Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Japońskie pierożki gyoza

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierożki gyoza.

Pierożki gyoza

     Pierożki gyoza to japońska wersja chińskich smażonych pierogów. Smak japońskich pierożków jest bardziej czosnkowy, z większą ilością warzyw, ciasto jest cieńsze i bardziej chrupiące. Sos do maczania pierożków jest częściowo kwaśny i słony. 

     Pyszne japońskie pierożki z wieprzowiną, kapustą pekińską, czosnkiem, imbirem, olejem sezamowym, sake, sosem sojowym i ostrygowym. Można dodać około 30 gram mielonych przegrzebków albo krewetek. Gyoza smażone, a następnie parowane na tej samej patelni. Mają niesamowity chrupiący spód i delikatne, mięciutkie ciasto powyżej. Pierożki w środku wypełnione są pysznym, bogatym w smaku rosołem. Najlepsze zaraz po przygotowaniu.


pierożki gyoza
Pierożki gyoza.

Pierożki gyoza z warzywami

     Poniżej składniki i przyprawy na najlepsze pierożki gyoza z warzywami i mięsem wieprzowym. Pierożki doprawione sosem sojowym, ostrygowym, olejem sezamowym oraz czosnkiem i imbirem.

  • 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej + 2 łyżeczki soli morskiej
  • 250g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżeczka sake (ewentualnie mirin)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego
  • około 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru
oraz:
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia

Ciasto na pierożki gyoza


      Ciasto na pierożki gyoza jest bardzo łatwe do przygotowania, choć nieco czasochłonne. W sprzedaży dostępne jest gotowe ciasto gyoza, co znacznie skraca czas przygotowania pierożków.

Składniki na ciasto gyoza:

  • 250g mąki pszennej
  • 130g letniej wody

www.e-ksiazkakucharska.pl
gyoza.


Jak zrobić gyoza


Oto wypróbowany przepis na domowe pierożki gyoza. Zobacz jak zrobić pierożki krok po kroku.
     

Krok 1.
  • Przygotowujemy ciasto na pierożki gyoza: do miski wsypujemy mąkę, mieszając cały czas, stopniowo dolewamy wodę - mieszamy aż mąka wchłonie całą wodę. Następnie zagniatamy ciasto rękoma, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ponownie krótko zagniatamy i odstawiamy na następne 60 minut, aby odpoczęło.
Krok 2.
  • W tym czasie przygotowujemy farsz na pierożki: bardzo drobno posiekaną kapustę solimy i odstawiamy na około 10-15 minut, aby puściła sok, następnie bardzo mocno odciskamy z nadmiaru płynu.
  • Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki na gyoza i starannie wyrabiamy - farsz powinien być bardzo dobrze wyrobiony. 
Krok 3.

  • Ciasto na pierożki dzielimy na 3 części - rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, pozostałe ciasto przykrywamy czystą ściereczką, aby nie wysychało. Wykrawamy około 9cm średnicy placuszki. Można także przygotować wałek grubości cygara, pokroić w poprzek na kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i każdy rozwałkować na cieniutki placuszek.
  • Na każdy krążek kładziemy łyżeczkę farszu, zlepiamy starannie pierożki w kształt półksiężyca o płaskim spodzie i odkładamy na posypanym mąką blacie.
Krok 4.
  • Smażenie i parowanie pierożków gyoza: na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, kładziemy porcjami pierożki i smażymy, aż spód stanie się złocisto brązowy. Następnie wlewamy wodę do około 1/2 wysokości pierożków i gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu, aż płyn zostanie wchłonięty. Polewamy odrobiną oleju sezamowego.
smażenie gyoza
Smażenie gyoza.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Gotowanie gyoza.

     Ugotowane pierożki gyoza podajemy z ulubionym sosem np. sosem na bazie chili i czosnku, może być ocet ryżowy. Posypujemy nasionami sezamu oraz posiekanym szczypiorkiem. Pierożki najlepiej smakują podane zaraz po przygotowaniu. W środku wypełnione są niezwykle pysznym rosołem, są mięciutkie, soczyste i delikatne.

Sos do maczania pierożków:

  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • posiekana papryczka chili (ilość najlepiej dostosować do własnego smaku)
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
Składniki łączymy w miseczce i gotowe.

gyoza



Oto kilka innych przepisów, które mogą Ci się spodobać:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger