Japońskie pierożki gyoza
Pierożki gyoza. |
Pierożki gyoza
Pierożki gyoza to japońska wersja chińskich smażonych pierogów. Smak japońskich pierożków jest bardziej czosnkowy, z większą ilością warzyw, ciasto jest cieńsze i bardziej chrupiące. Sos do maczania pierożków jest częściowo kwaśny i słony.
Pyszne japońskie pierożki z wieprzowiną, kapustą pekińską, czosnkiem, imbirem, olejem sezamowym, sake, sosem sojowym i ostrygowym. Można dodać około 30 gram mielonych przegrzebków albo krewetek. Gyoza smażone, a następnie parowane na tej samej patelni. Mają niesamowity chrupiący spód i delikatne, mięciutkie ciasto powyżej. Pierożki w środku wypełnione są pysznym, bogatym w smaku rosołem. Najlepsze zaraz po przygotowaniu.
Pierożki gyoza. |
Pierożki gyoza z warzywami
Poniżej składniki i przyprawy na najlepsze pierożki gyoza z warzywami i mięsem wieprzowym. Pierożki doprawione sosem sojowym, ostrygowym, olejem sezamowym oraz czosnkiem i imbirem.
- 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej + 2 łyżeczki soli morskiej
- 250g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżeczka sake (ewentualnie mirin)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu ostrygowego
- około 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki mielonego czosnku
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cukru
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
Ciasto na pierożki gyoza
Ciasto na pierożki gyoza jest bardzo łatwe do przygotowania, choć nieco czasochłonne. W sprzedaży dostępne jest gotowe ciasto gyoza, co znacznie skraca czas przygotowania pierożków.
Składniki na ciasto gyoza:
- 250g mąki pszennej
- 130g letniej wody
gyoza. |
Jak zrobić gyoza
- Przygotowujemy ciasto na pierożki gyoza: do miski wsypujemy mąkę, mieszając cały czas, stopniowo dolewamy wodę - mieszamy aż mąka wchłonie całą wodę. Następnie zagniatamy ciasto rękoma, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ponownie krótko zagniatamy i odstawiamy na następne 60 minut, aby odpoczęło.
- W tym czasie przygotowujemy farsz na pierożki: bardzo drobno posiekaną kapustę solimy i odstawiamy na około 10-15 minut, aby puściła sok, następnie bardzo mocno odciskamy z nadmiaru płynu.
- Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki na gyoza i starannie wyrabiamy - farsz powinien być bardzo dobrze wyrobiony.
- Ciasto na pierożki dzielimy na 3 części - rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, pozostałe ciasto przykrywamy czystą ściereczką, aby nie wysychało. Wykrawamy około 9cm średnicy placuszki. Można także przygotować wałek grubości cygara, pokroić w poprzek na kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i każdy rozwałkować na cieniutki placuszek.
- Na każdy krążek kładziemy łyżeczkę farszu, zlepiamy starannie pierożki w kształt półksiężyca o płaskim spodzie i odkładamy na posypanym mąką blacie.
- Smażenie i parowanie pierożków gyoza: na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, kładziemy porcjami pierożki i smażymy, aż spód stanie się złocisto brązowy. Następnie wlewamy wodę do około 1/2 wysokości pierożków i gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu, aż płyn zostanie wchłonięty. Polewamy odrobiną oleju sezamowego.
Smażenie gyoza. |
Gotowanie gyoza. |
Ugotowane pierożki gyoza podajemy z ulubionym sosem np. sosem na bazie chili i czosnku, może być ocet ryżowy. Posypujemy nasionami sezamu oraz posiekanym szczypiorkiem. Pierożki najlepiej smakują podane zaraz po przygotowaniu. W środku wypełnione są niezwykle pysznym rosołem, są mięciutkie, soczyste i delikatne.
Sos do maczania pierożków:
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- posiekana papryczka chili (ilość najlepiej dostosować do własnego smaku)
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
Oto kilka innych przepisów, które mogą Ci się spodobać:
- Spring rolls z krewetkami. Niesamowity sos do maczania sajgonek>>>
- Japońskie szaszłyki z kurczaka yakitori>>>
- Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami shiitake>>>
- Zupa tajska Tom yum z kurczakiem>>>
- Curry z kurczaka po indyjsku>>>
- Chrupiąca pieczone kaczka po chińsku>>>
- Kurczak w cytrynowym sosie>>>
- Kurczak smażony z warzywami i makaronem>>>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz