Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Sałatka z kurczaka z musztardą, miodem i fetą

sałatka z kurczakiem i fetą
Sałatka z kurczaka.




 Sałatka z kurczaka

      Prosta sałatka z kurczaka z fetą, pomidorkami, ogórkiem, sałatą rzymską i najlepszym dressingiem sałatkowym miodowo-musztardowym z czosnkiem!

Jest to klasyczna, najlepsza sałatka z kurczakiem, świeżą sałatą, pomidorami, ogórkiem i fetą. Sama w sobie stanowi już kompletny posiłek - jest taka prosta i absolutnie pyszna. 


Jak zrobić sałatkę z kurczaka

    Aby zrobić sałatkę z kurczaka, nie potrzebujemy fantazyjnych składników. Ja użyłam następujących:

  • liście sałaty rzymskiej, porwane na mniejsze kawałki
  • pomidorki koktajlowe
  • świeży, zielony ogórek
  • filet z kurczaka
  • plasterki czerwonej cebuli
  • ser feta
Opcjonalne dodatki do sałatki:
  • chrupiący boczek
  • awokado
  • ziarna kukurydzy
  • rukola
  • szparagi
  • grzanki

Sałatka z kurczaka przepis

     To wspaniały przepis na sałatkę z kurczaka, która jest pełna żywych kolorów i smaków. Świeża i chrupiąca, pikantna i słodka sałatka z kurczakiem, jest szybka do zrobienia, zdrowa i genialna na kolację lub przyjęcie. 

  • przepis jest super łatwy
  • kurczak jest soczysty i delikatny
  • klasyczny, prosty przepis


Szukasz więcej przepisów na sałatki? Wypróbuj te:


Składniki na sałatkę z kurczaka:


Dressing/marynata do kurczaka:
  • 1/3 szklanki płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
  • 2 łyżki gładkiej musztardy Dijon
  • 1-2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól do smaku
Oraz:
  • 2 małe, pojedyncze, oczyszczone piersi z kurczaka
  • 2 główki sałaty rzymskiej - liście umyć i pokroić na mniejsze części
  • 150g greckiego sera feta, pokruszonego
  • 1 szklanka pokrojonych pomidorków koktajlowych
  • 1 długi, pokrojony w plasterki ogórek zielony
  • 1/2 niewielkiej cebuli czerwonej, pokrojonej w cienkie piórka

Przepis na sałatkę z kurczaka


Krok 1.
  • Wszystkie składniki na dressing/marynatę ubić w miseczce, doprawić do smaku - podzielić na około 2 części.
  • Oczyszczone, umyte filety z kurczaka natrzeć połową marynaty, przykryć i włożyć do lodówki do zamarynowania (na ile czas pozwoli). Pozostały dressing  przechowywać w chłodnym miejscu do czasu podania.
Krok 2.
  • Zamarynowanego kurczaka wyjąć z lodówki na około 30 minut przed przygotowaniem. Następnie rozgrzać zwykłą lub grillową patelnię, posmarować oliwą i usmażyć kurczaka na ładny złoty kolor z każdej strony - zdjąć z patelni, zawinąć w folię i odłożyć na bok, aby mięso "odpoczęło" i soki równomiernie się w nim rozłożyły.
Krok 3.
  • Przygotować 1 dużą miskę na sałatkę z kurczaka lub 4 płaskie talerze. Mięso pokroić w plastry i ułożyć na liściach sałaty rzymskiej z pomidorkami, ogórkiem, pokruszoną fetą i cebulą czerwoną.
  • Pozostały dressing ubić z 1-2 łyżkami wody i skropić sałatkę z kurczaka. Sałatkę posypać świeżo zmielonym pieprzem, można udekorować świeżymi ziołami.
Miłego gotowania!






sałatka z kurczaka
Sałatka z kurczakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger