Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Barszcz czerwony z ziemniakami

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Barszcz czerwony z ziemniakami.

Barszcz czerwony z ziemniakami

     Domowy barszcz czerwony z ziemniakami, bogaty w warzywa i przyprawy - to pyszna i pożywna zupa, która smakuje o każdej porze roku! Wypróbuj przepis i ciesz się jej aromatycznym smakiem :)

Barszcz czerwony znają chyba wszyscy, ale ten ma wyjątkowy charakter, który przełamujemy wyrazistymi przyprawami! Smak buraczków wspaniale komponuje się z ziemniakami, marchewką, kapustą, jabłkami i pomidorami. Zupa jest łatwa w przygotowaniu i świetnie się przechowuje. Barszcz można zaprawić śmietanką.

 

barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z ziemniakami.

Barszcz czerwony

     Barszcz czerwony to jedna z pyszniejszych zup. Mój przepis na barszcz czerwony jest wypróbowany i prosty. Bardzo często gotuję barszczyk z ziemniakami i dużą ilością warzyw.  

Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania czerwonego barszczu:

  • około 1,5 litra wywaru mięsnego lub jarzynowego
  • 4-5 czerwonych buraków ćwikłowych
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • około 50g słoniny
  • 1 cebula
  • około 300g białej kapusty
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 duże, winne jabłko
  • 4-5 ziemniaków
  • posiekany koperek i natka pietruszki
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
  • śmietana 

Barszcz czerwony z ziemniakami


Przygotowanie:

Krok 1.
  • Buraki oczyścić, wyszorować i pokroić w paski lub w kostkę.
  • Warzywa oczyścić, marchew, ziemniaki, jabłka i selera pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, pora pokroić w półkrążki, cebulę drobno posiekać. Słoninkę pokroić w kostkę.
  • W garnku na zupę stopić słoninkę, gdy skwareczki ładnie się zarumienią dodać posiekaną cebulę, następnie pora, gdy zmiękną dodać buraczki. Wszystko razem przesmażyć chwilę, cały czas mieszając, wlać gorący wywar, dać przyprawy i zagotować. 
  • Do podgotowanych buraczków dodać pozostałe warzywa i jabłka - gotować, aż wszystkie jarzyny będą miękkie, ale nie rozgotowane. W międzyczasie dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Jeżeli potrzeba zupę uzupełnić dodatkową ilością wody lub wywaru.
  • Na końcu do czerwonego barszczu dodać posiekany koperek oraz natkę pietruszki, zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem barszcz można zaprawić gęstą śmietaną.

Oto kilka innych przepisów na wypróbowane zupy, które mogą Ci się spodobać:

Mam nadzieję, że przepis na barszcz czerwony z ziemniakami spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

barszcz czerwony
Barszcz czerwony z ziemniakami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger