Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Kurczak Kung Pao. Restauracyjny sposób na szybkie zmiękczanie mięsa

kurczak kung pao
Kurczak Kung Pao.


 Kurczak Kung Pao

     Jednogarnkowy Kung Pao Chicken z marynowanym kurczakiem, w charakterystycznym słodko-słonym sosie hoisin, pieprzem syczuańskim, orzeszkami ziemnymi i chrupiącymi warzywami.

     Kurczak Kung Pao to eksplozja wielu smaków - jest łatwy i szybki do zrobienia, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Lubię używać uda z kurczaka, bez kości i skóry, ponieważ mięso to jest bardziej soczyste niż z fileta. Jeśli robię Kung Pao z piersi kurczaka, zawsze zmiękczam je za pomocą chińskiej techniki restauracyjnej przy użyciu sody oczyszczonej. To bardzo prosty sposób - pod przepisem podaję wskazówki jak aksamitować kurczaka.

Sos Kung Pao


       Sos Kung Pao ma mocny smak, który jest jednocześnie słodki, kwaśny, pikantny i słony. Charakterystyczny dla tej potrawy pieprz syczuański sprawia, że sos jest także mrowiąco ciepły. Jest błyszczący i gęsty, a ponieważ ma tak mocny smak, jest też go zdecydowanie mniej niż w innych chińskich daniach.

Więcej przepisów na łatwe azjatyckie dania:


Kurczak Kung Pao przepis

     Kung Pao Chicken to bardzo wciągający, smażony kurczak z warzywami, z idealnym połączeniem słonego, słodkiego i pikantnego smaku! Jest to jeden z tych przepisów na kurczaka, którym trudno się oprzeć. Jedwabisty chiński sos eksploduje smakiem, a mięso jest delikatne i soczyste z każdym kęsem.


Składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania Kurczaka Kung Pao:

kurczak/marynata:

  • 500g filetu kurczaka pokrojonego na około 2,5cm kawałki +1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki chińskiego wina Shaoxing (ew. mirin lub wytrawne Sherry)
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Sos Kung Pao:
  • około 1/3 szklanki wody lub lekkiego bulion z kurczaka
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżki czarnego octu chińskiego (ew. octu balsamicznego)
  • 1 łyżka chińskiego wina Shaoxing
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki sosu hoisin
  • 1 i 1/3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • 1 mała czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 2/3 łyżeczki utłuczonego w moździerzu pieprzu syczuańskiego
  • 2 dymki ze szczypiorem, posiekane (szczypior pokroić na kawałki około 2cm)
  • 1 mała marchewka pokrojona w cienkie, ukośne plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plastry
  • 2/3 szklanki niewielkich różyczek brokułu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/3 szklanki namoczonych i posiekanych orzeszków ziemnych

Przepis na kurczaka Kung Pao:


Krok 1.
  • Kawałki kurczaka wymieszać z sodą i odstawić na 20 minut. Następnie wypłukać pod bieżącą wodą na sitku i osuszyć papierowym ręcznikiem. 
  • Zmiękczonego kurczaka zamarynować w mieszance jasnego sosu sojowego, wina Shaoxing z dodatkiem skrobi kukurydzianej.
  • W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu Kung Pao.
Krok 2.
  • Rozgrzać olej w głębokiej patelni, podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodać zamarynowanego kurczaka i smażyć kilka minut na dużym ogniu cały czas mieszając. Gdy cały płyn z pod kurczaka wyparuje, dodać porcjami wszystkie pozostałe składniki (oprócz orzeszków i szczypiorku).
  • Gdy warzywa lekko zmiękną, wlać przygotowany wcześniej sos Kung Pao, wymieszać i zagotować, po chwili, gdy sos zgęstnieje, zdjąć kurczaka z ognia, posypać szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi. Podawać od razu po przygotowaniu. Można posypać sezamem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.


Aksamitny kurczak według chińskiego sposobu restauracyjnego

Niesamowicie delikatny kurczak dzięki metodzie zwanej Velveting Chicken, to jest zmiękczanie chudego mięsa za pomocą sody oczyszczonej. Jest to łatwa i szybka metoda, którą może zrobić każdy domowy kucharz.

"Aksamitny kurczak" to chiński sposób na zmiękczenie piersi z kurczaka, dzięki czemu mięso jest niewiarygodnie delikatne i soczyste.

Jak zmiękczać kurczaka za pomocą sody oczyszczonej:

  • każde 250g kawałków z fileta kurczaka wymieszać z 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pozostawić na około 20 minut
  • wypłukać pod bieżącą wodą na sitku i osuszyć papierowym ręcznikiem


Mam nadzieję, że przepis na kurczaka Kung pao spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj!

Miłego gotowania!


kurczak kung pao
Kurczak Kung Pao.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger