Kurczak Kung Pao. Restauracyjny sposób na szybkie zmiękczanie mięsa
![]() |
Kurczak Kung Pao. |
Kurczak Kung Pao
![]() |
Kurczaka Kung Pao. |
Sos Kung Pao
Sos Kung Pao ma mocny smak, który jest jednocześnie słodki, kwaśny, pikantny i słony. Charakterystyczny dla tej potrawy pieprz syczuański sprawia, że sos jest także mrowiąco ciepły. Jest błyszczący i gęsty, a ponieważ ma tak mocny smak, jest też go zdecydowanie mniej niż w innych chińskich daniach.
Więcej przepisów na łatwe azjatyckie dania:
- Zupa tajska z kurczakiem i makaronem>>>
- Zupa tajska tom yum z kurczakiem>>>
- Kurczak w cytrynowym sosem po chińsku>>>
- Kurczak teriyaki>>>
- Żółte curry z kurczakiem>>>
- Kurczak smażony z warzywami i makaronem>>>
- Kurczak tikka masala>>>
![]() |
Kurczak Kung Pao. |
Kurczak Kung Pao przepis
Kung Pao Chicken to bardzo wciągający, smażony kurczak z warzywami, z idealnym połączeniem słonego, słodkiego i pikantnego smaku! Jest to jeden z tych przepisów na kurczaka, którym trudno się oprzeć. Jedwabisty chiński sos eksploduje smakiem, a mięso jest delikatne i soczyste z każdym kęsem.
Składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania Kurczaka Kung Pao:
kurczak/marynata:
- 500g filetu kurczaka pokrojonego na około 2,5cm kawałki +1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki chińskiego wina Shaoxing (ew. mirin lub wytrawne Sherry)
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- około 1/3 szklanki wody lub lekkiego bulion z kurczaka
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1,5 łyżki czarnego octu chińskiego (ew. octu balsamicznego)
- 1 łyżka chińskiego wina Shaoxing
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1,5 łyżeczki sosu hoisin
- 1 i 1/3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- olej do smażenia
- 1 mała czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 posiekana papryczka chili
- 2/3 łyżeczki utłuczonego w moździerzu pieprzu syczuańskiego
- 2 dymki ze szczypiorem, posiekane (szczypior pokroić na kawałki około 2cm)
- 1 mała marchewka pokrojona w cienkie, ukośne plasterki
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plastry
- 2/3 szklanki niewielkich różyczek brokułu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/3 szklanki namoczonych i posiekanych orzeszków ziemnych
Przepis na kurczaka Kung Pao:
- Kawałki kurczaka wymieszać z sodą i odstawić na 20 minut. Następnie wypłukać pod bieżącą wodą na sitku i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Zmiękczonego kurczaka zamarynować w mieszance jasnego sosu sojowego, wina Shaoxing z dodatkiem skrobi kukurydzianej.
- W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu Kung Pao.
- Rozgrzać olej w głębokiej patelni, podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodać zamarynowanego kurczaka i smażyć kilka minut na dużym ogniu cały czas mieszając. Gdy cały płyn z pod kurczaka wyparuje, dodać porcjami wszystkie pozostałe składniki (oprócz orzeszków i szczypiorku).
- Gdy warzywa lekko zmiękną, wlać przygotowany wcześniej sos Kung Pao, wymieszać i zagotować, po chwili, gdy sos zgęstnieje, zdjąć kurczaka z ognia, posypać szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi. Podawać od razu po przygotowaniu. Można posypać sezamem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Aksamitny kurczak według chińskiego sposobu restauracyjnego
Niesamowicie delikatny kurczak dzięki metodzie zwanej Velveting Chicken, to jest zmiękczanie chudego mięsa za pomocą sody oczyszczonej. Jest to łatwa i szybka metoda, którą może zrobić każdy domowy kucharz.
"Aksamitny kurczak" to chiński sposób na zmiękczenie piersi z kurczaka, dzięki czemu mięso jest niewiarygodnie delikatne i soczyste.
Jak zmiękczać kurczaka za pomocą sody oczyszczonej:
- każde 250g kawałków z fileta kurczaka wymieszać z 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- pozostawić na około 20 minut
- wypłukać pod bieżącą wodą na sitku i osuszyć papierowym ręcznikiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz