Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Niedzielne ciasto drożdżowe z kruszonką

 

ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką.

Ciasto drożdżowe z kruszonką

     Przepis na pyszne i puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką, to idealna propozycja na niedzielne śniadanie lub popołudniową herbatę. Można je podawać jako samodzielne danie lub uzupełnione ulubionym dżemem, miodem czy owocami.

Ciasto drożdżowe z kruszonką to pyszne i aromatyczne ciasto, które charakteryzuje się bardzo delikatnym i puszystym wnętrzem. Ciasto składa się z kilku prostych składników. Bazą ciasta są drożdże, mąka, mleko, cukier, masło i jajka. Dodatek kruszonki na wierzchu sprawia, że ciasto nabiera chrupkości i wyjątkowego smaku.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ciasto drożdżowe z kruszonką.

Placek drożdżowy z kruszonką

     Placek drożdżowy z kruszonką to pyszna propozycja dla fanów ciast drożdżowych z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Ten prosty i łatwy w przygotowaniu przysmak może być idealny na weekendowe śniadanie lub podwieczorek. Gotowy placek można posypać cukrem pudrem lub podać z ulubionymi owocami. Smakuje świetnie na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno.


Składniki:

  • 500g mąki pszennej 
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • około 1 szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 125g margaryny do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • skórka starta z cytryny wyszorowanej i sparzonej
  • 50 rodzynek (opcjonalnie)

kruszonka do ciasta drożdżowego:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g margaryny do pieczenia
  • 100g cukru pudru
  • szczypta soli
Przyrządzając ciasto drożdżowe, należy zadbać, by wszystkie składniki były lekko ogrzane, mąka - wysuszona, jajka przechowywane w  lodówce - wyjęte z niej co najmniej 1 godzinę wcześniej.

Do ciasta drożdżowego można dodać ulubione owoce, takie jak jagody, borówki, rabarbar, śliwki. Przed dodaniem do ciasta, owoce wcześniej należy obtoczyć w mące pszennej.

Przygotowanie:

Krok 1.
  • Rozbić jajka, oddzielając białka najpierw na spodek, by uniknąć dodania jajka nieświeżego, po czym włożyć je do słoiczka - żółtka utrzeć z cukrem na  puszystą masę.
  • Margarynę stopić i utrzymywać w cieple.
  • Rodzynki, jeżeli używamy, sparzyć na sitku i starannie osączyć.
Krok 2.
  • Drożdże rozprowadzić 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodając 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżeczkę cukru. Następnie dodać je do całej ilości mąki razem z żółtkami, szczyptą soli i taką ilością ciepłego mleka, by ciasto było pulchne i dało się łatwo wyrabiać. Wyrabiać je ręką, a gdy nie lepi się już do dłoni, wlać ciepły tłuszcz i wyrabiać jeszcze chwilę, dodając ekstrakt waniliowy, skórkę startą z cytryny i ewentualnie rodzynki.
  • Ciasto drożdżowe przykryć czystą ściereczką i pozostawić w cieple. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je do 2 wąskich, krótkich lub jednej długiej, wysmarowanej tłuszczem blaszki. Ciasto powinno sięgać do 1/2 wysokości blaszki. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 3.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  • Przygotować kruszonkę: mąkę posiekać z margaryną, cukrem pudrem i odrobiną soli, zagnieść, nie wyrabiać zbyt długo.
  • Na wyrośnięte w blaszkach ciasto, posmarowane białkiem, sypać kawałeczki kruchego ciasta, rwąc je w rękach i pokrywając nimi mniej więcej równomiernie całą powierzchnię.
  • Blaszki z ciastem drożdżowym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić cienkim patyczkiem: jeśli po wyjęciu z ciasta jest on suchy, placek jest gotowy. Wyjąć go po przestygnięciu.

ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką.



Ciasto drożdżowe z kruszonką

     Ciasto drożdżowe z kruszonką to klasyczne ciasto, które zawsze cieszy się dużą popularnością. Charakterystyczną cechą tego ciasta jest chrupiąca kruszonka na wierzchu, która stanowi idealny kontrast do miękkiego i puszystego wnętrza. Ten przysmak jest idealny na rodzinne przyjęcia, urodziny czy weekendowe spotkania z przyjaciółmi.

Oto kilka innych przepisów na domowe wypieki, które mogą Ci się spodobać:


Mam nadzieję, że przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ciasto drożdżowe z kruszonką.




2 komentarze:

  1. Anonimowy10 maja

    Bardzo pyszne ciasto polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :D

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger