Tom Kha Gai (tajska zupa z kurczakiem)
/
0
Tom Kha Gai. |
Tom Kha Gai - tajska zupa z kurczakiem
Tom Kha Gai to łagodna, kremowa tajska zupa z kurczakiem, gotowana z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, galangalem i liśćmi limonki kaffir. Zupa z dodatkiem chili, czosnku, cebuli oraz pomidorów, doprawiona sosem sojowym i pastą Tom Kha. Tą popularną zupę można wzbogacić o grzyby np. boczniaki lub Shiitake.
Składniki na zupę tajską z kurczakiem:
- około 1,2 litra rosołu z kurczaka
- 400g mięsa z kurczaka, pokrojonego w paseczki (może być z fileta lub udek bez kości i skóry)
- 2 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego
- 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona tępą stroną noża
- 4-5 liści limonki kaffir
- 10 cienkich plasterków galangalu
- 200 g grzybów shiitake, pokrojonych w plastry
- 1 tajska papryczka chili, pokrojona na większe kawałki
- 2-4 łyżki sosu rybnego lub jasnego sojowego (do smaku)
- 3 łyżeczki pasty Tom Kha (do smaku)
- sól, cukier, sok z limonki do smaku
- 1 papryczka chili, pokrojona w plasterki (opcjonalnie)
- 1 cukrowa cebula pokrojona w piórka albo biała część pora w półplasterki
- kilka pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
- 2 ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki
- posiekany szczypiorek i kolendra do posypania gotowej potrawy
- ugotowany ryż (dodatek do potrawy)
Tajska zupa z kurczakiem przepis
Krok 1.
- W garnku na zupę zagotować rosół, dodać pokrojone w paseczki mięso z kurczaka i grzyby shiitake, podgotować chwilę i wlać mleko kokosowe. Następnie dodać trawę cytrynową, galangal, liście limonki kaffir, pastę Tom Kha oraz chili. Zupę skosztować i doprawić do smaku sosem rybnym lub sojowym, sokiem z limonki i ewentualnie solą oraz cukrem. Gotować 5 - 7 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania dołożyć posiekaną w cieniutkie piórka cebulę cukrową, czosnek, papryczkę chili oraz pomidory. Podgotować i w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
Gotową zupę Tom Kha Gai podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem oraz kolendrą. Możemy podawać jako samodzielny posiłek lub z ugotowanym ryżem.
Trawa cytrynowa, galangal i liście limonki kaffir nadają potrawie niezwykłego smaku i aromatu - nie są przeznaczone do jedzenia. Przed podaniem można je usunąć z zupy.
Tom Kha Gai to świetna zupa do przygotowania z wyprzedzeniem, dobrze się przechowuje i odgrzewa. Jednym z obowiązkowych składników tej zupy jest galangal, który nadaje charakterystycznego smaku potrawie. Niestety nie można go niczym zastąpić. Ale jeśli zdecydujesz się zastąpić go np. imbirem, smak zupy będzie zupełnie inny niż w wersji z galangalem :)
Mam nadzieję, że przepis na tajską zupę z kurczakiem Tom Kha Gai spodoba się Tobie i Twoim Bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Oto top 10 innych wypróbowanych przepisów na potrawy azjatyckie:
- Kurczak curry z warzywami
- Kurczak curry z cukinią i mlekiem kokosowym
- Kurczak pieczony Tondori Masala
- Przepis na soczyste żeberka po koreańsku
- Zielone curry z kurczakiem i cukinią
- Kotlety schabowe duszone w sosie hoisin
- Japońskie pierożki gyoza
- Japońskie szaszłyki z kurczaka Yakitori
- Curry z kurczaka po indyjsku
- Kurczak w cytrynowym sosie po chińsku
Miłego gotowania!
Tom Kha Gai. |
Przepis zaktualizowany 02/2024
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz