Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym i surówką z kiszonej kapusty


Placki ziemniaczane z sosem grzybowym i surówką z kiszonej kapusty

Placki ziemniaczane to niezawodna klasyka, a w połączeniu z szybkim, aromatycznym sosem grzybowym z natką pietruszki, stanowią wyjątkowe danie. Do tego podajemy orzeźwiającą surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, która idealnie uzupełni obiad!


Składniki na placki ziemniaczane:

  • 1 kg obranych ziemniaków (
  • 1 duża cebula 
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 100 ml zagotowanego, gorącego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • olej

Przygotowanie placków ziemniaczanych:

  1. Przygotowanie ziemniaków i cebuli: Zetrzyj ziemniaki i cebulę na tarce, odciśnij nadmiar wody z ziemniaków. Odstaw na chwilę, aby woda się rozdzieliła. Odlej płyn, a skrobię dodaj do masy ziemniaczanej.
  2. Masa ziemniaczana: Wymieszaj ziemniaki, cebulę, jajka, mąkę, sól i zagotowane mleko.
  3. Smażenie: Łyżką kładź porcje ciasta ziemniaczanego na średnio rozgrzany olej i smaż, aż placuszki będą złociste z obu stron.

Szybki sos grzybowy z natką pietruszki:

  • 300 g pieczarek lub leśnych grzybów (pokrojonych w plasterki)
  • 1 mała cebula (drobno posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml bulionu warzywnego lub grzybowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 60 ml śmietany kremówki (opcjonalnie)

Przygotowanie sosu:

  1. Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem.
  2. Dodaj grzyby i smaż na średnim ogniu, aż odparuje nadmiar wody, a grzyby się zarumienią.
  3. Posyp mąką, dokładnie wymieszaj i stopniowo wlewaj bulion, aż sos lekko zgęstnieje. Opcjonalnie możesz dodać około 3 łyżki śmietany kremówki, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję i delikatniejszy smak sosu.
  4. Dodaj sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Sos gotowy!




Surówkaz kiszonej kapusty, marchewki i jabłka:

  • 300 g kiszonej kapusty (posiekanej)
  • 1 duża marchewka (starta)
  • 1 jabłko (starte)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie sałatki:

  1. W misce wymieszaj kiszoną kapustę, startą marchewkę i jabłko.
  2. Dodaj olej, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby smaki się przegryzły.

Zakończenie:

Placki ziemniaczane z aromatycznym sosem grzybowym oraz świeżą natką pietruszki to prawdziwy rarytas, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni polskiej. W połączeniu z lekką sałatką z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, tworzą wyjątkowy obiad – prosty, szybki, ale pełen smaku. Idealny na każdą okazję!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger