gotowania!
Pulpety w sosie pomidorowym. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz