Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Pulpety w sosie pomidorowym

 

www.e-ksiazkakucharska.pl

Pulpety w sosie pomidorowym

     Mięciutkie, pyszne pulpety z indyka w sosie pomidorowym z czosnkiem i oregano, podawane z ziemniakami i ulubioną surówką to doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny - dzieci za nimi przepadają!

Zobacz prosty przepis na pulpety w sosie pomidorowym, które zawsze się udają. Klopsiki są mięciutkie i soczyste, gotowane w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami i czosnkiem. 

  • pulpeciki doskonale smakują z ziemniakami albo makaronem
  • gotowe klopsiki można posypać startym serem oraz posiekanymi, świeżymi ziołami
  • bardzo łatwy przepis, który udaje się każdemu

Więcej przepisów na błyskawiczny obiad, które znajdziesz na naszej stronie:

  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • około 125ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • 1 mała cebula, drobno posiekana i podsmażona na rumiano
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Sos pomidorowy do pulpetów

  • 500ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • około 100ml śmietany30% (Mewentualnie)
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym


Krok 1.
  • Bułkę tartą zalać mlekiem, dodać mieloną paprykę, suszone oregano, sól i pieprz, wymieszać razem i odstawić na kilka minut.
  • Mięso mielone z indyka włożyć do miski, dodać jajko, starty ząbek czosnku, podsmażoną cebulkę, natkę pietruszki i bułkę tartą namoczoną w mleku z przyprawami - wyrobić bardzo starannie. W razie konieczności doprawić jeszcze solą oraz pieprzem. Z gotowej masy mięsnej, zwilżonymi wodą dłońmi, formować niewielkie pulpeciki.
Krok 2.
  • Na głębokiej, większej patelni rozgrzać olej, smażyć pulpeciki na rumiano z każdej strony. Gdy klopsiki będą równomiernie obsmażone wlać passatę pomidorową, dodać mielony czosnek, oregano, śmietankę 30% oraz sól i pieprz - potrząsając patelnią, rozprowadzić sos pomidorowy równomiernie po całej powierzchni, pokrywając jednocześnie wszystkie mięsne kuleczki. Gotować na niewielkim ogniu, aż pulpety będą ugotowane w środku. Jeżeli potrzeba, sos pomidorowy można rozprowadzić niewielką ilością gorącego bulionu lub wody - doprawić jeszcze do smaku cukrem, solą i pieprzem. 

Gotowe pulpety gotowane w sosie pomidorowym posypać posiekaną natką pietruszki lub startym parmezanem. Danie można podawać z młodymi ziemniakami z koprem (przepis tutaj>>) i surówką z białej kapusty i pora (przepis tutaj>>)

Mam nadzieję, że przepis na pulpety w sosie pomidorowym spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Cieszę się, że tutaj jesteś i mam nadzieję, że jeszcze mnie odwiedzisz :)

Miłego gotowania!

pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger