Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Muffinki cynamonowe

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Muffinki cynamonowe.

Muffinki cynamonowe

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

  • 1/3 szklanki gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 duże jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
Polewa:
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3-4 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:

Krok 1.
  • W misce ubić mikserem śmietanę, cukier i jajko na gładką i puszystą masę. W innej misce wymieszać suche składniki: mąkę, 2 łyżeczki cynamonu, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i szczyptę soli.
Krok 2.
  • Dodawać porcjami suche składniki, na przemian z mlekiem, do śmietany - wymieszać do połączenia wszystkich składników.
Krok3.
  • Natłuścić foremki na muffinki, napełnić do połowy przygotowanym ciastem i piec przez 20-25 minut w 180 stopniach lub do tzw. "suchego patyczka".
Krok 4.
  • W niewielkiej miseczce roztopić masło. Do innej miseczki wsypać drobny cukier do wypieków i cynamon - wymieszać.
  • Upieczone muffinki wyjąć z foremek, zanurzyć w roztopionym maśle, a następnie w mieszaninie cukru i cynamonu, odkładać na kratkę. Muffinki najlepiej smakują na ciepło.
Miłego gotowania!

muffinki cynamonowe
Muffinki cynamonowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger