Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Pomysł na niedzielny obiad: Kurczak pieczony z cytryną i ziołami, puree ziemniaczane i sałatka z pomidorów i cebuli

 

Kurczak pieczony z cytryną i ziołami
Kurczak pieczony z cytryną i ziołami.

Kurczak pieczony z cytryną i ziołami

Składniki:

Kurczak Pieczony z Cytryną i Ziołami:

  • 1 cały kurczak (około 1,5 kg)
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cytryna, pokrojona na ćwiartki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu, posiekanego
  • 2 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Puree Ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

Sałatka z Pomidorów:

  • 4 dojrzałe pomidory, pokrojone w plasterki
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • Pęczek świeżego szczypiorku, posiekanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Kurczak Pieczony z Cytryną i Ziołami:

  1. Przygotowanie Kurczaka:

    • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
    • Oczyść kurczaka i osusz go papierowym ręcznikiem.
  2. Marynata:

    • W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz i paprykę.
    • Wcieraj marynatę równomiernie po całym kurczaku, zarówno na zewnątrz, jak i pod skórą. 
    • Do środka kurczaka włóż kawałki cytryny
  3. Pieczenie:

    • Na dużej żeliwnej patelni lub blaszce do pieczenia rozgrzej masło na średnim ogniu. Połóż kurczaka i smaż przez około 5-7 minut, aż skórka będzie złocista i chrupiąca.
    • Przenieś patelnię lub blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35-45 minut, aż kurczak będzie miękki, a skórka chrupiąca. Temperatura wewnętrzna powinna wynosić około 75°C w najgrubszej części uda. Jeżeli kurczak zacznie zbyt szybko się rumienić, obniż temperaturę w piekarniku do 180 stopni lub przykryj kurczaka folią aluminiową.
  4. Odpoczynek:

    • Po wyjęciu z piekarnika, pozwól kurczakowi odpocząć przez 10 minut, aby soki mogły się równomiernie rozłożyć.

Puree Ziemniaczane:

  1. Gotowanie Ziemniaków:

    • W dużym garnku ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie (około 15-20 minut).
    • Odcedź ziemniaki.
  2. Przygotowanie Puree:

    • Dodaj masło i mleko do ziemniaków, a następnie ubijaj, aż puree będzie gładkie i kremowe.
    • Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej (opcjonalnie) do smaku.

Sałatka z Pomidorów:

  1. Przygotowanie Sałatki:
    • W dużej misce delikatnie wymieszaj plasterki pomidorów z czerwoną cebulą i posiekanym szczypiorkiem.
    • Skrop sałatkę oliwą z oliwek i octem balsamicznym lub sokiem z cytryny.
    • Dopraw solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszaj.

Podanie:

  • Kurczaka podawaj na dużym półmisku, otoczonego plasterkami cytryny i świeżymi ziołami.
  • Puree ziemniaczane serwuj obok kurczaka, a na boku podaj sałatkę z pomidorów.
  • Całość udekoruj świeżymi ziołami, np. natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Smacznego! 🍽️


Sałatka z pomidorów i cebuli
Sałatka z pomidorów i cebuli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger